Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

A rédicsi határátkelőnél koccintottak a Zala megyei és a határon túli vezetők
2021.01.05

Együtt búcsúztatták el az óévet és köszöntötték az új esztendőt a Zala megyei és határon túli vezetők - Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Máthé László Magyarország lendvai főkonzulja, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, illetve Magyar János, Lendva polgármestere - december 31-én.


Vigh László elmondta, hogy a 2020 elbúcsúztatása és az újév köszöntése megfelelő alkalom arra, hogy találkozzanak és köszöntsék Magyarország új lendvai főkonzulját is, akit októberben érkezett meg a Muravidék központjába. A politikus röviden összegezte a 2020-as évet, amit – mint fogalmazott – a járvány megnehezített, de örvendetes, hogy egyre többen igénylik a védőoltást a regisztrációs oldalon. Arról is szólt, hogy mintaértékű Magyarország és Szlovénia együttműködése.

 

Máthé László főkonzul arról beszélt, hogy Magyarország számára a Muravidék fontos térség, példaértékű Szlovéniában a magyar kisebbség helyzete, munkája során ezt kívánja tovább erősíteni.

 

Dr. Sifter Rózsa szintén a két térség közti élő, működő kapcsolatot emelte ki, ami a vírushelyzet alatt felmerült nehézségek megoldásánál is megmutatkozott. A határon átnyúló fejlesztésekről is említést tett a kormánymegbízott, hangsúlyozta, hogy a projektek zavartalan lebonyolításához minden segítséget megad a Zala Megyei Kormányhivatal az érintettek számára.

 

Dr. Pál Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos tudatosítani, hogy már átjárhatók a határok a két ország között, ezért is épülnek a gazdaságot erősítő, határon átnyúló infrastrukturális beruházások, mint a kerékpárút a Rédicshez közeli Tenke-hegy és a lendvai Vinárium-kilátó között, valamint tervezik a Zalaegerszeg-Rédics-Lendva vasútvonal kialakítását is.

 

Végül Magyar János úgy fogalmazott, hogy a Muravidékre érkező gazdasági támogatások nagy segítséget nyújtanak az ott élőknek, hozzájárulnak a magyar nyelv és a hagyományok fenntartásához és az ott élők helyben maradásához.

 

Forrás és fotó forrása: Zalai Hírlap

vissza...