Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Vármegyei projektek

RURES 7. hírlevél
2019.10.16

A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben. A RURES célkitűzése, hogy kihasználja a megújuló energiaforrásokban rejlő potenciált és növelje az energiahatékonyságot a rurális területeken, mivel hatalmas lehetőség van e térségek energiafüggetlenedésében.


Intelligens vízmérés Palecznica településen (Lengyelország)


A vízellátási ágazat és a médiafogyasztás távfelügyelete területén történt technológiai fejlődés miatt gondolkodott el a település önkormányzata a vízfogyasztás intelligens mérésének és leolvasásának lehetőségéről. Ezért a régi berendezéseket (vízmérők, tolózárak, nyomásmérők, stb.) olyanokra kellett cserélni, amelyek megengedik a távirányítást, az automatikus adatleolvasást és lehetőséget adnak a hálózati paraméterek kontroll panelról történő ellenőrzésére számítógépen vagy mobil készülék (pl. tablet, okostelefon) révén.


A RURES projekt részeként megvalósították az intelligens vízmérést Palecznica közigazgatási területén. A projektnek köszönhetően megtörténhetett a zóna vízórák cseréje, szoftverbeszerzés a távleolvasáshoz és adat elemzéshez, megfelelő készülékeket lehetett beszerezni és beszerelni az információ tárolására és az adatok elemzéséhez. Végül ez a beruházás egy nagyobb beruházás megvalósításához vezet majd: Palecznica közigazgatási területének minden lakosánál intelligens vízfogyasztás leolvasót szerelnek be és egy intelligens rendszerbe szervezik ezeket, amely együttműködik a vízbeeresztő- és nyomó állomásokkal és tároló tartályokkal.


A kísérleti beruházással kapcsolatos követelmények:
• vízmérők átalakítása (vagy kicserélése) közvetítő órává
• GSM/UMTS/GPRS/LTE/egyéb adat továbbítók és fogadók
• szoftver a rendszer adminisztrálásához
• a rendszert felügyelő személy(ek) kiképzése.

A beruházás hatóköre:
a) Zonális vízmérők – ultrahangos statikus vízmérők adat továbbítóval, 11 db, 50 – 100 mm beszerzése.
b) 3 új kút vásárlása és kialakítása.
c) Vízmérők beépítése.
d) Intelligens vízmérők beszerzése, amelyek el vannak látva az adatgyűjtéshez és továbbításhoz szükséges felszereléssel (antennák, jelismétlők, adat tömörítők, továbbítók).
e) Rendszer elindítása és alkalmazottak képzése.

A kísérleti beruházás teljes költsége kb. 65 915 € volt, melyhez kb. 40 000 € pénzügyi támogatást nyújtott az ERFA a RURES projekt révén.

A kísérleti beruházás lehetővé teszi az intelligens vízmérőrendszer vidéki térségben való tesztelését. Palecznica a távműködtetésű (nem autóval begyűjthető vagy személyes leolvasásos) adatgyűjtő rendszerrel ellátott innovatív ultrahangos vízmérő technológia alkalmazása mellett döntött. Az IVM használata, egy bizonyos adatmérési időszakot követően, hasznos lehet minden vízfogyasztó (közületi vagy nem közületi) számára – rávilágíthat az intelligens vízmérésnek köszönhető fenntartható regionális fejlesztés előnyeire és hozzáadott értékére.

A RURES egy Interreg Central Europe program által finanszírozott projekt, amelynek célkitűzése, hogy kihasználja a megújuló energiaforrásokban rejlő potenciált és növelje az energiahatékonyságot a rurális területeken, mivel hatalmas lehetőség van e térségek energiafüggetlenedésében. A RURES keretében regionális energiahálózatként működő, az összes releváns szereplőt magában foglaló helyi támogatói csoport jön létre az energiahatékonysági tervek megvalósítására. Az energiahatékonysági és a megújuló energiaforrásokra vonatkozó alternatív finanszírozási modellek legjobb gyakorlatát kutatja, és az elkészült megvalósíthatósági tanulmányokon alapul, hogy hogyan hajtják végre az energiahatékonysági terveket e modellek alkalmazásával. A kalkulátor eszköz (önkormányzati adókra és más bevételekre) rávilágít a közösség-orientált regionális fejlesztés fontosságára, továbbá kiemeli a megújuló energiák és az energia hatékonyság kihasználása által generált előnyöket és hozzáadott értékeket.

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

RURES_7. hírlevél (Lengyelország) letöltése

vissza...