Erdők mélyén, dombok ölén

Zalában közel 1500 km, az egész megyét behálózó jelzett turistautat találunk. Ezek közül legjelentősebb a Dél-Dunántúli Kék Túra útvonala. A természet és a táj szépsége, a botanikai és geológiai értékek, a változatos állatvilág sok gyalogost csalogatnak minden évben.
A Balaton környéki túrák kedvelt célpontja a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Keszthelyi-hegység. A változatos felszínű terület ritka növények és állatok élőhelye. Festői látnivalói Rezi és Tátika várának romjai, a zalaszántói buddhista Sztupa, és a Kovácsi-hegy bazaltfolyosója.

e_stupa

Zalaszántó, Sztupa

 

Igazi faóriásokkal találkozhatunk a zalai erdőket járva, különösen a Vétyemi és a Tátikai ősbükkösben. Kiscsehi határában a Budafapusztai Arborétumban számos fa- és cserjefaj között sétálva ismerkedhetünk a természettel.
A Zalai-dombság egész évben alkalmas lovaglásra és kocsizásra. Kiemelkedő lovasközpont az európai hírű Rádiháza. A megyében működő lovardák változatos programokkal várják az érdeklődőket, lovasversenyeket és lovasbemutatókat rendeznek, lovaglást oktatnak.

e_paci

Sok embert csábít Zala kerékpáros felfedezése. A Balatoni Bringakörút, a Dél-Zala Erdőtáj Kerékpárút és a Nyugat-zalai határmenti kerékpárút mellett a nagyobb települések közelében több rövidebb szakasz segíti a biztonságos közlekedést.
A vadászatot kedvelő bel- és külföldi turisták is szívesen látogatnak Zalába a csábítóan gazdag vadállomány miatt. Megyénkben él a világ egyik legjobb gímszarvas populációja.

e_vad

A gazdag élővilágú, nagy kiterjedésű erdők és a dombok ölében megbújó apró falvak sajátos hangulata adja az Őrség-Göcsej-Hetés tájegység vonzerejét. Az egészségtelen, rohanó városi életből kiszakadni vágyóknak ajánljuk ezeket a friss levegőjű, csendes, nyugodt településeket.
Üde színfoltja a megye turizmusának a 32 km-es Lenti-Csömödér-Kistolmács útvonalon közlekedő erdei kisvasút. A hagyományos szerelvények mellett az Ábel nevű gőzmozdony vontatta nosztalgiavonattal is felfedezhetjük az érintetlen zalai táj szépségét.

e_susu