Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


RURES partnertalálkozó Moravske Toplicén
2019.01.07

Szlovéniában, a muravidéki Moravske Toplice adott otthont az Interreg CENTRAL EUROPE program keretében, a Zala Megyei Önkormányzat részvételével megvalósuló „A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben” című, RURES CE933 számú projekt 2018. október 8–9-én tartott harmadik partnertalálkozójának.


Az eseményen a partnerek bemutatták a projekt keretében megvalósítandó pilot beruházásaikat és beszámoltak az ezekhez kapcsolódóan készített megvalósíthatósági tanulmányokról. A Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Szabó Károly projektmenedzser ismertette a Lentiszombathelyre tervezett beruházás koncepcióját és a megvalósíthatósági tanulmány ide vonatkozó részleteit, illetve külső szakértőnk segítségével bemutatásra kerültek a készülő energiaudvar technikai feltételei és a megvalósításhoz szükséges engedélyek köre.  

rures_2018_11_26_1

Az Osztravai Műszaki Egyetem által kifejlesztésre kerülő energia kalkulátor tervezéséhez kapcsolódóan a teljes partnerség bevonásával egyeztettünk annak technikai részleteiről.

A találkozó során áttekintettük a projekt menedzsment aktuális ügyeit, kiemelve a következő időszak feladatait. A kommunikációt illetően a legfontosabb tennivalók tisztázása mellett szó esett a projekt keretében készülő legjobb gyakorlatokat bemutató kézikönyv tartalmi finomításáról a partnerektől érkezett javaslatok alapján.

A második napi program zárásaként megtekintettük a szlovén partner frissen elkészült beruházását Puconciban. A helyi elemi iskola szomszédságában alakították ki a három komponensből álló napenergia hasznosító beruházást: E-FA 4 fotovoltaikus panellel, egy elektromos készülékek töltésére szolgáló okos-pad és egy árnyékolóval és hat fotovoltaikus panellel ellátott okos-pad, amely LED világítással és ülő-, pihenőhellyel rendelkezik és lehetőséget biztosít elektromos készülékek töltésére.

A bemutatás során elhangzott, hogy a beruházás célja a megújuló energiaforrások elterjedésének elősegítése, az ehhez kapcsolódó szemléletformálás mellett fontos célja volt a fiatalabb korosztályok figyelmének felkeltése is a műszaki tudományok és a környezetvédelmi kérdések iránt.   

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

rureskicsi

További információ a projekttel kapcsolatban:

Zala Megyei Önkormányzat

Szabó Károly

szabo.karoly@zalamegye.hu

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben