Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Zala Megyei Közgyűlés 2017. szeptember 28-i üléséről
2017.10.06

A megyegyűlés tagjainak Dr. Kaszás Anita igazgató adott tájékoztatást a Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóság működéséről, a tevékenységükkel kapcsolatos főbb zalai adatokról, és fejlesztési terveikről.


Egyebek közt elmondta, hogy bár a kiemelt adóbevételek tekintetében Zala megye részaránya az országos bevételeknek csak 1,2 %-át teszi ki, jelentős ügyfélforgalmat bonyolítanak, így 2017. első félévében közel 59 ezer ügyfél fordult meg kirendeltségeiken. Az ügyfelek hatékonyabb kiszolgálását szolgálja az ún. Kormányablak integráció, melynek keretében adóügyi ügyfélszolgálatok jelennek meg a Kormányablakokban, lehetővé téve a lakóhelyhez lehető legközelebbi ügyintézést. Az integráció 3 ütemben valósul meg Zala megyében. Elsőként Lentiben és Zalaszentgróton vált elérhetővé ez a szolgáltatás 2017. július 1-től, Keszthelyen 2017. december 31-ig valósul meg, Letenyén pedig 2018. január 1-től lehet majd adóügyeket intézni.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban kiemelte az online szolgáltatások körének bővítését, az ügyfelek adminisztratív terheinek csökkentését célzó fejlesztéseket.

Jóváhagyta a közgyűlés két újabb pályázat benyújtását: az EFOP 1.6.3-17 felhívásra az önkormányzat „Zala megyei felzárkózás-politikai együttműködések” címmel nyújtott be pályázatot konzorciumi partnerségben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal. A 36 hónap alatt, közel 75 millió forintból megvalósuló projekt támogatási intenzitása 100%, fő célja pedig a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők számának csökkentése, a szegénység újratermelődésének megakadályozása és a közszolgáltatások, társadalmi-gazdasági javak egyenlő hozzáférésének javítása, valamint a társadalmi összetartozás erősítése. A projekt keretében megyei Esélyteremtő Paktumok és Felzárkóztatási Fórumok létrehozásával, az állami, önkormányzati és civil, egyházi partnerek bevonásával alakítanak ki új együttműködéseket a segítségre szorulók támogatására, a szolgáltatási hiányok és szolgáltatási utak feltérképezésére, fejlesztési programok megvalósítására.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság HUNG-2017, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására szóló pályázati felhívására az önkormányzat a Lenti Települési Értéktárral együttműködésben „Zalaikumok Őszi Fesztiválja” címmel nyújtott be pályázatot 1 999 000 Ft költségvetéssel. A projekt megvalósításával lehetőség nyílik tanúsító oklevél ünnepség keretében történő átadására a Zala Megyei Értéktárba felvett közel ötven érték kezelőjének. valamint a fesztivál keretében megjeleníthető értékek bemutatására, népszerűsítésére egy nagyszabású rendezvényen, ahol bemutatkoznak a térségi gasztronómiai és kézműves termékek is.

A testület kisebb mértékben módosította 2017. évi költségvetését, melynek bevétel-kiadási főösszege így 589.368 ezer forint, valamint módosította a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal ügyrendjét.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben