Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Vármegyei projektek

RURES 12.hírlevél
2020.06.30

A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben A RURES célkitűzése, hogy kihasználja a megújuló energiaforrásokban rejlő potenciált és növelje az energiahatékonyságot a rurális területeken, mivel hatalmas lehetőség van e térségek energiafüggetlenedésében.


TUDJON MEG TÖBBET

 

***

Hírlevél letöltése PDF-ben itt.

***

Projektösszefoglaló

A RURES projekt 2017 júliusában kezdődött, a partnerségben hat európai ország (Horvátország, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország és Szlovénia) vesz részt, akik a vidéki területek energiahatékonyságának javítása és a rurális területek megújuló energiaforrásainak kiaknázása érdekében fogtak össze. Lassan a projekt végéhez érnek a résztvevők, ugyanis az 1,8 millió Eurós ERFA támogatásból megvalósuló pályázat 2020 júniusában zárul.

A projekt keretében minden partner régióban helyi támogatói csoportok jöttek létre, amelybe az energiahatékonyság területén közreműködő szereplők, intézmények kaptak meghívást, azzal a céllal, hogy vegyenek részt az aktuális projekt tevékenységek, energiahatékonysági intézkedések megtárgyalásában, véleményezésébe.

A projekt során a partnerek felkutatták a megújuló energiaforrások, energiahatékonysági   intézkedések alternatív finanszírozási modelljeinek legjobb gyakorlatait, erről egy kézikönyvet is készítettek.

A projekt során megvalósíthatósági tanulmányok kerültek kidolgozásra annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet az energiahatékonysági és megújuló energia rendszerekkel kapcsolatos intézkedések alternatív anyagi forrásokból történő megvalósítására. Az elkészült tanulmányok bemutatják az résztvevő országok energiahatékonysági jó gyakorlatait, valamint az energiahatékonysági eszközök által elérhető megtérülést és gazdasági hozzáadott értéket, előnyöket.

 

Beruházások

 Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon energiahatékonysághoz kapcsolódó kísérleti beruházásokat valósítottak meg a partnerek.

-          Szlovéniában, Muraszombat közelében lévő Puconci településen egy Solar-Park került kialakításra, amely három fő elemből áll: egy napelemes „E-fa” négy fotovoltaikus panellel, egy napelemes pad az elektronikus eszközök töltéséhez, valamint egy intelligens árnyékolt pad, hat fotovoltaikus panellel, LED-es megvilágítással, valamint ülő- és pihenő felülettel az e-eszközök kényelmes töltéséhez.

-          Magyarországon képzési és bemutató céllal Lentiszombathelyen a volt iskolaépület udvarán és épületében egy energiaudvar került létrehozásra, ahol napkollektor, napelemes rendszer, szélgenerátor, valamint egy mobilnövényi olajjal táplált mini erőmű áll az érdeklődők rendelkezésére.

-          Horvátországban “Energiahatékony irodaépület Csáktornyán “ elnevezéssel egy kísérleti beruházás valósult meg, melyben több energiahatékonysági megoldást és megújuló energiára épülő rendszert alkalmaztak:

o   Napelemes rendszer a melegvíz és fűtés rásegítés biztosítására

o   LED technológián alapuló beltéri világítási rendszer kialakítása

o   Intelligens mérőrendszer minden energiaforrásra

o   Az elavult, kevésbé hatékony konyhai eszközök cseréje új, A+++ energia osztályúakra.

-          Lengyelországban a RURES projekt részeként megvalósították az intelligens vízmérő rendszert, Palecznica közigazgatási területén. A projektnek köszönhetően megtörténhetett a zóna vízórák cseréje, szoftverbeszerzés a távleolvasáshoz és adat elemzéshez, megfelelő készülékeket lehetett beszerezni és beszerelni az információ tárolására és az adatok elemzéséhez.

-          A német beruházás során Lesinig településen megtalálható Sportközpont szellőztető rendszerét szerelték fel egy hővisszanyerő eszközzel. A fejlesztésig egy gázfűtési rendszerrel fűtöttek. A kísérleti beruházás egy szellőztető rendszerből áll, hőcserélővel csökkentve az energiaveszteségeket a meleg belső levegő és a hideg külső levegő közötti a szellőztetés során.

 

Értékkalkulátor

Innovatív eszközként kifejlesztésre került egy új online alkalmazás, egy úgynevezett „értékkalkulátor”, amely magánszemélyek, vállalkozások, közintézmények számára is ingyenesen elérhető az interneten (http://decisiontree.eu/ linken keresztül). A kalkulátor különböző   megújuló   energiaforrások   (biomassza,   geotermikus   energia, fotovoltaikus   energia   és   hőszivattyúk)   felhasználásával foglalkozik, bizonyos kérdéscsoportok megválaszolását követően információkat   nyerhetünk a kiválasztott energiatípus felhasználásáról, annak társadalmi-gazdasági előnyeiről.

 

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alaptámogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

***

A RURES egy Interreg Central Europe program által finanszírozott projekt, amelynek célkitűzése, hogy kihasználja a megújuló energiaforrásokban rejlő potenciált és növelje az energiahatékonyságot a rurális területeken, mivel hatalmas lehetőség van e térségek energiafüggetlenedésében. A RURES keretében regionális energiahálózatként működő, az összes releváns szereplőt magában foglaló helyi támogatói csoport jön létre az energiahatékonysági tervek megvalósítására. Az energiahatékonysági és a megújuló energiaforrásokra vonatkozó alternatív finanszírozási modellek legjobb gyakorlatát kutatja, és az elkészült megvalósíthatósági tanulmányokon alapul, hogy hogyan hajtják végre az energiahatékonysági terveket e modellek alkalmazásával. A kalkulátor eszköz (önkormányzati adókra és más bevételekre) rávilágít a közösség-orientált regionális fejlesztés fontosságára, továbbá kiemeli a megújuló energiák és az energia hatékonyság kihasználása által generált előnyöket és hozzáadott értékeket.

Internet: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/RURES.html

Facebook: https://www.facebook.com/rurescentral/

11 12

vissza...