Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Lerakták a zalaegerszegi hadiipari gyár alapkövét
2020.12.18

Csütörtök délelőtt egy honvédségi helikopter közreműködésével lerakták a Lynx-harcjárműgyár alapkövét, s ezzel megindul a 60 milliárd forintos beruházás a teszt¬pálya szomszédságában. Az alapkőletétel résztvevői és szónokai Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, Háry András, a ZalaZone Ipari Park Zrt. vezérigazgatója, Armin Papperger, a Rheinmetall Hungary Zrt. igazgatótanácsának elnöke, Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere voltak. Az eseményen részt vett Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is.


Az idei év legizgalmasabb beruházási fejleménye kétségkívül a legkorszerűbb Lynx gyalogsági harcjárművek magyarországi gyártása – bocsátotta előre Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett: a magyar kormány a hadiipar és a honvédség fejlesztésének legjelentősebb, több mint kétmilliárd eurós programját indította el a német Rheinmetall hadiipari vállalattal közösen. Az együttműködés komoly hozzáadott értéket képvisel, hiszen a harcjárművek gyártása mellett azok tesztelésére és fejlesztésére is kiterjed. A beruházás 60 milliárd forint össz­értéket képvisel, és a beszállítókat is beleértve már a kezdetektől több mint ötszáz embernek ad munkát, s ez a szám folyamatosan bővül. A közel három hektár alapterületű üzem tervezése megkezdődött, s az alapkőletétel után azonnal indul a gyárépület és a tesztpálya kivitelezése. Az alapkőletétellel új korszak kezdődik a haderő, a hadi­ipar és a magyar gazdaság életében, ennek az új korszaknak lesz az innovációs bölcsője Zalaegerszeg, ahol a 45 milliárd forintból megvalósuló járműipari tesztpálya páratlan adottságaira építve létrejön egy újabb, nemzetközi szinten is jelentős ipari-innovációs bázis. S a Rheinmetall Hungary Zrt. a ZalaZone Ipari Park Zrt. és a Rheinmetall Landsysteme GmbH közös vegyesvállalataként Európa egyik legkomplexebb off-road tesztkörnyezetét is kialakítja.

 

A gyár alapkövét egy honvédségi helikopter emelte be, amit a résztvevők kivetítőkön követhettek nyomon. Az időkapszulába az üzem alaprajzát és látványtervét helyezték el.

 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter leszögezte: a Lynx­gyár megépítése Zala megyének és Magyarországnak egyaránt hatalmas előrelépést jelent. Hozzátette: a kormány elkötelezett a honvédség fejlesztésében, „erős nemzeti hadsereg nélkül ugyanis nincs nemzeti megbecsülés, nemzeti önbecsülés és nemzeti érdekérvényesítés sem”. A honvédelem, jelentette ki a miniszter, nemzeti ügy, amely három alappilléren nyugszik: a honvédség felkészültségén és eszközein, az erős és egységes NATO-szövetségen, valamint az állampolgárok haza és a nemzet ügye iránti elkötelezettségén.

 

Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója kiemelte: a Zalaegerszegen létesítendő gyár, mint a mesterséges intelligencia kompetencia-központja, egyedülálló lesz Európában, az itt kialakítandó technológiával és digitális berendezésekkel a katonákat is meg tudják majd védeni. Hozzátette: a jövőben a mesterséges intelligencia része lesz a harcászati rendszereknek, „akinél a gyorsabb és a legjobb digitális rendszer van, az a győztes”. Leszögezte: 10-15 évig egészen biztosan a zalai technológia lesz a legjobb a világon, az amerikait is megelőzve. Elárulta: a Rheinmetall a következő időszakban több mint 600 millió eurós fejlesztést tervez Magyarországon, ami a fegyver- és lőszergyártásban, valamint a kutatás-fejlesztésben is vezetővé teszi hazánkat Európában.

 

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos közölte: már 80 százalékos készültségi szinten áll a tesztpálya, ami határidőre, jövő év végére teljesen elkészül. „Jó helyre, a járműipar folyamatosan fejlődő Szilícium-völgyébe érkezett a hadiipari beruházás” – mondta.

 

Ez a fejlesztés jelentőségét tekintve minden korábbi álmunkat felülmúlta – szögezte le beszédében Balaicz Zoltán polgármester. – Ígérem, hogy Zalaegerszeg önkormányzata, intézményei és teljes közössége mindent el fog követni azért, hogy ez a beruházás igazi sikertörténetté váljon, mely meghatározza és újrapozicionálja a zalai megyeszékhely és kicsit talán Magyarország jövőjét is.

 

Forrás és fotó forrása: Zalai Hírlap

vissza...