Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Doni áttörés: életüket adták a bajtársaikért
2021.01.12

Istentisztelet keretében emlékeztek a község templomában vasárnap a XX. századi magyar történelem egyik legtragikusabb eseményére, a doni áttörésnek nevezett hadműveletre. A 78 évvel ezelőtti eseményekről Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke emlékezett meg Zalabaksán.


1943. január 12-én a Vörös Hadsereg alakulatai átfogó offenzívát indítottak a velük szemben álló csapatok, köztük a Magyar Királyi II. Honvéd Hadsereg ellen.

A mindössze néhány napos ádáz csatározásban, s az azt követő időszakban becslések szerint több mint 160 ezer magyar katona esett el, tűnt el, fagyott meg, vagy került hadifogságba. Az alelnök szavaival élve: ezek a katonák „megtették a legnagyobbat, amit az ember megtehet, életüket adták a bajtársaikért”.

Pácsonyi Imre nem csak a doni áttörés, illetve annak kapcsán a II. világháború katonai veszteségeit ismertette. Szólt azokról a polgári személyekről is, akik nem harcedzett férfiként, fegyverrel a kezükben, hanem védtelen asszonyként és gyermekként váltak a háború könyörtelen gépezetének áldozatává. Ugyancsak beszélt arról a több mint hatszázezer zsidó állampolgárról, akik egy embertelen ideológia következtében koncentrációs táborok lakóiként vagy munkaszolgálatosként életüket vesztették.

Az alelnök azt is kiemelte: az idő múlásával a megemlékezések egyre fontosabbá válnak, hiszen „a bronzba öntött nevek közvetlen hozzátartozói közül is sokan elhunytak már”. Így a mi feladatunk a világháború hősei és áldozatai iránt érzett tisztelet és kegyelet érzetét beleplántálni a következő generációk tagjaiba, hangsúlyozta.

Forrás: Zalai Hírlap

vissza...