Legfrissebb hírek


2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

2019.09.09 - Szombaton tartottak ünnepséget várossá nyilvánításának tizedik évfordulója alkalmából az 1700 lelket számláló Pacsán, amelyen a megyei közgyűlés képviseletében köszöntőt mondott Bene Csaba alelnök.

2019.09.09 - Pénteken adták át az 1 km hosszúságban felújított hegyi utat Eszteregnyén, amely megkönnyíti az eljutást a szőlőhegyi birtokokra és szántóterületekre.

2019.09.09 - A pénteken kezdődött Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényre érkezett testvér- és baráti városok küldöttségeit köszöntötték a város dísztermében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Konferencia a Mura-Dráva-Duna menti bioszféra rezervátummal kapcsolatos aktualitásokról
2019.06.14

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága által Lentiben tartott csütörtöki konferencián a Mura–Dráva–Duna menti bioszféra rezervátummal kapcsolatos aktualitásokról hallhattak a résztvevők.


A Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre, a közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően az öt országban - Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia – tájvédelmi körzeteken, nemzeti parkokon, Natura 2000-es területeken a folyók mentén húzódó bioszféra-rezervátum egységes, összehangolt kezelés biztosít ezeknek.
Elhangzott, hogy Zalában a Murát és a folyó menti tájvédelmi körzetet foglalja magában a projekt. A Mura ártere 2012 óta része a bioszféra-rezervátumnak, ám a megváltozott tájhasználattal, a holtágak folyóval való közvetlen kapcsolatának megszűnésével jelentősen csökkent a táj, az élőhelyek sokszínűsége. A program célja a folyótól elszakadt holtágak rehabilitációjának megtervezése, az ártéri élőhelyek helyreállítása, a vízelvezető képesség javítása, a táj értékeinek bemutatása.
Szó esett a bioszféra-rezervátum bővítési terveiről is, mely szerint a Zalát jelenleg érintő mintegy 6 ezer hektárnyi területet 100 ezer hektárra bővítenék, így bevonnák például a Lenti-Bárszentmihályfa területén lévő lápos részt is. Bemutatták továbbá azt a 8 folyóparti erdei iskolából álló hálózatot, amely a környezeti nevelést támogatja a Mura-Dráva-Duna mentén. Ezek egyikét Letenyén alakítanák ki.

Fotó: Zalai Hírlap

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben