Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Vármegyei projektek

RURES 9. HÍRLEVÉL
2019.12.23

A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben. A RURES célkitűzése, hogy kihasználja a megújuló energiaforrásokban rejlő potenciált és növelje az energiahatékonyságot a rurális területeken, mivel hatalmas lehetőség van e térségek energiafüggetlenedésében. Kísérleti beruházás: Energiahatékony irodaépület Csáktornyán (Horvátország)


A RURES projekt keretében a Muraköz Megye Fejlesztéséért Közintézmény (REDEA) “Energiahatékony irodaépület Csáktornyán “ elnevezéssel egy kísérleti beruházást valósított meg, melyben számos energiahatékonysági (EE) megoldást és megújuló energiára (RES) épülő rendszert alkalmazott. A kísérleti beruházás hozzáférhető minden érdeklődő érintett, valamint a nagyközönség számára is. A kísérleti beruházásnak helyet adó épület Csáktornyán, Muraköz megyében, egy korábbi katonai komplexumban található, s négy közintézmény irodáinak ad helyet.
A megvalósított kísérleti intézkedések a következők:
• Napelemes rendszer a melegvíz és fűtés rásegítés biztosítására – három 10 vákumcsöves napkollektor került beépítésre (286oC üresjárati hőmérséklet, valamint víz és glikol keveréke, mint rendszer közeg). A kollektorok mellett beépítésre került egy 200 literes gyűjtőtartály két fűtő spirállal, valamint egy szolár szivattyú a víz keringetésére.
• LED technológián alapuló beltéri világítási rendszer kialakítása az épület összes helyiségében a meglévő szerelvények felhasználásával. A közlekedőkben és a lépcsőházban mozgásérzékelős világítórendszert alakítottak ki az épület adott részeinek megvilágítására.
• Intelligens mérőrendszer minden energiaforrásra – ennek beépítésével elérték, hogy az említett épület energiahatékony lett. Beépítettek elektromos árammérőt, gázmérőt, vízmérőt és a kalorimétert is. Minden mérőóra kapcsolatban van az energiagazdálkodási információs rendszerrel. (ISGE).
• Kicserélték a kevésbé hatékony konyhai eszközöket új, A+++ energia osztályúakra. A következők kerültek be az épület két konyhájába: 2 hűtőszekrény, 1 elektromos főzőlap, 2 mosogatógép, 2 mikrohullámú sütő és 2 elektromos vízforraló.
E kísérleti beruházás eredményei nagyban hozzájárulnak majd a tudatosság erősítéséhez és jó gyakorlati példaként is fel fogják használni, mint megújuló energiaforrásokat felhasználó középületet Muraköz megye vidéki térségében.
A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

RURES 9. HÍRLEVÉL letöltés: RURES_9._hírlevél_Horvátország

vissza...