Legfrissebb hírek


2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

2019.07.02 - Jövő pénteken a Dombérozó Dobbantó című esttel vesz kezdő lendületet a szegek 24 települését mozgósító IV. Göcseji Dombérozó.

2019.06.28 - Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a megye három városában – Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Lentiben -, ahol a Magyar Egészségügy Napja alkalmából megemlékeztek Semmelweis Ignácról, aki munkássága során rámutatott a fertőzések megelőzésének életmentő módszerére, s ezzel az egész emberiséget szolgálta. Születésnapja módot ad arra, hogy kifejezzük hálánkat mindazok iránt, akik a gyógyítás hivatását gyakorolják.

2019.06.25 - Keszthelyre látogattak a megyei idősügyi tanács tagjai, ahol megismerkedhettek a város idősekért végzett munkájával és meghirdették a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata címért kiírt pályázatot.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Országos Innovációs Fórum rendezvény Zalaegerszegen
2019.02.18

Az ország újjá szerveződő innovációs környezetének megalapozását, a megújuló kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) rendszerrel kapcsolatban felvetődő javaslatok, igények felmérését célzó rendezvényt tartottak Zalaegerszegen, amelyen a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök köszöntötte a résztvevőket.


Szilágyi László, az ITM főosztályvezető-helyettese többek között elmondta: a kutatás-fejlesztés GDP-arányos ráfordítása 2020-ig 1,8 százalékra várható hazánkban, az uniós átlag két százalék körüli, de az uniós cél a tíz éven belüli három százalék elérése.

Sebők Katalin, az NKFIH kutatás-fejlesztési elnökhelyettese pályázati terveikről szólt. A K+F ráfordítások felhasználásának tendenciájáról elmondta, a vállalatok méretének csökkenésével nő az igénybe vett kormányzati források aránya. A kutatók 62 százaléka a vállalatoknál dolgozik, legtöbben a villamosság, az elektronika és az informatika területén. A kutatói állomány 60 százaléka a fővárosban tevékenykedik, s csak 40 százalékuk az ország más részein. Elhangzott, hogy Zala megyében  a kutatással foglalkozó szakemberek száma 133. Az elmúlt három évben K+F céllal 7,8 milliárd forint támogatás érkezett  a megyébe 107 projekt keretében, melynek döntő részét mikro-, kis- és középvállalkozások kapták.

A fórum további részében Mészáros Gergely, az NKFIH uniós referense nemzetközi pályázati lehetőségekről, dr. Gubán Miklós dékán a Budapesti Gazdasági Egyetem KFI tevékenységéről tájékoztatott. Szabó Károly főigazgató a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum tevékenységéről szólt, Jámbor Eszter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezetője a szellemi­tulajdon-védelem jelentőségéről tartott előadást. Dr. Koscsó Gáborné, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. üzletfejlesztési mérnöke a cég kutatás-fejlesztési szolgáltatásait részletezte. A fórum délutáni részében a vállalkozók kérdéseire válaszoltak az előadók.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben