Legfrissebb hírek


2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

2019.09.09 - Szombaton tartottak ünnepséget várossá nyilvánításának tizedik évfordulója alkalmából az 1700 lelket számláló Pacsán, amelyen a megyei közgyűlés képviseletében köszöntőt mondott Bene Csaba alelnök.

2019.09.09 - Pénteken adták át az 1 km hosszúságban felújított hegyi utat Eszteregnyén, amely megkönnyíti az eljutást a szőlőhegyi birtokokra és szántóterületekre.

2019.09.09 - A pénteken kezdődött Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényre érkezett testvér- és baráti városok küldöttségeit köszöntötték a város dísztermében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Országos Innovációs Fórum rendezvény Zalaegerszegen
2019.02.18

Az ország újjá szerveződő innovációs környezetének megalapozását, a megújuló kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) rendszerrel kapcsolatban felvetődő javaslatok, igények felmérését célzó rendezvényt tartottak Zalaegerszegen, amelyen a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök köszöntötte a résztvevőket.


Szilágyi László, az ITM főosztályvezető-helyettese többek között elmondta: a kutatás-fejlesztés GDP-arányos ráfordítása 2020-ig 1,8 százalékra várható hazánkban, az uniós átlag két százalék körüli, de az uniós cél a tíz éven belüli három százalék elérése.

Sebők Katalin, az NKFIH kutatás-fejlesztési elnökhelyettese pályázati terveikről szólt. A K+F ráfordítások felhasználásának tendenciájáról elmondta, a vállalatok méretének csökkenésével nő az igénybe vett kormányzati források aránya. A kutatók 62 százaléka a vállalatoknál dolgozik, legtöbben a villamosság, az elektronika és az informatika területén. A kutatói állomány 60 százaléka a fővárosban tevékenykedik, s csak 40 százalékuk az ország más részein. Elhangzott, hogy Zala megyében  a kutatással foglalkozó szakemberek száma 133. Az elmúlt három évben K+F céllal 7,8 milliárd forint támogatás érkezett  a megyébe 107 projekt keretében, melynek döntő részét mikro-, kis- és középvállalkozások kapták.

A fórum további részében Mészáros Gergely, az NKFIH uniós referense nemzetközi pályázati lehetőségekről, dr. Gubán Miklós dékán a Budapesti Gazdasági Egyetem KFI tevékenységéről tájékoztatott. Szabó Károly főigazgató a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum tevékenységéről szólt, Jámbor Eszter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezetője a szellemi­tulajdon-védelem jelentőségéről tartott előadást. Dr. Koscsó Gáborné, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. üzletfejlesztési mérnöke a cég kutatás-fejlesztési szolgáltatásait részletezte. A fórum délutáni részében a vállalkozók kérdéseire válaszoltak az előadók.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben