Legfrissebb hírek


2020.06.04 - Rendhagyó módon - az online térben - szervezték meg az idei Hargita Megyenapokat a koronavírus-járványra tekintettel. Mivel a hagyományos rendezvényeket nem lehetett megtartani, így az interneten sugároztak dokumentumfilmeket, tartottak online konferenciát és élő bejelentkezések színesítették a műsort.

2020.06.02 - A település szentistvánlaki részében avattak emlékkövet a nemzeti összetartozás szimbólumaként. A rendezvényen a megyei közgyűlés képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt.

2020.06.02 - A Magyar Falu program keretében újult meg az orvosi rendelő a településen, melynek az átadásán részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

2020.06.02 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. júniusában került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

2020.05.20 - A tegnapi ünnepségen egy megvalósult és egy most induló fejlesztésről is beszámolt Baldauf Csaba, a Kolping Hotel ügyvezetője.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A zalaegerszegi Felszabadulási emlékmű relikviája
2017.07.04

A napokban Vigh László országgyűlési képviselő, Dr. Pál Attila megyei közgyűlési elnök és Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott jelenlétében Balaicz Zoltán polgármester sajtótájékoztatón számolt be a zalaegerszegi Felszabadulási emlékmű elbontásakor felfedezett relikviáról.


A bontás során az emlékmű domborművének leemelésekor egy hatalmas kőtáblán szép vésett felirat vált láthatóvá:

„A Kárpátoktul le az Al-Dunáig

Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar!

Szétszórt hajával, véres homlokával

Áll a viharban maga a magyar.”

Rövid levéltári kutatás után kiderült, hogy az 1927-ben Budapesten, a Parlament előtt felállított, majd 1951-ben elbontott, 2015-ben pedig visszahelyezett Kossuth Lajos szoborcsoport eredeti feliratos táblája került elő a zalaegerszegi emlékműből. A szétbontás után tehát a kőtáblát újrahasznosították, és Makai Sándor felhasználta a zalaegerszegi „Felszabadulási emlékmű” 1955-ös megalkotásakor.

A most megtalált kőtábla várhatóan a Göcseji Múzeum 2018-ban megújuló várostörténeti kiállításának kiemelt részeként kerül majd bemutatásra a hozzá kapcsolódó történettel együtt.  

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben