Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Vármegyei projektek

Energiahatékonysági kérdésekről tárgyaltak a Megyeházán
2019.12.11

A megújuló energiaforrások fenntartható használatát és az energiahatékonyságot támogató RURES projekt szakértői és támogatói csoportjának tagjai kedden találkoztak Zalaegerszegen, ahol a geotermikus energia hasznosítási lehetőségeiről és a megújuló energia tárolásának nehézségeiről és megoldási módjairól tárgyaltak.


A találkozót Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki kitekintést adott a világ és Európa, illetve Magyarország megújuló energia termelésének és felhasználásának alakulásáról, trendjeiről az elmúlt 20 év távlatában.
A következőkben Musits Róbert, a Fenntartható Jövőért Egyesület képviselője beszélt a geotermikus energia hasznosításában rejlő lehetőségekről, kiemelve, hogy adottságait és földrajzi elhelyezkedését tekintve Magyarország kedvező helyzetben van ezen erőforrást illetően. Elmondta, hogy jelenleg legnagyobb arányban balneológiai célokra használják a geotermikus energiát hazánkban, de már megjelentek más hasznosítási formák is, amelyek a jövőben várhatóan jobban elterjednek majd.
Dr. Pintér Gábor, a Pannon Egyetem Georgikon Karának egyetemi docense az energiatárolás lehetőségeiről és nehézségeiről beszélt, bemutatva a megújuló energiatermelés nem mindig tervezhető voltából adódóan megoldandó feladatokat és felvetődő kérdéseket. Kitért a kutatócsoportjuk által végzett vizsgálatokra és beszélt a lehetséges tárolási módokról.
A program második részében a találkozó résztvevői látogatást tettek a Zalavíz Zrt. Zalaegerszegi Szennyvíztisztító Telepén, ahol Szabó Csaba, a szennyvíztisztítási egység irányítója mutatta be a cégnél működő rendszert, kitérve a vállalat járműveinek üzemanyagát biztosító biogáz termelésre is. Az előadást követően a jelenlévők üzemlátogatás keretében a valóságban is megtekinthették a tisztítási műveleteket.
A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

RURES_CMYK

vissza...