Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Történelmi, nemzeti emlékhely lett a Zrínyi-Újvár
2021.05.06

A Zrínyi emlékév lezárása alkalmából szerdán a Honvédelmi Minisztérium a környező települések részvételével megemlékezést tartott a Zrínyi-Újvárnál. Németh Szilárd, miniszterhelyettes bejelentette: a Zrínyi-Újvár történelmi, nemzeti emlékhely lett. Az ünnepségen részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, továbbá emlékező beszédet tartott prof. dr. Padányi József vezérőrnagy és Szászfalvi László, Somogy megye országgyűlési képviselője.


A miniszterhelyettes ünnepi beszédében kiemelte: a cím odaítélésben egyhangú szavazáson döntött a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság. Az előterjesztés prof. dr. Padányi József vezérőrnagynak köszönhető, aki egyértelműen az ország első számú Zrínyi kutatója. Az emlékhellyé váláshoz viszont széleskörű összefogásra volt szükség. - Zrínyi múltjával, munkásságával az egész életével ezt az összetartás üzente számunkra – folytatta. – Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha az ott élők bíznak az együttműködés erejében. Zrínyi mindig egy erős, nemzeti keresztény országban gondolkodott, olyan Magyarországban, amit 2010 óta a kormány épít és ennek megvalósulását látjuk.

 zrinyi_tabla

Ezt követően Cseresnyés Péter államtitkár köszöntő gondolatait hallhatták az emlékezők. A politikus megemlékezett Zrínyi Miklós jelentős szerepéről, méltatta a hadvezért, majd hozzátette: az ő életük és haláluk, döntésük és kiállásuk a mi közös történelmünk talapzata. Ez a magyar örökség, melynek emlékhelye e vár maradványa, mely elődeink ősi cselekedeteire emlékeztet bennünket.

A megemlékezés végén a résztvevők, illetve a környékbeli települések polgármesterei megkoszorúzták az emlékművet.

Forrás és fotó: Zalai Hírlap

vissza...