Túrák a Keszthelyi hegységben 1.

Igazi bakancsos túrát kap ajándékba, aki felkerekedik és bejárja a gyönyörű, vadregényes Keszthelyi-helységet. A csúcsokról bekandikáló Balaton látványa, a természet szeretetét hirdető tanösvények, az erdő nyugtató ölelése mind-mind örök emléket ígér. Elő tehát a túrabotot és rajta!

Balatongyörök – Batsányi kilátó (Pap-hegy)

A Pap-hegy csúcsán, 448 m magasan, a Boncostetőn áll a Batsányi-kilátó. Tetejéről gyönyörű panoráma tárul a kíváncsi természetjáró szeme elé.

Megközelítése:
A balatongyöröki Szépkilátótól a  piros vonal majd  piros háromszög jelzésen.

HPIM0506.JPG

HPIM0512.JPG

HPIM0513.JPG

 

 

Balatongyörök – Bél Mátyás kilátó, pihenő (Garga-hegy)

1972-ben építette az erdészet a 221 méter magas, dolomit hegytetőre a  Bél Mátyás kilátót, amit 2001-ben újítottak fel.  Tetejéről  jól megfigyelhető a a Balaton nyugati medencéje a somogyi partokkal, a déli tanúhegyek, és a Keszthelyi-hegység hatalmas erdei.

Megközelítése:
A Bélapi pihenőtől a sárga kereszt majd sárga háromszög jelzésen.

 

belmkilato1

HPIM0521.JPG

HPIM0523.JPG
HPIM0524.JPG

– nr – 

 

“Hét kilátót köt össze a Keszthelyi-hegységben az az új turistaút, amelyet egy túrával szombaton avattak fel a természetjárók.

Az útvonal Gyenesdiást köti össze a balatongyöröki Szépkilátóval és Vállus településsel, a túrázók a 17 kilométer hosszú szakaszon 700 méternyi szintkülönbséget küzdenek le – vázolta az MTI-nek a kialakításban részt vevő Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke. Gálné Németh Ildikó elmondta: eddig is jelzett turistautakat és erdészeti útvonalakat kötöttek össze a természetjárók kedvéért.

A kilátótúra a gyenesdiási Nagymezőről, a Festetics-kilátótól indul, majd a Berzsenyi-kilátó alatt átlép Vonyarcvashegy területére. A Hosszú-völgy mentén a Cseri-kapu érintésével emelkedik a Kitaibel Pál-kilátóhoz, s már Balatongyörök területén, Lajos-völgynél letér a Bélapi pihenőhöz. Innen a Szerelem-domb előtt először a Bél Mátyás-, majd a Batsányi-kilátó felé veszi az útját.

A rövidebb túra a Szépkilátónál ér véget, a hosszabb szakasz azonban továbbvezet a Pad-kő kilátóhoz, majd Vállus területén, Büdös-kút pusztánál ér véget – részletezte a természetbarát egyesület vezetője.

A környéken az 1930-as években az első turistautak kijelölésénél bábáskodó Darnay-Dornyay Béla nevét viselő emléktúra-útvonal kialakítása több mint 1,3 millió forintba került. Az útvonal kijelölése mellett jutott pénz az útszakasz megtisztítására, négy információs tábla felállítására, továbbá 12 pihenőpad és hat szemétgyűjtő edény kihelyezésére. Ez utóbbiak folyamatos ürítését és tisztán tartását a települések civil szervezetei és az erdészet vállal.”

Forrás: http://www.geographic.hu/