Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Hírek

Elhunyt Fekete György - Zala megye díszpolgára
2020.04.16

Életének 88. évében elhunyt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, akinek sok évtizedes kimagasló, a magyar kultúráért végzett alkotói és közéleti munkásságáért, Zalaegerszeg és Zala megye kultúrájának példaértékű támogatásáért 2017-ben Zala Megye Díszpolgára címet adományozott a Zala Megyei Közgyűlés.


Fekete György csoportképen

Fekete György Zalaegerszegen született, édesanyja tanítónő, édesapja lelkész volt a megyeszékhelyen. Belsőépítész tervezőként és iparművészként végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán.

Nagy szerepe van abban, hogy magyarországi közintézmények korszerű és esztétikus tárgyi környezetet kaptak és hogy Magyarország méltó módon képviselhette magát szerte a világban a különböző kiállítás megjelenéseken. Munkásságát mindig a becsülettel vállalható minőség jellemezte, amit számos szakmai díj fémjelez: Munkácsy Mihály-díj, Érdemes Művész, Príma Díj, Kossuth-díj.

Múlhatatlan szerepet játszott a magyar kultúra tartós és független program-finanszírozását biztosító Nemzeti Kulturális Alap létrehozásában, ennek első elnöke volt 1992-94-ben. Az alapító Makovecz Imrével vállvetve segítette a Magyar Művészeti Akadémia létrejöttét és köztestületi státuszának elnyerését. 2011-től tagja és megválasztott elnöke az Akadémiának.

Töretlen elköteleződéssel képviselte szülővárosát, Zalaegerszeget és tágabb pátriáját, Zala megyét. Sokat tett azért, hogy térségünk és a vidék művészei elnyerjék méltó rangjukat Hazánk művészeti életében.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.

Fekete György beszéde a kitüntetés átvételét követően 2017. szeptember 23-án itt megnézhető: 

vissza...