Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Lezárult az Iron Curtain Cycling szlovén-magyar projekt
2021.02.12

Komplex kerékpáros utakat és programokat kínál az hosszútávú szlovén-magyar együttműködés, aminek szerdán tartották online zárókonferenciáját. Az esemény Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntő beszédével vette kezdetét. A folytatásban Révész Máriusz – Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztos a turizmus és kerékpáros fejlesztésekhez kapcsolódóan szólt az Aktív Magyarország Programról, melynek célja, hogy országunk 7 éven belül a legélhetőbb országok közé tartozzon.


A kormánybiztos kihangsúlyozta a program fontosságát és ismertette az ehhez fűződő jövőbeni terveket. Elhangzott, hogy az aktív turizmus program keretén belül kiemelt jelentőséggel bír az erdészeti, nemzeti parki turistaházak felújítása és újak építése, az ifjúsági táborok felújítása, kerékpárutak tervezése és kivitelezése, a kisvasutak felújítása. Röviden ismertette a Zala megyét érintő tervezett fejlesztéseket is.

A rendezvény Bojan Zizek, a Szlovén Kerékpáros Hálózat elnökének előadásával folytatódott, aki a Vasfüggöny kerékpárút fenttartható üzemeltetéséről beszélt.

A továbbiakban az IronCurtainCycling projektpartnerei képviseletében Kárpáti Veronika és Rok Petje számolt be a projekt során elért eredményekről, egyebek mellett a határon átnyúló kerékpáros desztináció kialakításáról, az együttműködőbb szolgáltatói hálózat létrehozásáról, továbbá olyan új turisztikai termékek és szolgáltatások megjelenítéséről, mint kerékpárkölcsönzési lehetőség, pihenőhelyek, e-bike töltőállomások, szabadtéri múzeum, térkép, mobilapplikáció, kerékpározható út a Tenke hegyen.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a továbbiakban a most induló, 2021-2027-es uniós ciklusban tervezett Zala megyei kerékpáros fejlesztések szempontjait, fő hálózati elemeit ismertette.

Vas megye kerékpáros fejlesztéseinek elemeiről, típusairól és célkitűzéseiről Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke számolt be, aki kihangsúlyozta, hogy nem elegendő kerékpárutakat építeni, hanem egyfajta szemléletformálást is szükséges végrehajtani.

Ezt követően Polgár Tibor, a Nyupan Nonprofit Kft. cégvezetője tartott előadást a nyugat-dunántúli kerékpárturizmus nemzetközi piacra történő kilépéséről.

Végezetül Peter Gomboc, a Ride Goricko Idegenforgalmi Ügynökség igazgatója szólt a Muravidék adta előnyökről és jövőbeni terveikről.

 

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke a rendezvényt követően elmondta: Vas megye nyugati, Zala megye déli részét, valamint szlovén részről Muraszombat és Ptuj környékét fedi le a határon átnyúló projekt.

A beruházások során többek között kerékpár kölcsönzési pontokat, pihenőhelyeket, e-bike töltőállomásokat, szabadtéri múzeumot, szálláshelyet, új határátlépőt hoztak létre.

 – Egy ilyen közös munka mindig megteremti a jó ötletek, gyakorlatok átvételét és az újabb együttműködések alapjait – jelentette ki Pácsonyi Imre. – Az aktív turizmus olyan forma, amely esetében a turista valamilyen fizikai aktivitást igénylő szabadidős vagy sporttevékenységet választ. A lehetőségek között leggyakrabban a természetjárást, a kerékpározást, a síelést szoktuk említeni, de többek között ide tartozik a vízi- és lovas turizmus is. Ez nem zárja ki a természeti értékek, kulturális látnivalók, történelmi nevezetességek felkeresését. Az aktív turizmus legfontosabb értéke az egészség megőrzése úgy, hogy más formáknál kevésbé terheli a környezetet, és a kiépülő szolgáltatásokon keresztül hozzájárul a vidéki térségekben a gazdaság bővítéséhez. Az utóbbi években a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében több település gazdagodott kerékpárút hálózattal, emellett folyamatban vannak további turisztikai célú beruházások. A fejlesztések élénkítik a térség gazdaságát, s hozzájárulnak a kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosításához. A szlovén-magyar határrégió földrajzi adottságai, a települések közötti kis távolságok jó lehetőséget kínálnak a kerékpáros turizmus számára. Az egykori elzártságból adódóan sok helyen érintetlen természeti környezetben biciklizhetünk. Az utóbbi évek fejlesztései, a kerékpáros úthálózat bővítése, szolgáltatók közötti szorosabb együttműködések jelentősen javítottak a kerékpáros turizmus fejlettségi szintjén.

Végül hozzátette: két jelentős nemzetközi kerékpáros útvonal, az EuroVelo 13 (más néven a Vasfüggöny kerékpáros útvonal) és az EuroVelo 14 (Közép-Európa vizei útvonal) érinti megyénket. A szakemberek remélik, hogy a majdan megépülő, a Zala folyót követő Zalalövő-Balaton nyomvonal számos turistát hoz a térségbe.

A cikk második felének forrása: Zalai Hírlap

Fotó: Zala Megyei Önkormányzati Hivatal

vissza...