Legfrissebb hírek


2020.06.02 - A település szentistvánlaki részében avattak emlékkövet a nemzeti összetartozás szimbólumaként. A rendezvényen a megyei közgyűlés képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt.

2020.06.02 - A Magyar Falu program keretében újult meg az orvosi rendelő a településen, melynek az átadásán részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

2020.06.02 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. júniusában került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

2020.05.20 - A tegnapi ünnepségen egy megvalósult és egy most induló fejlesztésről is beszámolt Baldauf Csaba, a Kolping Hotel ügyvezetője.

2020.04.24 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. április 23-án került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Országos Innovációs Fórum rendezvény Zalaegerszegen
2019.02.18

Az ország újjá szerveződő innovációs környezetének megalapozását, a megújuló kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) rendszerrel kapcsolatban felvetődő javaslatok, igények felmérését célzó rendezvényt tartottak Zalaegerszegen, amelyen a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök köszöntötte a résztvevőket.


Szilágyi László, az ITM főosztályvezető-helyettese többek között elmondta: a kutatás-fejlesztés GDP-arányos ráfordítása 2020-ig 1,8 százalékra várható hazánkban, az uniós átlag két százalék körüli, de az uniós cél a tíz éven belüli három százalék elérése.

Sebők Katalin, az NKFIH kutatás-fejlesztési elnökhelyettese pályázati terveikről szólt. A K+F ráfordítások felhasználásának tendenciájáról elmondta, a vállalatok méretének csökkenésével nő az igénybe vett kormányzati források aránya. A kutatók 62 százaléka a vállalatoknál dolgozik, legtöbben a villamosság, az elektronika és az informatika területén. A kutatói állomány 60 százaléka a fővárosban tevékenykedik, s csak 40 százalékuk az ország más részein. Elhangzott, hogy Zala megyében  a kutatással foglalkozó szakemberek száma 133. Az elmúlt három évben K+F céllal 7,8 milliárd forint támogatás érkezett  a megyébe 107 projekt keretében, melynek döntő részét mikro-, kis- és középvállalkozások kapták.

A fórum további részében Mészáros Gergely, az NKFIH uniós referense nemzetközi pályázati lehetőségekről, dr. Gubán Miklós dékán a Budapesti Gazdasági Egyetem KFI tevékenységéről tájékoztatott. Szabó Károly főigazgató a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum tevékenységéről szólt, Jámbor Eszter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezetője a szellemi­tulajdon-védelem jelentőségéről tartott előadást. Dr. Koscsó Gáborné, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. üzletfejlesztési mérnöke a cég kutatás-fejlesztési szolgáltatásait részletezte. A fórum délutáni részében a vállalkozók kérdéseire válaszoltak az előadók.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben