Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.04.22 - A szépkorúakat köszöntötték pénteken a göcseji település művelődési házában. Bécs Tiborné polgármester köszöntő szavaihoz Vigh László országgyűlési képviselő is csatlakozott. A rendezvényen részt vett Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a Zala Vármegyei Idősügyi Tanács elnöke is, aki az előtte szólókhoz csatlakozva méltatta az ünnepelteket. Külön köszöntötték a település legidősebbjeit: a 79 éves Bodó Lászlónét és férjét, a 83 esztendős Bodó Lászlót.

2024.04.19 - Haladó Kerékpárosbarát Település 2023 címben részesült a Zala vármegyei Külsősárd Község Önkormányzata. A Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár által aláírt oklevél elismeri a község kerékpárosok érdekében végzett erőfeszítéseit. Ezt méltatta a díj apropójából csütörtökön rendezett közösségi kerékpározás alkalmából Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

2024.04.18 - A vármegye önkormányzata által szervezett képzésben résztvevők a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével az elméleti előadásokat követően a gyakorlatban is áttekintették a gépjárművek biztonsági rendszereit, az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A busztársaság Zrínyi úti telephelyén felállított rutin pályán a falugondnokok bóják között tesztelhették reakció idejüket és gépjármű vezetési készségeiket.

2024.04.15 - A Zalai Polgári Körök Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen, szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében. Az eseményen a város és a vármegye vezetői is részt vettek, amelynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt. Zala vármegyét Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte az estélyen.

| 2024.04.12 - Zala Vármegye Önkormányzata szervezésében az INTERREG VI-A Ausztria-Magyarország Program támogatásával megvalósuló HyperBOT című projekt keretében 2024. április 12-13-án kétnapos hiperbár oxigénterápia konferencia és szakmai nap kerül megrendezésre Lentiben a Balance Resort Thermal Hotelben. A konferencián Dr. Pál Attila, a projektvezető szervezet Zala Vármegye Önkormányzatának elnöke mondott köszöntőt. A szakmai program keretében felszólal dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója, dr. Jörg Lindenmann, a Grazi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti és Hiperbár Oxigénterápiás Részlegének megbízott osztályvezetője, valamint a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatási dékánhelyettese és osztályvezetője, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, a budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ főorvosa, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezető helyettese, a máltai Mater Dei Kórház vezető klinikai orvosa, valamint a Csáktornyai Megyei Kórház főigazgatója.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Az európai parlamenti választásról
2019.05.23

A választópolgárok száma Zala megyében közel 225 ezer fő, a megyébe átjelentkezettek száma 2 424 fő (BP: 859, Pest megye: 321, Győr-Moson-Sopron és Veszprém 145), közülük a legtöbben Hévízen fognak szavazni (655), Zalaegerszeget 327-en, Keszthelyt 310-en választották.


A megyén kívül átjelentkezéssel szavazó zalai választópolgárok száma 2 738 fő (Budapest: 1 429 (IX. ker. 172, XI. ker. 161), Pest megye: 233, Győr-Moson-Sopron: 163, Somogy: 156).

Eddig elbírált kérelmek száma összesen: 3 657 db átjelentkezés, 385 db külképviseleti kérelem (ez már végleges adat), 1 333 db mozgóurna kérelem.

Szavazni csak érvényes okmányokkal lehet – értesítő tartalmazza ezek pontos megjelölését. A választópolgárok számára megküldött értesítő tartalmazza annak a szavazókörnek a címét, amelyben a választópolgár szerepel, szavazni – amennyiben nem jelentkezett át és nem kért mozgóurnát – kizárólag ebben a szavazókörben tud.

A választás során egy szavazólapot kapnak kézhez a választópolgárok borítékkal együtt.

A szavazólapokon nem ABC sorrendben szerepelnek a listák, hanem az NVB által végzett sorsolás eredménye szerinti sorrendben.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak. Voksaikat folyamatosan küldhetik postai úton, vagy adhatják le a kijelölt helyszíneken, összesen 378.481 választópolgár igényelt szavazási levélcsomagot. Megyénkben két OEVK székhely településen vonatkozásában igényelték a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a szavazási levélcsomag átvételét, amennyiben kérelmükben ezt feltüntették, de mindhárom OEVI székhelyen személyesen is leadhatják. Zalaegerszegen 2, Keszthelyen 4 választópolgár igényelte a személyes átvételt, így összesen 6 szavazási levélcsomag személyes átvételére kerülhet sor megyénkben.

Érvényesen szavazni a listánál lévő körben elhelyezett két egymást metsző vonallal lehet: X vagy +. Érvénytelen az a szavazólap, amelyen több listánál szerepel a két egymást metsző vonal, amelyen nem szerepel érvényes szavazat, tehát nincs semmilyen jelölés, vagy ha a szavazólapon szavazatként olyan jelölést tettek, amely nem két egymást metsző vonal.

 

A választási szabályok értelmében nincsen kampánycsend, de a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méterem távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. Továbbá nem folytatható kampánytevékenység a meghatározott területen kívül az e területen belül tartózkodó választópolgár választói akaratának befolyásolására alkalmas módon. A szavazás napján választási gyűlés nem tartható. E tilalmak megsértése esetén a kifogás benyújtására van lehetőség a TVB-hez.

A választópolgárok két típusú: központi névjegyzéket érintő és szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmet nyújthattak be az illetékes választási irodához.

A Magyarországon élő más uniós ország állampolgárai a magyarországi lakcímük szerinti Helyi Választási Irodánál kérhették névjegyzékbe vételüket, Zala megyében 234 más uniós ország állampolgára gyakorolja választójogát.

A külképviseleti névjegyzékbe történő felvétel időszaka már lezárult, a megyében élő választópolgárok közül 385-en kérték külképviseleti névjegyzékbe vételüket.  (2018-as országgyűlési képviselőválasztáson ez a szám 1 144 volt) A 132 külképviseletből 68 helyen szavaznak zalaiak.

Külképviseleti helyszínek, ahonnan a legtöbb zalai szavazat várható: London (29), München és Bern (27), Bécs (26).

Országok, ahonnan a legtöbb zalai szavazat várható: Németország (75), Egyesült-Királyság (40), Ausztria (30), Svájc (27), Belgium (22)

Érdekesebb külképviseleti helyszínek, ahonnan zalai szavazatok várhatóak:

Thaiföld, Japán, Chile, Kína, Üzbegisztán, Malajzia, Egyesült Arab Emirátusok, Kanada, Amerikai Egyesült Államok, Nigéria, Uganda.

A külképviseleten 2019. május 26-án, helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között lehet szavazni. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest –1 vagy –2 óra, a helyi idő szerinti 6.00 óra és a közép-európai idő szerinti 19.00 óra között lehet szavazni. Az amerikai kontinensen a szavazásra egy nappal korábban, 2019. május 25-én kerül sor.

 

Az átjelentkezési kérelmek benyújtására 2019. május 22-én (szerdán) 16.00-ig volt lehetőség, a visszavonásra azonban személyesen vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén még +2 napig, péntek 16.00 óráig lehetőség lesz. (2018-as országgyűlési képviselőválasztáson ez a szám 4 976 volt)

 

Mozgóurna iránti kérelmet ugyanezen időpontig lehetett alapesetben benyújtani a választási irodához, azonban személyesen vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén még péntek 16.00 óráig, továbbá ezt követően elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén a szavazás napján 12 óráig. Továbbra is lehetőség lesz a kérelem benyújtására a választás napján a szavazókörben működő választási bizottsághoz, azonban már csak 12.00 óráig (korábbi 15.00 órás határidő változott!).

Ezen kérelmeket elektronikusan, vagy közvetlenül a szavazatszámláló bizottsághoz intézett kérelemmel lehet igényelni. Javasolt a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról letölthető formanyomtatványt alkalmazni, hogy valamennyi, a pozitív elbíráláshoz a jogszabályban felsorolt adat megadásra kerüljön.

A jelölő szervezetek által delegált HVB/SZSZB tagok száma a megyében:

Demokratikus Koalíció: 59

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség: 541

Jobbik Magyarországért Mozgalom: 86

Lehet Más a Politika: 10

Magyar Kétfarkú Kutya Párt 5

Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd: 73

Mi Hazánk Mozgalom 17

Momentum Mozgalom 4

A részvételi adatokat az érdeklődők a www.valasztas.hu oldalon kísérhetik majd figyelemmel, reggel 7.00 órakor, ezt követően két óránként, majd utolsóként 18.30 órakor lesz napközbeni jelentés (összesen tehát 7 napközbeni jelentésre kerül sor). Az adatgyűjtési időszak 30 perces, így pl. a 7.00 órás részvételi adat kb. 7.45 órakor válik ismertté.

2014. évben az országos részvételi arány 28,92 %-os volt, Zalában 28,01 %.

2009-ben 36,31 % volt, Zalában 34,94 %

2004-ben 38,5 % volt, Zalában 38,73 %

Az európai parlamenti választás tájékoztató adatait – a szavazáson megjelent választópolgárok számának kivételével - csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás, azaz május 26-án 23.00 óra után.

A választás már ma elkezdődött az Egyesült Királyságban és Hollandiában, holnap Írországban, Csehországban folytatódik.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben