Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Zala Megyei Védelmi Bizottság ülése
2017.04.07

Március 30-án a Megyeházán tartotta soros ülését a Zala Megyei Védelmi Bizottság, amelyen Bene Csaba alelnök képviselte a Zala Megyei Közgyűlést.


A napirendek között beszámolót hallgatott meg  a testület az ár- és belvíz elleni védekezésre történő felkészítésről, melyben elhangzott, hogy a megyében 71 települést érinthet a kisebb vízfolyásokon kialakuló villámárvíz, amelyek többsége nem okoz kárt. Ezen felül még 48 települést érinthet a domborzati viszonyok és a talaj szerkezete, illetve víztelítettsége függvényében összegyűlő csapadékvíz okozta elöntés. A tavalyi évre vonatkozóan elmondható,hogy a június 5-i özönvízszerű esőzést és vihart nem tekintve a megyében nem kellett árvíz, illetve villámárvíz ellen tömegesen védekezni. Igaz, a csapadékos időjárás miatt megszaporodtak a sárfolyásos, vízátfolyásos, belterületi, helyi vízkárokkal kapcsolatos feladatok, valamint a keletkezett károk miatt benyújtott vis maior pályázatok. A tél időjárási szempontból nyugodtnak számított, hiszen csak január 13-án esett hó, bár január 31-én ónos eső is sújtotta a megyét. A havazás abból a szempontból volt fontos, hogy a három országos hatáskörű szerv vezetői (közút - rendőrség - katasztrófavédelem) által a közúti forgalom korlátozására elfogadott eljárásrend ekkor vizsgázott a gyakorlatban.

Emellett tájékoztató hangzott el a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékos kötelékek megalakításáról, valamint a hét civil szervezet összefogásával ez év január 11-én megalakult Honvédelmi Sportszövetségről.

(Fotó: ZMKH)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben