Legfrissebb hírek


2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

2019.07.02 - Jövő pénteken a Dombérozó Dobbantó című esttel vesz kezdő lendületet a szegek 24 települését mozgósító IV. Göcseji Dombérozó.

2019.06.28 - Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a megye három városában – Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Lentiben -, ahol a Magyar Egészségügy Napja alkalmából megemlékeztek Semmelweis Ignácról, aki munkássága során rámutatott a fertőzések megelőzésének életmentő módszerére, s ezzel az egész emberiséget szolgálta. Születésnapja módot ad arra, hogy kifejezzük hálánkat mindazok iránt, akik a gyógyítás hivatását gyakorolják.

2019.06.25 - Keszthelyre látogattak a megyei idősügyi tanács tagjai, ahol megismerkedhettek a város idősekért végzett munkájával és meghirdették a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata címért kiírt pályázatot.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Konferencia a Mura-Dráva-Duna menti bioszféra rezervátummal kapcsolatos aktualitásokról
2019.06.14

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága által Lentiben tartott csütörtöki konferencián a Mura–Dráva–Duna menti bioszféra rezervátummal kapcsolatos aktualitásokról hallhattak a résztvevők.


A Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre, a közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően az öt országban - Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia – tájvédelmi körzeteken, nemzeti parkokon, Natura 2000-es területeken a folyók mentén húzódó bioszféra-rezervátum egységes, összehangolt kezelés biztosít ezeknek.
Elhangzott, hogy Zalában a Murát és a folyó menti tájvédelmi körzetet foglalja magában a projekt. A Mura ártere 2012 óta része a bioszféra-rezervátumnak, ám a megváltozott tájhasználattal, a holtágak folyóval való közvetlen kapcsolatának megszűnésével jelentősen csökkent a táj, az élőhelyek sokszínűsége. A program célja a folyótól elszakadt holtágak rehabilitációjának megtervezése, az ártéri élőhelyek helyreállítása, a vízelvezető képesség javítása, a táj értékeinek bemutatása.
Szó esett a bioszféra-rezervátum bővítési terveiről is, mely szerint a Zalát jelenleg érintő mintegy 6 ezer hektárnyi területet 100 ezer hektárra bővítenék, így bevonnák például a Lenti-Bárszentmihályfa területén lévő lápos részt is. Bemutatták továbbá azt a 8 folyóparti erdei iskolából álló hálózatot, amely a környezeti nevelést támogatja a Mura-Dráva-Duna mentén. Ezek egyikét Letenyén alakítanák ki.

Fotó: Zalai Hírlap

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben