Legfrissebb hírek


2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

2019.09.09 - Szombaton tartottak ünnepséget várossá nyilvánításának tizedik évfordulója alkalmából az 1700 lelket számláló Pacsán, amelyen a megyei közgyűlés képviseletében köszöntőt mondott Bene Csaba alelnök.

2019.09.09 - Pénteken adták át az 1 km hosszúságban felújított hegyi utat Eszteregnyén, amely megkönnyíti az eljutást a szőlőhegyi birtokokra és szántóterületekre.

2019.09.09 - A pénteken kezdődött Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényre érkezett testvér- és baráti városok küldöttségeit köszöntötték a város dísztermében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Évindító sajtótájékoztató a Megyeházán
2018.01.12

Harmadik esztendeje hagyomány, hogy Vigh László országgyűlési képviselő a megye és a megyeszékhely vezetőivel év elején sajtótájékoztatón összegzi a tavalyi eredményeket és az idei terveket.


A Megyeházán tartott eseményen elsőként Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott tekintette át a Zala Megyei Kormányhivatal 2017-ben végzett munkáját és vázolta az idei terveket.

Ezt követően Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke  annak a reményének adott hangot, hogy egész évben ugyanebben a körben folytathatják a megye fejlődése érdekében végzett munkát. Egyebek közt elmondta, hogy a 2020-ig elköltendő TOP-forrásokból 23 milliárd forint jut Zala megyének, melyből 21 milliárd már jelentkezik is az önkormányzati és egyéb gazdasági szereplőknél, további 1,8 milliárdnyi új pályázatról pedig  közeli döntés várható.

A fejlesztések révén orvosi rendelők, iskolák, óvodák, szociális intézmények végezhetik jó körülmények között tevékenységüket, ipari parkok, helyi termékeket értékesítő helyek épülnek, javul a közlekedési infrastruktúra. Véleménye szerint 2018 lesz az előkészítés utáni látványos munkák éve. Ezek között szerepel az M70-es főút 2×2 sávosra bővítése, amely a megfelelő szélességű Budapest-Koper összeköttetés még hiányzó részét jelenti, valamint biztosan elkezdődik az R76-os út építése, de Sármelléken és a Balaton-parton is várhatóak fejlesztések. Ez utóbbira 300 milliárd forintot szán a kormány. Végül szólt a Zalaegerszeg-Rédics-Lendva vasútvonal megvalósíthatósági tanulmánytervéről, amelyre 100 millió forint áll rendelkezésre.

Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán elmondta, a megyei és megyeszékhelyi vezetők állandó fórumokon egyeztetik a közös fejlesztő munka feladatait, s ez az együttműködés teszi lehetővé, hogy 2018-ban is folytatódjon a sikerszéria. A gazdasági fejlesztés eredményeit jelzi az, hogy ma már munkaerőhiányt és nem a munkanélküliséget kell orvosolni a városban és térségében. Ezért épül 600 millió forintból munkásszálló, ezért fejlesztik a duális képzést ugyanennyiből. Kiemelte, hogy a területi operatív program (TOP) keretében 16,8 milliárd forintot kapott a megyeszékhely, s az országban első helyen áll e forrásokból történő értékteremtésben. Ezt követően beszélt néhány fejlesztési projekt küszöbön álló indításáról.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos zárszóként elmondta, kevés megye dicsekedhet ilyen összhanggal, mint amilyen Zalában a vezetők között természetes. Ő maga a választókerületében mintegy 500 fontos ügyet igyekszik támogatni, sikerre vinni. Végül jelezte azt is, hogy reményei szerint március végén Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében tarthatják meg a járműipari tesztpálya bokréta ünnepét, ami a technikai és a fogadóépület szerkezetkész állapotát jelenti majd.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben