Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.04.25 - A Zala Vármegyei Közgyűlés 2024. április 25-én, csütörtökön harmadik ülését tartotta az idei évben. A meghívóban szereplő napirendi pontok és azok tárgyalási sorrendjének elfogadása után a testület először a Zala vármegyei rendőrfőkapitány közbiztonsági helyzetről és az annak érdekében tett intézkedésekről szóló beszámolóját hallgatta meg.

2024.04.22 - A szépkorúakat köszöntötték pénteken a göcseji település művelődési házában. Bécs Tiborné polgármester köszöntő szavaihoz Vigh László országgyűlési képviselő is csatlakozott. A rendezvényen részt vett Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a Zala Vármegyei Idősügyi Tanács elnöke is, aki az előtte szólókhoz csatlakozva méltatta az ünnepelteket. Külön köszöntötték a település legidősebbjeit: a 79 éves Bodó Lászlónét és férjét, a 83 esztendős Bodó Lászlót.

2024.04.19 - Haladó Kerékpárosbarát Település 2023 címben részesült a Zala vármegyei Külsősárd Község Önkormányzata. A Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár által aláírt oklevél elismeri a község kerékpárosok érdekében végzett erőfeszítéseit. Ezt méltatta a díj apropójából csütörtökön rendezett közösségi kerékpározás alkalmából Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

2024.04.18 - A vármegye önkormányzata által szervezett képzésben résztvevők a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével az elméleti előadásokat követően a gyakorlatban is áttekintették a gépjárművek biztonsági rendszereit, az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A busztársaság Zrínyi úti telephelyén felállított rutin pályán a falugondnokok bóják között tesztelhették reakció idejüket és gépjármű vezetési készségeiket.

2024.04.15 - A Zalai Polgári Körök Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen, szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében. Az eseményen a város és a vármegye vezetői is részt vettek, amelynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt. Zala vármegyét Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte az estélyen.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Transznacionális partnertalálkozó Zalában
2019.05.23

Lentiben tartották az Interreg CENTRAL EUROPE program keretében a Zala Megyei Önkormányzat részvételével megvalósuló „A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben” elnevezésű RURES CE933 számú projekt partnertalálkozóját május 6-7-én.


A kétnapos konferencia Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntőjével indult, majd Horváth László, a házigazda Lenti város polgármestere mutatta be a település megvalósult, illetve folyamatban lévő energiahatékonysági beruházásait.
Ezt követően Tomas Pawelec (PNEC) mutatta be az energiahatékonysági projektek megvalósítását segítő alternatív finanszírozási modellek kialakítására vonatkozó transznacionális stratégia és akcióterv aktuális állását, majd a projekt keretében megvalósuló pilot tevékenységeiket, beruházási koncepcióikat mutatták be a partnerek. A Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Szabó Károly projektmenedzser ismertette a Lentiszombathelyen kialakítandó energiaudvarral kapcsolatos terveket és beszélt a megvalósítás részleteiről, illetve jelenlegi állásáról.
A nap második felében a kifejlesztendő energiahatékonysági kalkulátorhoz szükséges adatokról esett szó, majd régiós jó gyakorlatok bemutatásával és a kalkulátor kivitelezési folyamatának ismertetésével folytatódott a program. Ezt követően pedig egy Nagypáliban tett látogatás keretében ismerkedtek meg a résztvevők a település energiahatékonysági programjával és megvalósított beruházásaival. Az ökofaluként ismert település polgármester Köcse Tibor tartott előadást a jelenlévőknek.
A találkozó második napján a projektmenedzsmenttel kapcsolatos ügyeket és kérdéseket tárgyalták meg, a közeljövő feladataira fókuszálva.
A program zárásaként pedig látogatást tettek a projektpartnerek a Zala Megyei Önkormányzat által Lentiszombathelyen kialakítandó energiaudvar helyszínén, ahol a kivitelező vállalkozás képviselője mutatta be a megvalósított fejlesztéseket és szó esett a további tervekről is.
A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben