Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Sajtótájékoztató a zalai TOP források elosztásáról
2017.05.08

Sajtótájékoztatón jelentette be Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, hogy közel 9,9 milliárd forint értékű uniós támogatást sikerült lekötni a Zala megye számára rendelkezésre álló keretből, mely több mint 23 milliárd forintos (TOP - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program).


A mostani bírálat során 77 pályázat támogatásáról döntöttek, melyek főként a valamilyen intézményrendszert, infrastruktúrát működtető zalai települések fejlesztését szolgálják. Az így  megvalósítandó célok között döntően helyi gazdaságélénkítés, óvoda, illetve orvosi rendelő felújítás, valamint turisztikai fejlesztés szerepelt.

A megye számára rendelkezésre álló TOP forráskeretből korábban közútfejlesztésre már  lekötött mintegy 1,5 milliárd forinttal, valamint a megyei foglalkoztatási paktum megvalósítására fordítandó  963 millió forinttal együtt az eddig lekötött összeg meghaladja már a 12 milliárd forintot. Mintegy két hét múlva pedig további 88 benyújtott pályázatot érintően várható döntés, melyhez 9,8 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre. Ezen felül nyitott még további 1 milliárd forint sorsa, melyre még most is lehet kérelmet benyújtani inkubátorház fejlesztésre,  helyi identitás erősítésére, valamint a Mura Program turisztikai céljaira. A megyei önkormányzatot érintő konkrétumként megemlítette, hogy sikerült 781 millió forintot nyerniük kerékpárutak fejlesztésére.

Manninger Jenő, Zalai fejlesztésekért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a sikeres pályázatokról szólva kiemelte, hogy az önkormányzatok minden szakmai segítséget megkaptak a pályázatok benyújtásához. Elmondta, hogy mivel orvosi rendelők kialakítására a lehetőségeket meghaladó mértékben jelentkezett igény a településeken, kezdeményezte, hogy erre a célra újabb források kerüljenek átcsoportosításra. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő egyebek mellett a választókerületét érintő sikeres pályázatokról szólt. Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő mintaszerűnek nevezte a pályázati folyamat levezénylését. Meglátása szerint a TOP forrásoknak köszönhetően friss levegő áramolhat  a zalai településekbe, hiszen számos helyen  régóta görgetett gondokat old meg az orvosi rendelő, vagy bölcsőde felépítése, az óvoda fejlesztése.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben