Hagyományok nyomában

A népi építészet, népművészet értékeit keresők számára vonzó terület Zala, különösen Göcsej és Hetés vidéke. Az elmúlt idők emlékét őrzik a dombhátakon felépült, erdők között megbúvó apró zalai települések. Kanyargós utcáik, fából készült haranglábaik, fehérre meszelt házaik csodálkozásra késztetik, pihenésre csábítják az erre járókat.
Göcsej központjában, Zalaegerszegen nyitotta meg kapuit az ország első szabadtéri néprajzi múzeuma. A Göcseji Falumúzeum a Zala folyó holtága mellett álló Hencz malom köré épült fel. Az árnyas utcákon, régi házsorok között sétáló látogató egy XIX. századi göcseji faluban érezheti magát. A takaros portákon használati tárgyak, mindennapi eszközök, a göcseji népi kultúra emlékei is megtekinthetők.

h_falum
Zalaegerszeg, Göcseji Falumúzeum

 

A megye több pontján találkozhatunk eredeti helyükön álló, a régmúltat idéző tájházakkal. Káváson, Zalalövőn és Csesztregen érdemes felkeresni ezeket a hangulatosan berendezett, eredeti állapotában megőrzött házakat. A vidék jellegzetes építményei a haranglábak, közülük a legszebbet Nemesnépen találjuk.

h_h

Nemesnép, harangláb

 

A népi építészet mellett a kézművesség is gazdag hagyományokkal bír Zalában. A mindennapi használati tárgyak az idők folyamán egyre díszesebbé váltak, kialakult a paraszti kultúra jellegzetes forma- és motívumvilága. Napjainkban is többen űzik őseik hagyományos foglalkozását, a fafaragást, a fazekasságot és a szőtteskészítést.