Míves épületek, kincses múzeumok

Zala földje gazdagon őrzi a régi, elfeledett kultúrák emlékeit, a történelem viharait azonban kevés épület vészelte át. A megmaradt műemlékek megyénk megbecsült értékei, a feltárt leletek és tárgyak kiállítások féltett kincsei.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum „Központok a Zala mentén” című kiállítása nyújt betekintést a megye történetébe az őskortól napjainkig. A múzeum Zalaegerszeg városközpontjának legrégibb részén, a Deák-tér sarkán található. Itt áll az 1732-ben épült egykori Vármegyeháza barokk épülete, valamint Deák Ferenc szobra is, melyet elsőként állítottak az országban a Haza bölcsének tiszteletére. A tér mellett magasodik a kéttornyú Mária Magdolna Plébániatemplom, ahonnan Mindszenty József hercegprímás pályája indult.

k_mhaz

Zalaegerszeg, egykori Vármegyeháza

 

A városközpontban emelkedik a múlt század elején épült zsinagóga is, mely ma hangversenyeknek és kiállításoknak ad otthont. Európában egyedülálló módon három szabadtéri múzeum található egy helyen a városban. A  Göcseji Falumúzeum, a finnugor népek épületeit és használati tárgyait bemutató Finnugor Néprajzi Park, valamint a Magyar Olajipari Múzeum várja az érdeklődőket.
A XIX. századba kalauzol Deák Ferenc söjtöri szülőháza és a kehidai Deák-kúria, melyben „A haza bölcse, Zala büszkesége” című kiállítás látható. A Batthyány család emlékét a zalacsányi és a zalaszentgróti kastély őrzi. A megyeszékhelyhez közeli Egerváron a reneszánsz várkastélyt és a gótikus templomot érdemes megtekinteni.

k_kehida

Kehida, Deák-kúria

 

k_szentgr

Zalaszentgrót, Batthyány-kastély

 

Az egyházi értékek közül felkeresésre ajánljuk a kallósdi kerektemplom, az egregyi és a bödei templom Árpád kori épületét, a türjei premontrei prépostságot, a bucsuszentlászlói barokk ferences rendi templomot, valamint a novai barokk templomot. Festett fakazettás mennyezetével a vidéken egyedülálló Szentgyörgyvölgy református temploma.

Ha Zalában jár, mindenképp keresse fel a keszthelyi Festetics-kastélyt, a hazai barokk építészet egyik gyöngyszemét. Gyönyörű, eredeti bútorzatú könyvtárterme mellett a kastélyban egy 18-19. századi főúri életmódot bemutató tárlatot, a híres Windischgraetz trófea-gyűjteményt, valamint díszfegyvereket és hintókiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők. A Fő téren álló plébániatemplom rejti hazánk legnagyobb felületű gótikus freskóit. A belvárosban számos, különféle stílusú műemlék épület között sétálhatunk. Európa első felsőfokú mezőgazdasági tanintézete, a Georgikon eredeti épülete mellett található a Georgikon Majormúzeum, a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó ipar történetét bemutató kiállításokkal. A Balatoni Múzeumban a Balaton és környéke történetével, valamint állat- és növényvilágával ismerkedhetnek meg a látogatók. A városon kívül álló több mint 200 éves gyöngyösi csárda ma is várja vendégeit.

k_kastely

Keszthely, Festetics-kastély

Nagykanizsa belvárosában sétálva több szép műemlék épülettel találkozhatunk, talán a leghíresebb közülük a Fő téren álló Vasemberház. Ennek szomszédságában találjuk az egykori hős várkapitány, Thúry György nevét viselő múzeumot. A török időkben stratégiai jelentőségű, a visszafoglalás után lerombolt vár helyét ma a Várkapu Emlékmű őrzi. Az alsóvárosi barokk ferences templom egyik érdekessége, hogy szenteltvíztartóját Musztafa pasa török feliratú sírkövéből faragták.

k_nkkk

Nagykanizsa, Plakát-ház