Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Zalaegerszegen járt az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa
2021.01.18

A zalaegerszegi és környékbeli fejlesztéseket ismertette Navracsics Tibor kormánybiztossal szombaton délelőtt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a város és a megye vezetőinek jelenlétében. A Zala Megyei Önkormányzat részéről Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke vett részt az eseményen, amelyen a sajtótájékoztatót megelőzően a résztvevők gyümölcsfát ültettek a ZalaZONE tesztpályán, a Z-fogadó épület mellett.


Január közepén kissé szokatlan eseménnyel, cseresznyefák ültetésével kezdődött a zalaegerszegi program. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos szerint a jelképes akció üzenete, hogy az élet nem áll meg, a fejlődés és az építkezés folyamatos.

A sajtótájékoztatón Palkovics László miniszter, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa elsőként arról szólt, hogy szeretnék bemutatni, Zalaegerszeg miként illeszkedik egy nagyobb gazdaságfejlesztési régióba. Egy-egy terület korszerűsítése ugyanis nem vonatkozhat csupán a nagyobb városok fejlődésére. Kérdés, hogy miként tudnak az adott terület különböző gazdasági szereplői együttműködni. Cél, hogy az egész ország hasznát lássa a kormány gazdasági, társadalmi döntéseinek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által tavaly létrehozott gazdaságfejlesztési zónák kormánybiztosai néhány nappal ezelőtt, 2021. január 14-én találkoztak Budapesten. Ott elhangzott, az összehangolt fejlesztési tervek gyorsabban valósulnak meg, ezért fontos a naprakész tudás és információ. Ennek egyik állomása a mostani tanácskozás, ahol Navracsics Tibor volt minisztert, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosát tájékoztatták a zalai példákról. Palkovics László hozzátette, a kormány január végén tárgyalja a zónák gazdaságfejlesztési stratégáit.

Navracsics Tibor elmondta, reményei szerint a zalai megyeszékhely új típusú gondolkodása nagyban meghatározza Magyarország fejlesztéspolitikáját. A kormánybiztos egyrészt a regionális megközelítést emelte ki, ami az egymástól eltérő, különböző szükségletekkel bíró területeket hozza közelebb egymáshoz. Emellett új jelenségként kiemelte a városok és környékük megnövekedett aktivitása, amikor a megyei jogú városok térségi szereplőként lépnek fel. A zalaegerszegi gazdaságfejlesztési stratégia jó példa arra, hogyan lehet komplex módon kezelni a fejlesztési igényeket. Ez többek között az iparfejlesztési terveket, a képzéshez, kultúrához, szociális ellátó rendszerhez kötődő, magasabb életszínvonalat biztosító újításokat tartalmazza – tette hozzá.

Balaicz Zoltán emlékeztetett, a város közgyűlése egyhangúlag fogadta el a Zalaegerszeg 2030 gazdaságfejlesztési stratégiát, amiről már többször egyeztettek Palkovics László miniszterrel és Navracsics Tibor kormánybiztossal itt és Veszprémben. A polgármester a sajtótájékoztató előtt a stratégia alapján készült kormány előterjesztés tervezetet mutatta be a vendégeknek. A dokumentum négy olyan területre fókuszál, ami a további iparfejlesztés szempontjából rendkívül fontos. Ennek értelmében bővítenék az északi ipai parkot, a volt laktanya területén lakásokat alakítanának ki az ide költöző szakemberek és családjaik részére, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában új szakokat indítanának, valamint megépítenék a várost és a tesztpályát összekötő utat.

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke végül arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy elkészült Zala megye területfejlesztési koncepciója és programja, amely alapul szolgál a következő időszakban Magyarországra érkező egyes uniós források lekötéséhez. Az új koncepcióban nemcsak a megye, hanem a megyei jogú városok is megjelennek. A fejlesztések során régióban kell gondolkodni – hangsúlyozta - úgy, hogy ne párhuzamos, hanem összehangolt beruházások, programok valósuljanak meg.

Forrás és fotó: Zalai Hírlap

vissza...