Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Bővülnek a zalai fejlesztések forrásai
2021.01.06

Évindító sajtótájékoztatót tartottak 2021. január 6-án a megye vezetői, Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.


Dr. Pál Attila megyegyűlési elnök a sajtótájékoztatón az alábbiakat emelte ki:

TOP- Zala Megyei ITP 2014-2020 megvalósítása

Az előző uniós ciklus forrásainak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében történő felhasználása folyamatban van, még a napokban is jelennek meg felhívások az országos maradvány források terhére:

-1,5 Mrd Ft közútfejlesztésre, amelynek kedvezményezettje a Magyar Közút Nonprofit Zrt,

-798 millió Ft két közlekedés-biztonsági projektre (Türje-Szalapa és Lenti körforgalom), szintén a Magyar Közút megvalósításában,

- 3 Mrd Ft csapadékvíz kezelési projektekre,

- 670 millió Ft egy kerékpáros turisztikai fejlesztésre (Kerkateskánd, Lovászi, Tornyiszentmiklós).

Ezen összegekkel kiegészülve a Zala megyei TOP keret immár (az eredeti 23,05 Mrd Ft-ról) a közel 33,5 Mrd Ft-ra növekedett.

VMOP – Zala Megyei ITP 2021-2027 megalkotása, megvalósítása

Az előző ciklus pályázati kiírásai ugyan még folyamatban vannak, de a jövő hét végén már meghirdetésre kerülnek a TOP helyébe lépő Versenyképes Magyarország Operatív Program első felhívásai. A Zala megyei forráskeret 56 Mrd Ft körül alakul, ez azonban már tartalmazza a megyei jogú városok forráskereteit is, amelynek megjelenítése a most induló ciklusban megyei tervezési hatáskörbe került. Január végén, vagy február elején elfogadásra kerül a megyei ITP, amelyet követően ténylegesen is megnyílnak a VMOP felhívások. Elsőként a foglalkoztatási paktum felhívás 3,5 Mrd Ft-os, a közútfejlesztési felhívás 6,7 Mrd Ft-os és a fenntartható városfejlesztési felhívás 28,7 Mrd Ft-os forráskerettel való megjelenése várható.

Magyar Falu Program

Zala megyében a tavalyi évben 354 nyertes pályázatra összesen több mint 3,8 Mrd Ft összegű támogatás odaítéléséről döntött a Kormány. Orvosi eszközökre 62 millió Ft-ot, orvosi rendelők fejlesztésére csaknem 200 millió Ft-ot, önkormányzati utak-hidak építésére, felújítására 44 millió Ft-ot, egyházi közösségi tér fejlesztésre 248 millió Ft-ot, önkormányzati közösségi tér fejlesztésre csaknem 300 millió Ft-ot, óvoda-udvar és játszótér fejlesztésre 92 millió Ft-ot, közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére 285 millió Ft-ot, falubusz beszerzésre és faluház-felújításra is közel 300-300 millió Ft-ot, óvodafejlesztésre 320 millió Ft-ot, szolgálati lakás felújításra majdnem 92 millió Ft-ot, a civil közösségek támogatására 170 millió Ft-ot, temetői infrastruktúra-fejlesztésre 144 millió Ft-ot, építési telek kialakításra/közművesítésre 29 millió Ft-ot, elhagyott ingatlanok közcélú megvásárlására közel 91 millió Ft-ot, önkormányzati kerékpárút-építésre 294 millió Ft-ot, míg az iskolaépületek fejlesztésére összesen több mint 438 millió Ft-ot fordíthattak a nyertes települések. Tehát: iskola, óvoda, faluház épületek és orvosi rendelők fejlesztésére, közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére fordíthatták a nyertes pályázók a legtöbb támogatást, de jelentős összegben valósultak meg önkormányzati útfelújítások és szolgálati lakás-felújítások, valamint a helyi identitás-tudat erősítését szolgáló projektek is.

A 2021-es költségvetés az eddigieknél is nagyobb forrást nyújt a Magyar falu programnak, amelynek jövő évi koncepciója már alakul, falusi utcák és járdák, valamint önkormányzati épületek felújítására, falu- és tanyagondnoki buszok, illetve kommunális eszközök beszerzésére biztosan hirdetnek új pályázatokat.

Közútfejlesztés

Elkészült az M70-es utat autópályává bővítő 16,7 milliárd forintos fejlesztés. A Letenye és a szlovén határ közötti útszakaszt Palkovics László innovációs technológiai miniszter adta át a forgalomnak. A fejlesztés eredményeként elkészült 13,7 kilométeres útszakaszon Budapesttől egészen Koperig sztrádán lehet ezentúl haladni.

Az elhangzottakon túl a közútfejlesztés tekintetében kiemelendő, hogy elkészült az M76-os két végponti szakasza, a zalaegerszegi és a balatonszentgyörgyi csomópont, következő lépésként a Balatonszentgyörgy és Fenékpuszta közötti 3 kilométeres szakasz befejezése várható 2022-ben.

A Murakeresztúr és Kotoriba között megépülő Mura híd tervezése folyamatban van, a tervek várhatóan 2022. év végére készülnek el.

A lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként készül az M86 – M76 Zalaegerszeget és Körmendet összekötő 2x2 sávos gyorsforgalmi út tanulmányterve és környezetvédelmi hatástanulmánya. Az új út 28 kilométer hosszú lesz, a Rába felett egy híd is épül. A leendő gyorsforgalmi út végpontja Körmend közelében, a tervezett M80-as és M86-os, valamint a 8-as és 86-os főutak által határolt csomópontnál lesz.

Kormányhatározat született továbbá a Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti 74-es út gyorsforgalmi úttá történő fejlesztésének előkészítéséről.

 

Vasúti fejlesztés

Zalaegerszeg – Rédics vasútvonal fejlesztését célzó kiviteli tervek elkészítésére közbeszerzési felhívást jelentetett meg a NIF Zrt. a 48,7 km-es vasúti pálya felújítására (hat állomással és nyolc megállóhellyel együtt). A felhívás eredményes volt, a vállalkozási szerződés aláírásra került, a kiviteli tervek készítése folyamatban van.

 

Sportcélú fejlesztések

Lentiben 1,2 Mrd Ft-ból állami beruházás keretében kézilabda munkacsarnok létesül. Hévízen szintén kézilabda munkacsarnok létesül, melynek a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési felhívása megjelent.

A nagykanizsai sport-és rendezvénycsarnok kivitelezése folyamatban van, tavaly novemberben tartották bokrétaünnepét.

Zalaegerszegen látványosan zajlik a városi uszoda építése, és még az idei évben elkészülnek az új sportcsarnok tervei.

 

A megyében zajló egyéb főbb fejlesztések

A megyeszékhelyen az elmúlt évben folytatódott az önvezető autók tesztelésére alkalmas járműipari tesztpálya kialakítása. A 260 hektáron, 45 Mrd Ft-ból megvalósuló ZalaZone beruházás 70 %-os készültségi fokon áll Ennek szomszédságában épül meg az a hadiipari beruházás, amely 60 Mrd Ft-os fejlesztésből egy Lynx típusú harcjármű gyár és egy 20 hektáros off road járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezet valósul meg. A német Rheinmetall Magyar Állammal közös beruházása keretében 218 Lynx KF41-essel szerelik fel a honvédség nehéz dandárját.

Nagykanizsán csaknem 5 Mrd Ft-os támogatással körforgásos gazdasági kompetenciaközpontot és ehhez kapcsolódó tudományos- és innovációs parkot hoznak létre a Pannon Egyetem, valamint a MOL és helyi gazdasági társaságok részvételével. A megújuló energiák, a hulladékgazdálkodás, a víztechnológia, a fenntartható turizmus és a fenntartható városfejlesztés kutatási területekre fókuszáló program célja, hogy a körforgásos gazdaság követelményeit integrálja az oktatásba, a kutatás-fejlesztésbe és az innovációs tevékenységbe.

A térség emellett nagy volumenű, elsősorban turisztikai fejlesztést valósít meg a Mura Program keretében, melyek előkészítésére a Kisfaludy Programból mintegy 500 millió Ft áll rendelkezésre.

Január hónapban kezdetét veszi Lenti Városában a gyógyfürdő fejlesztése 2,5 Mrd Ft-os keretösszegből.

A megyében folyamatos az oktatási intézmények megújítása, a számos megyeszékhelyi felújítás mellett a lenti Vörösmarty iskola 1,9 Mrd Ft-ból kezdődő felújítása emelhető ki. Folyamatban van továbbá bagodi általános iskola 650 millió Ft-os, az egervári általános iskola 623 millió Ft-os és a türjei iskola 614 millió Ft-os fejlesztése. Gyenesdiáson mintegy 1,5 Mrd Ft-ból teljesen megújul a Kárpáti iskola, ugyanekkora összegből valósul meg  a Borsfai Fekete István Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése, Zalaapátiban közel 900 millió Ft-ot fordítanak az általános iskola megújítására.

Új megyei feladatok

A megyei önkormányzat legjelentősebb feladata továbbra is a területfejlesztés, azonban a 2014-2020-as, valamint a 2021-ben induló uniós ciklus TOP és VMOP forrásainak eredményes lekötése mellett számos új feladat is a megyei önkormányzatok feladatkörébe került, egyebek mellett

·         2021. január 1-tól a 81/2004. ESzCsM rendelet módosításának eredményeként a falugondnokok képzésének szervezésével kapcsolatos feladatok,

·         valamint a zalai Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok koordinálása,

·         további megyei koordinációt igénylő feladatként jelent meg 152 millió Ft-os forráskerettel a Révész Máriusz Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztos által irányított Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ nyújtotta támogatás keretében a térségi jelentőségű kerékpárutak (16 szakasz, több mint 60 km) hiányzó elemei terveinek elkészítése.

Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal

 

vissza...