Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Vármegyei projektek

RURES 8. hírlevél
2019.11.21

A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben. A RURES célkitűzése, hogy kihasználja a megújuló energiaforrásokban rejlő potenciált és növelje az energiahatékonyságot a rurális területeken, mivel hatalmas lehetőség van e térségek energiafüggetlenedésében. Kísérleti befektetés - Szolár „E-fa” Szlovéniában


A szlovén kísérleti beruházást 2018. októberében fejezték be Puconci (Battyánd) településen. 2018. október 12-én került sor a Solar „E-Fa” hivatalos átadójára, ahol a látogatók megtekinthették a teljes installációt és kipróbálhatták azt. A résztvevők megismerkedtek annak használatával, milyen eszközök tölthetők, illetve hogyan is állítja elő a szükséges energiát.

A Solar „E-fa” kísérleti beruházás három összetevőből áll: Napelemes „E-fa” négy fotovoltaikus panellel, intelligensen kialakított napelemes pad az elektronikus eszközök töltéséhez, valamint intelligens árnyékolt pad, hat fotovoltaikus panellel, LED-es megvilágítással, valamint ülő- és pihenő felülettel az e-eszközök kényelmes töltéséhez.

Solar "E-Fa"-ról:
A napenergia számít az egyik legjobb megoldásnak, ha a nem hagyományos energiaforrásokat keressük. Ennek oka az, hogy nagyon könnyű befogni a napsugárzást és elektromos energiává alakítani fotovoltaikus (PV) cellák felhasználásával. Manapság a károsanyag kibocsátás csökkentésével a környezetre is gondolkodni kell. Az összes fent említett paraméter figyelembevételével a napenergia a legjobb megoldás az elektromos energia előállításához. A napenergia felhasználásának egyetlen problémájaként az merül fel, hogy egy-egy installáció/napelem telepítése nagy helyet igényel. Minél több energiára van szükség, annál nagyobb a területi igény; az új termékek, mint például a „Solar E-Fa” azonban meg tudják oldani ezt az akadályt.
Solar „E-fa” egy fémszerkezet, amely úgy néz ki, mint egy igazi fa, ágakkal, amelyek tetején napelemek vannak. Ezek a napelemek összegyűjtik a napenergiát és átalakítják azt villamos energiává, amellyel így mobiltelefonok, táblagépek és hordozható számítógépek akkumulátora tölthető. Ezen kívül az összegyűjtött villamos energia felhasználható információs panelek működtetésére és világítás céljára.

Még több információ az “E-Fa”-ról: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/The-official-opening-of-the-Solar--E-TREE-.html
Néhány műszaki információ: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/Solar--E-TREE-1.html
Solar „E-Fa” megnyitása - média közvetítés: https://www.youtube.com/watch?v=txMwWrd8J4I&feature=youtu.be

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

RURES_8_hírlevél_Szlovénia letöltése

vissza...