Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Átadták a sármelléki kerékpárutat
2021.04.26

Szombaton átadták a sármelléki Dózsa György utca, Zala utca, Ízek útja és a zalaapáti Mária-híd között elkészült kerékpárutat. A konzorciumvezető Zala Megyei Önkormányzatot Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke képviselte az eseményen.


A Zala Megyei Önkormányzat 2016-ban nyújtott be pályázatot a Zala Kétkeréken – Kerékpárút-fejlesztés Sármellék és Zalaszentgrót településeken című projektre. A beruházás összköltsége több mint 282,5 millió forint, erre száz százalékos támogatást nyertek a projektben résztvevők. Zalaszentgróton több mint 4 kilométer hosszúságú kerékpáros út készült el, mely a fürdőhöz vezet. Sármelléken is történt fejlesztés: erre az össztámogatásból több mint 231 millió forint jutott. A Dózsa György utcától az Ízek útján át a Zala folyó töltéséig 7,6 kilométer hosszúságban alakítottak ki kerékpáros utat: részben építéssel, részben forgalomtechnikai eszközök alkalmazásával.

A kerékpárút átadásán Sármellék polgármestere, Horváth Tibor elmondta, hogy a település régi vágya valósult meg a fejlesztéssel. A cél az, hogy a település összeköttetést kapjon a Balatonnal, ehhez még egy szakasz kialakítása szükséges.

-Ez a szakasz a Zala megyei turisztikai kerékpár-út hálózat része. Azt szeretnénk elérni, hogy a turisták, akik meglátogatják a Balaton, Hévíz, Keszthely környékét, könnyebben jussanak el a Kis-Balatonhoz is. A meglévő utakat felhasználva épült ki az út, ennek folytatása a csak kerékpárútként használható szakasz és a töltésen keresztül lehet eljutni a zalavári Kis-Balaton Házhoz. Az út beköti a Zalaapátiban korábban uniós támogatással már megépült, hidat is tartalmazó szakaszt- ismertette Manninger Jenő. Szólt arról is, hogy most folyik a Hévízzel összeköttetést biztosító – Zalavár, Sármellék, Alsópáhok közötti – szakasz tervezése.

A Zala Megyei Önkormányzat alelnöke, Pácsonyi Imre elmondta: a közgyűlés 2013-ban elindított Zala Kétkeréken programja keretében több mint 1,4 milliárd forintot fordítottak kerékpárút-fejlesztésre. – A beruházások tervezésekor mindig figyelembe vettük a helyi önkormányzatok és a fejlesztésért felelős politikusok véleményét. Így készült el ez a szakasz is, szaporítva azoknak a kilométereknek a hosszát, melyek reményeink szerint a nem túl távoli jövőben egységes hálózatot fognak alkotni Zala megyében. Hozzátette, hogy Esztergályhorváti, Zalaszabar, Zalaszentmárton környékén, Tornyiszentmiklós, valamint Galambok, Kisrécse és Nagyrécse térségében is építenek kerékpárutakat pályázati támogatással, s más szakaszok tervezése is megkezdődik.

Az átadott sármelléki szakaszt Bóka Tibor plébános áldotta meg.

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakál Eszter

vissza...