Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

A Zala Megyei Közgyűlés elnökének 2021. május 7-én hozott döntései
2021.05.07

A koronavírus járvány következtében a 27/2021. (I. 29.) Kormány rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben képviselő-testületi és bizottsági ülések megtartására nincsen lehetőség, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdése alapján a közgyűlés feladat-és hatáskörét a közgyűlés elnöke gyakorolja.


A megyei közgyűlés munkaterv szerinti harmadik ülésének megtartására ezért nem kerülhetett sor.

A Zala Megyei Közgyűlés képviselői és nem képviselő bizottsági tagjai részére az előterjesztések a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak alapján megküldésre kerültek. Az előterjesztésekkel kapcsolatban a képviselők a közgyűlés elnökének küldhették meg észrevételeiket, esetleges módosító indítványaikat.

A közgyűlés elnöke a napirendet alkotó mind a hat előterjesztés tekintetében meghozta döntését.

Összeállításra került az elnöki beszámoló, amelyet a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal 2020. évi belső ellenőrzési jelentésének elfogadás követett. A testület 61/2019. (XII.12.) KH számú határozatával jóváhagyott ellenőrzési munkatervben szereplő ellenőrzésekről szóló éves ellenőrzési jelentést a tárgyévet követően, legkésőbb a zárszámadási rendelet elfogadásáig szükséges jóváhagyás céljából a képviselő-testület elé terjeszteni. Ennek az önkormányzat eleget tett a következő napirendi pontként szereplő zárszámadási rendelet-tervezet elfogadásával. A rendelet rögzíti, hogy a 2020. év során előirányzat szinten a költségvetés főösszege 1.082.033 e Ft-ra módosult, a bevételek 967.984 e Ft-ra, a kiadások 444.193 e Ft-ra teljesültek. A Zala Megyei Önkormányzatnak 2020. december 31-én nem volt adósságállománya, tekintettel a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény rendelkezéseire az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletet nem vett igénybe. A Zala Megyei Önkormányzat 2020. évben a rendelkezésre álló forrásokból a takarékosság elvét előtérbe helyezve a törvény által előírt feladatokat teljesítette.

A zárszámadási rendelet-tervezet elfogadását követően a megyei önkormányzat 2021. évi költségvetésének módosítása szerepelt a napirendi pontok között. A legutóbbi költségvetési rendelet-módosítás az önkormányzat és a hivatal 2021. évi bevétel-kiadási főösszegét 919.210 e Ft-ban határozta meg. Az azóta eltelt időszakban a Zalai innovatív foglalkoztatási paktum megvalósítása, a capCROSSplan, a CO-EMEP, valamint az ATHU116 WomEn-Puls című pályázat vonatkozásában is többlettámogatás került megállapításra, amelynek átvezetésével az önkormányzat 2021. évi költségvetésének bevétel-kiadási főösszege 930.247 e Ft-ra módosul.

A pénzügyi témájú napirendi pontok után a Zala Megyei Önkormányzat tulajdonosi jogkörébe tartozó Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2020. évi működéséről szóló beszámolójának, majd a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. 2020. évi egyszerűsített éves beszámolójának és közhasznúsági mellékletének elfogadására került sor. 

Az alapítvány vezetője beszámolójában hangsúlyozta, hogy az alapítvány a 2020-as üzleti esztendőben az évközben kialakult és azóta is tartó vírushelyzet vállalkozásokat érintő negatív hatásait megérezte: a tervezett hitelügylet szám 15%-kal csökkent, a hitel moratórium miatti kamatbevételek csökkentek, a Széchenyi Kártya program népszerűsége ugyanakkor nőtt, 2020-ban 108 ügyletnél, 1.8 milliárd Forint hitelkérelemnél működtek közre. A pályázati programok sikeresen futottak, az inkubátorházakban a bérlők maradtak, bérleti díj kiesés nem volt. Az alapítvány nyereséges működése és stabil pénzügyi háttere biztosítja a fenntartható működést.

A Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. beszámolója kitért a társaság Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében futó kerékpárútfejlesztési és paktum pályázatok lebonyolításában betöltött szerepére, valamint a Duna Transznacionális Programban megvalósuló DREAMROAD projektben való projektpartnerként elvégzett tevékenységére. Ezzel egyidejűleg az irányadó jogszabályi határidőben elfogadásra került a Kft. közhasznúsági melléklete is.

Zalaegerszeg, 2021. május 7.

Dr. Pál Attila s.k.

vissza...