Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Utolsó ülését tartotta a Zala Megyei Felzárkózási Fórum
2020.10.16

2020. október 15-én került megtartásra a VI. Zala Megyei Felzárkózási Fórum. A 2017 őszén indult EFOP-1.6.3-17-2017-00004 számú, Zala megyei felzárkózás-politikai együttműködések című projekt utolsó nagy rendezvényének a zalaegerszegi Megyeháza adott otthont. A járványügyi előírások betartásával megtartott eseményt Pácsony Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum Irányító Csoportjának elnöke nyitotta meg, aki beszédében arra bíztatta a Fórum tagságát, hogy bár a projekt október végén lezárul, a hároméves projektidőszakban megszületett három alapdokumentumot, a Szolgáltatási Út Térképet, a Lokális és Horizontális Felzárkózási Folyamatokat, valamint a Megyei Esélyteremtő Paktumot használják fel a munkájuk során a megyében megtalálható szolgáltatási hiányok minél hatékonyabb kezelése érdekében.


Márton Zoltán, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság, Területi Felzárkózási Ügyek Főosztályának, Helyi Esélyegyenlőségi Programok Osztályának osztályvezetője a projekt országos tanulságait foglalta össze. A szakember elmondta, a tizennyolc megyében gyűjtött tapasztalatokból kiindulva Megyei Felzárkózási Irodák létrehozását tervezik. További fontos tanulsága a programnak a közfoglalkoztatottak munkájának magasabb szintre emelése helyi szinten. A cél az, hogy a közfoglalkoztatásban jól helytálló munkaerőt ne szívja el a versenyszféra a településekről, vagy – ami szintén gyakorlat – a települések ne kezdjék egymástól elcsábítani a közmunkásokat. Erre szociális gazdaság keretében, a BV Holdingokhoz hasonló konstrukcióban látna lehetőséget, úgy, hogy a minimálbér szintjére emelik a munkavállalók jövedelmét, miközben a településükön tartják őket.

 

A VI. Zala Megyei Felzárkózási Fórumot Zimborás Béla beszéde zárta. A Zalaegerszegi Önkormányzat Humánigazgatási Osztályának osztályvezető-helyettese – aki munkacsoporttagként maga is aktívan részt vett a projekt megvalósításában – a Fórum munkacsoportjainak elmúlt három éves munkáját foglalta össze. A „Nők, gyermekek, fogyatékosok és idősek felzárkózásával foglalkozó munkacsoport” valamint „Romák és mélyszegénységben élők felzárkózásával foglalkozó munkacsoport” tizenkét összevont ülést tartott a projektidőszakban, de a hivatalos üléseken kívül számtalan informális találkozó és magánbeszélgetés segített a célok elérésben, vagyis a Zala megyében meglévő szolgáltatási hiányok feltérképezésében. Elmondta, a szolgáltatási hiányok felszámolását célzó együttműködések kialakításában sokat sikerült előre lépni ennek a projektnek köszönhetően.

 

Fotó: Zala Megyei Önkormányzat

vissza...