Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Vármegyei projektek

RURES 11. hírlevél
2020.05.22

A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben. ÉRTÉKKALKULÁTOR - A pályázati felhívásban és a támogatásban részesített projektben foglaltaknak megfelelően egy online értékkalkulátor kifejlesztésére került sor, amely különböző megújuló energiaforrások használatával foglalkozik.


Az érdekelti körök bevonásával kérdéscsoportokat készítettünk a kalkulátorhoz, melyek megválaszolását követően a nyert információk felhasználhatók a telepítéshez. *

A kalkulátor a projektpartnerek tapasztalatainak felhasználásával és a külső szakértők támogatásával készült. A kalkulátor struktúrája az alábbi főbb információkon alapul: - a felhasználó típusa - a használni kívánt megújuló energiaforrás (RES) kiválasztása (geotermikus energia, biomassza, hőszivattyúk, fotovoltaikus energia) - a helyszínnel és a használni kívánt termékekkel kapcsolatos kérdések.

* A résztvevő országok korlátozott száma miatt nem minden helyi sajátosságot és részletet lehet figyelembe venni.

Miután végig érünk a kérdéseken, a várható hatások három lépésben jelennek meg: ajánlott modellek, környezeti és pénzügyi előnyök, valamint a támogatási lehetőségek.

A kalkulátor egyik fontos eredménye, hogy a projektpartnereknek sikerült egyszerűsíteniük a megújuló energiarendszer körüli bonyolult felvetéseken, kérdéseken. Az érintett országok jó gyakorlatairól áttekintést kapott a többi partner ország is. A helyi hatások és előnyök között elsősorban megemlítendő a megújuló energiarendszerek lehetséges felhasználásáról szóló információk terjesztése, a megújuló energiaforrások felhasználóinak bővítése. Az online módon elérhető kalkulátor bárki számára hasznos lehet, melynek felhasználóbarát jellege a technológiákban kevésbé jártas személyek számára is lehetővé teszi az információk elérését.

Fő előnyei az alábbiak: - felhasználóbarát struktúra a helyi támogató csoportok számára - a megújuló energiaforrások részesedésének várható növekedése - a megújuló energiaforrások használatához kapcsolódóan bizonyos alapelvek tisztázása - az összes kiválasztott megújuló energiaforrás (biomassza, geotermikus energia, fotovoltaikus energia és hőszivattyúk) tesztelésének lehetősége - többnyelvű kimeneti variációk, további nyelvi változatok elérhetősége.

A kalkulátor legújabb verziója több nyelven elérhető a következő oldalon:

https://decisiontree.eu

Az értékkalkulátorhoz egy kézikönyv is készült, amelyben nagyon egyszerű magyarázatok találhatók a használatát illetően, továbbá tartalmazza a projektpartner országok (Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Németország, Lengyelország és Szlovénia) jó gyakorlatait is.

Az elkészült online kalkulátorhoz kapcsolódóan minden partnerországban lebonyolításra kerül 2 tréning, illetve 2 workshop. Magyarországon Zala megyében, illetve Vas megyében kerül megrendezésre. A rendezvények célja, hogy a partnerek segítségével és iránymutatásával, a résztvevők megismerkedhessenek annak helyes használatával, valamint előnyeivel. Az esemény során részletes információk és gyakorlati tanácsok kerülnek bemutatásra az energiahatékonysággal és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos szabályokról, azok megfelelő használatáról.

A tréningre elsősorban olyan önkormányzatoknál dolgozó szakembereket várnak, akik munkájuk során közreműködnek helyi energetikai beruházások alakításában. Másrészről olyan - elsősorban helyi szinten tevékenykedő - aktív szakértőket és szakembereket , akik megújuló energiaforrások használatával foglalkoznak, vagy energiahatékonyság területén dolgoznak.

A rendezvények napirendjét az adott ország partnere fogja kiküldeni. A képzések a rendező ország nyelvén kerülnek lebonyolításra. A COVID 19-re való tekintettel a tréningek és a workshopok lebonyolításai online találkozók keretében fognak megvalósulni, ennek részleteiről a projektpartnerek fogják értesíteni Önöket. Várjuk rendezvényeinkre sok szeretettel!

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

RURES 11. hírlevél letölthető:  RURES_11. hírlevél_Magyarország

vissza...