Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Vármegyei projektek

Online csoporttalálkozó
2020.06.15

A Zala Megyei Önkormányzat az Interreg Central Europe program keretében megvalósuló „A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségben”, rövid nevén RURES CE933 számú projekt keretén belül megtartotta ONLINE LSG (Local Stakeholder Group) csoporttalálkozóját.


Elsőként Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte röviden a csoporttalálkozó résztvevőit.

Ezt követően Musits Róbert, a Fenntartható Jövőért Egyesület elnöke ismertette a projekt keretében elkészült online kalkulátort, annak célját, elérhetőségét. Az értékkalkulátor egy nemzetközi rendszer, mely több országra van adaptálva (összesen 7 nyelven) és bárki számára ingyenesen elérhető.

rur20061501

A folytatásban Kovács Károly, Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője beszámolt Lenti város geotermikus fűtési rendszer kialakítására irányuló projektjéről, melynek célja Lenti város tulajdonában lévő intézmények termálvíz alapú geotermikus energiával történő ellátása.  Megtudtuk azt is, hogy a város közigazgatási területén a felszín alatt jelentős termálvagyon található, melyet érdemes kiaknázni, mert ezen adottságokat kihasználva jóval fenntarthatóbb módon lehetne a hőenergia igényeket kielégíteni a városban. A technológia egy termelő-visszasajtoló kútpár létesítésén alapul, melyet egy hőellátó rendszerbe illesztenek bele. Jelenleg minden engedély rendelkezésre áll, így várhatóan 2020. év végére elkezdődhet a próbaüzem.

rur20061502

Végezetül Heves Gábor, az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. projektmenedzsere beszélt a geotermikus energia szerepéről Mórahalom város megújulásában, a kezdetektől napjainkig. Bemutatta röviden a város geotermikus kaszkád rendszerét, a geotermia gazdasági hátterét, jelentős szerepét a vidékfejlesztésben és a turizmusban egyaránt.

rur20061503

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

vissza...