Legfrissebb hírek


2020.05.20 - A tegnapi ünnepségen egy megvalósult és egy most induló fejlesztésről is beszámolt Baldauf Csaba, a Kolping Hotel ügyvezetője.

2020.04.24 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. április 23-án került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

2020.04.16 - Életének 88. évében elhunyt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, akinek sok évtizedes kimagasló, a magyar kultúráért végzett alkotói és közéleti munkásságáért, Zalaegerszeg és Zala megye kultúrájának példaértékű támogatásáért 2017-ben Zala Megye Díszpolgára címet adományozott a Zala Megyei Közgyűlés.

2020.03.16 - Pénteken a település hősi emlékművénél tartottak megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, amelyen beszédet mondott Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke.

2020.03.12 - A szabad sajtó napja alkalmából sajtóreggelin látták vendégül a megyei médiumok munkatársait a Zala Megyei Kormányhivatal, a Zala Megyei Önkormányzat, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége vezetői.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Konferencia a Mura-Dráva-Duna menti bioszféra rezervátummal kapcsolatos aktualitásokról
2019.06.14

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága által Lentiben tartott csütörtöki konferencián a Mura–Dráva–Duna menti bioszféra rezervátummal kapcsolatos aktualitásokról hallhattak a résztvevők.


A Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre, a közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően az öt országban - Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia – tájvédelmi körzeteken, nemzeti parkokon, Natura 2000-es területeken a folyók mentén húzódó bioszféra-rezervátum egységes, összehangolt kezelés biztosít ezeknek.
Elhangzott, hogy Zalában a Murát és a folyó menti tájvédelmi körzetet foglalja magában a projekt. A Mura ártere 2012 óta része a bioszféra-rezervátumnak, ám a megváltozott tájhasználattal, a holtágak folyóval való közvetlen kapcsolatának megszűnésével jelentősen csökkent a táj, az élőhelyek sokszínűsége. A program célja a folyótól elszakadt holtágak rehabilitációjának megtervezése, az ártéri élőhelyek helyreállítása, a vízelvezető képesség javítása, a táj értékeinek bemutatása.
Szó esett a bioszféra-rezervátum bővítési terveiről is, mely szerint a Zalát jelenleg érintő mintegy 6 ezer hektárnyi területet 100 ezer hektárra bővítenék, így bevonnák például a Lenti-Bárszentmihályfa területén lévő lápos részt is. Bemutatták továbbá azt a 8 folyóparti erdei iskolából álló hálózatot, amely a környezeti nevelést támogatja a Mura-Dráva-Duna mentén. Ezek egyikét Letenyén alakítanák ki.

Fotó: Zalai Hírlap

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben