Pupos Kálmán pincészete – Szigliget

Első utunk Szigligetre vezet, mely ugyan a történelem viharai következtében a térképen ma nem Zala megyében található, mégis ezer szállal kötődik a Balaton-felvidéki borvidék zalai településeihez. Nem véletlenül, hiszen már a X. századból származó írásos feljegyzések vannak arról, hogy királyi zalai várbirtok volt.
A Pupos Pince és Vinotéka Szigliget központjában található, az Eötvös u. 9. szám alatt. Őseik visszaemlékezései alapján a családnak a szőlőtermesztéshez és bortermeléshez évszázadokra visszanyúló, erős kötödése van, ami a megélhetést biztosította tagjai számára. Több évtizedes kihagyás után a család ismét visszatért a ehhez a szép ősi tevékenységhez.
Területeik a Balatonfelvidéki Borvidék lesencei körzetében, a híres Kőorra-hegy déli fekvésű, festői szépségű magaslati lejtőin találhatók.A Lesence-patak mentén elterülő Lesencetomaj Szent István király sógoráról, Tomaj vezérről kapta nevét. A település neve is eredetileg csak Tomaj volt. A községet legkorábban 1121-ben, az almádi apátság alapítólevelében említik. Érdekesség, hogy a mostani borospince valaha az Esterházy kastély zöldségese volt.A minőségi garanciát az itteni klíma, a Balaton közelsége, a vulkanikus talaj adottságai, a hagyományos és új technológia, valamint a szőlő és a bor iránti tisztelet és szeretet adja. Főleg a gyümölcsösséggel jellemezhető borok készítését tartják szem előtt, melyet részben a reduktív technológia biztosít. A pincészet újraindítása óta kizárólag palackos kiszerelésben értékesítik borainkat és a jövőben is ezt az utat kívánják folytatni.
Vendéglátónk élvezettel mesél a borászat rejtelmeiről és nehézségeiről, hogy az amatőr borbarátok is megismerhessék a mesterfogásokat. Pupos Kálmánon érezhető, hogy valóban a magyar bor iránti szeretet és tisztelet élteti.
A Szigligetre látogató hazai és külföldi turistákat, vendégeket, túrázókat, boraink iránt érdeklődőket szeretettel várják borkóstolási programjaikban, maximum 30 főig. Szállás előzetes egyeztetés alapján megoldható. Családi házunkban (Szigliget, Hóvirág u. 24.) 6-8 fő részére szép, csendes környezetben, kényelmes pihenést tudnak biztosítani. Nagyobb csoportok számára falubeli magánházaknál tudják a szállást megszervezni.Társaságunk időközben derekasan fogyaszt az elénk tálalt bőséges, házi! étkekből és a borkóstolás is folyamatos. Természetesen nem hiányozhatnak az elmaradhatatlan vidám történetek és élmények, amivel vendéglátónk bőséggel megajándékozza csapatunkat.
Lássuk sorrendben a tételeket.
1.    Nemes Olaszrizling

A Nemes Olaszrizlinget Bakonyi Karcsi bácsi, a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem szőlőnemesítő tudósa fejlesztette ki szelektáló eljárással. Az olaszrizling erősebb növekedésű, nagyobb termést adó klónja. Későn fakad, virágai minden évben jól termékenyülnek. Ellenálló képessége az alapfajtáéval azonos. Rügyeinek termékenysége jó, rövidcsapos metszés mellett is bőven terem. Az ízgazdagság fokozása végett metszéssel és a zöldmunkával terméskorlátozást alkalmazunk. Október közepén, második felében szüretelhető. Bora az alapfajtánál illat- és zamatanyagokban gazdagabb. 1995-ben vették fel a szaporítható fajták közé.Az igazi Hungaricum Nemes Olaszrizling szőlőből készült bor az alapfajtánál illatosabb és zamatosabb. Fellelhető benne a rezeda illata és a, e sorok szerzőjét megragadta a mandulára hasonlító utóíz. Ennek ellenére élénk, de finom savai kiegyensúlyozottá és harmonikussá, igazi balatonfelvidéki borrá teszik. A társaságot kedvelő „beszélgető” bor. Magyaros, húsos ételek fogyasztásához kitűnő társ.
2.    Chardonnay 2006.
Pupos Kálmán a kóstoló során szimpatikus módon szinte végig kereklevelűként említi a második tételt.„Kereklevelűnek 1804-tőI Fábián József tótvázsonyi evangélikus esperes javaslatára nevezik vidékünkön. A Kereklevelű 1871-ben, ill. 1882-ben már dokumentáltan telepítésre került Scheller József szentbékkállai (vásárdombi) és Raksányi József balatonhenyei szőlőjében, akkor még a fajtát Kläwner blanc-nak is nevezték. Feltehetően rudinai Molnár István is tanácsolta nekik hasznosságát, telepítését e fajtának. A híres, nagy hatású szakember ui. 1870–1874 években a Tapolcai Vincellériskola vezetője volt és mindkét családdal jó kapcsolatot ápolt, így akkor is és később is (amikor már a budai Kertészeti Egyetem jogelődjének –ismert és nagyon megbecsült– tanára volt) sok hasznos tanáccsal látta el őket. A Káli-medence mellett még Pécs környékén telepítették e fajtát abban az időben. Kezdetben lassan ismerték fel nagy értékeit. Így országosan 1965-ben még csak 28 ha, 1975-ben 78 ha volt összterülete.”  /Dr. Tóth Sándor leírása alapján/Karakteres, de mégis lágy bort ízlelek, virág-, alma vagy akácnektár illatot is vélnek felfedezni többen.  Magas szárazanyagtartalmú bor, fehér húsokhoz ajánlható.

3.    Lesencetomaji Piros Tramini (2006)
A Tramini Dél-Tirolból (ma Olaszország), Traminból ered. Több változata ismert, ezek közül a piros tramini és a fűszeres tramini. Mindkettő fajtánál ízében és illatában erősen jelenik meg a finom tramini jelleg. A Tramini héja kevés színanyagot is tartalmaz, ettől húspiros, és ezért bora általában mélysárga színű.Napsütéses, meleg évben érett szőlőből aromákban gazdag, enyhén rózsaillatú bor. Aromás húsokból (bárány, liba, kacsa) készült ételekhez illik. A 2003-as évjárat érettebbnek, teltebbnek tűnt. A 2006-ost könnyed, lágy, de zamatos nyári bornak érezte a kóstoló társaság.
4.    Lesencetomaji Chasselas (2003)
A Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen Bakonyi Karcsi bácsi által szelektált fajta. A Fehér és a Piros Chasselas egyaránt erősebb növekedésű és nagyobb termést adó klónja az eredeti Chasselas Blanc és Chasselas Rouge fajtáknak. Bogyói mindkét fajtánál lédúsak, ropogósak, kellemes semleges ízűek, finom savtartalmúak, a botrytissel szemben ellenállóbak. Szeptember első felében érik. Az alapfajta termése csemegeszőlőként ismert, de a klónok bornak is kiválóan feldolgozhatók. Bora az alapfajtáénál savasabb, kellemes ízű, harmonikus bor.A főleg csemegeszőlőként ismert piros chasselas-ból és fehér chasselas-ból igazi borkülönlegesség született. A jól megérett szőlőnek köszönhetően a bor illata hársvirágra emlékeztet, ízében többfajta déligyümölcs lelhető fel. A nem túl magas extrakt tartalma és könnyed savharmóniája miatt a hölgyek kedvelt itala. Terített asztalnál könnyű, édes szószos húsokkal, gyümölcsköretes ételekkel harmonizál.

5.    Zweigelt Rosé (2006.)
A Zweigelt Ausztriából került hozzánk, az utóbbi években nagyon népszerű kékszőlő fajta. Sok helyütt a kékfrankos felváltására telepítették, mivel annál többet és jobbat terem, korábban érik és általában bővebbet terem. Fagytűrése a Kékfrankosnál kisebb, rothadásra hajlamosabb, ezért a szüret idejének meghatározásánál igen nagy figyelemmel kell eljárni. Bora színanyagban gazdag, harmonikus, jó minőségű, a Kékfrankosnál többnyire lágyabb bor. Borára jellemző a különböző kék- és pirosbogyójú gyümölcsökre emlékeztető ízvilág.Az eper-szeder illatú zweigelt rosé a társaság minden tagját meggyőzte, a maga kellemesen üde, frissítő zamatával.
6.    Lesencefalui Zweigelt (2003)
Az eleve korai fajtánál a meleg év teljesen megérett, színanyagokban gazdag szőlőt és sötét tónusú, bíborvörös színű bort eredményezett. Illatában a málna és a meggy dominál, aromájában pedig az aszalt szilva (vagy langyos szilvalekvár) lelhető fel. Kellemes csersavtartalmából és harmonizáló savaiból adódóan közkedvelt vörösbor. Vadételek mellé kiváló kísérő.

A kóstolásban kissé megfáradt csapatunk úgy összegzi az elmúlt órákat, hogy egy nagyszerű estét zártunk. Miközben jónéhány palackot vásárolunk, megköszönjük Pupos Kálmánnak szakértő szavait és adomáit.

Aki a Balaton-felvidéken Szigliget felé jár, és egy kellemes borkóstolós estét szeretne eltölteni barátaival, mindenképpen ajánljuk, hogy keresse fel a Pupos pincészetet. Bizton állíthatom, sem a borok, sem a kellemes időtöltés tekintetében nem fog csalódni.

-nr  –


A pince elérhetőségei:
Pupos Kálmán
Lakás:    8264 Szigliget, Hóvirág u. 24.
Pince:        8264 Szigliget, Eötvös u. 9.Telefon:    06 (87) 461-350
Fax.:        06 (87) 561-017
Mobil:    06 (30) 997-4098
E-mail:     puposk@hu.inter.netpusposkalman11