Legfrissebb hírek


2019.09.14 - Ünnepi ülést tartott a megyei közgyűlés, amelyen átadták a Zala Megye Díszpolgára címet és a megyei díjakat.

2019.09.13 - A Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége negyedik alkalommal rendezte meg szeptember első napjaiban a Magyar Értékek Napját.

2019.09.09 - Szombaton tartottak ünnepséget várossá nyilvánításának tizedik évfordulója alkalmából az 1700 lelket számláló Pacsán, amelyen a megyei közgyűlés képviseletében köszöntőt mondott Bene Csaba alelnök.

2019.09.09 - Pénteken adták át az 1 km hosszúságban felújított hegyi utat Eszteregnyén, amely megkönnyíti az eljutást a szőlőhegyi birtokokra és szántóterületekre.

2019.09.09 - A pénteken kezdődött Országos Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai Teríték rendezvényre érkezett testvér- és baráti városok küldöttségeit köszöntötték a város dísztermében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Muravidéki megállapodás ünnepélyes aláírása
2015.02.11

A mai napon immár 22. alkalommal került aláírásra a Zala Megyei Önkormányzat és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség közötti együttműködési megállapodás, melynek célja a Muravidéken élő magyarság nemzeti kultúrájának, hagyományai megőrzésének támogatása.


A mai napon immár 22. alkalommal került aláírásra a Zala Megyei Önkormányzat és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség közötti együttműködési megállapodás, melynek célja a Muravidéken élő magyarság nemzeti kultúrájának, hagyományai megőrzésének támogatása.

Először 1992-ben írt alá háromoldalú együttműködési megállapodást a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, a Vas Megyei Önkormányzat és a Zala Megyei Önkormányzat, s az azóta eltelt évek tapasztalatai igazolták a megállapodásokban megfogalmazott célok helyességét.

A megyei önkormányzatok feladatában és finanszírozásában bekövetkezett változások ellenére a Zala Megyei Önkormányzat rendkívül fontosnak tartja a határon túl élő magyarság nemzeti identitásának megőrzését biztosító programok és szervezetek segítését, ezért a múlt évben egy 1 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki muravidéki és zalai szervezetek által közösen megvalósítandó események, programok támogatására.

Manninger Jenő elmondta, hogy az önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan, 2013-ban is pályázat útján kíván támogatást biztosítani a két térség közti együttműködésre, melynek tervezett költsége az előző évhez hasonlóan ezúttal is 1 millió Ft. A beérkezett pályázatokról a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Zala Megyei Önkormányzat képviselőiből delegált négyfős testület dönt majd.

A Zala Megyei Közgyűlés 2013. április 25-i ülésén döntött a 2013. évi megállapodásról, ezt követően pedig mindkét fél részéről kijelölték a pályázat bíráló bizottságának tagjait.
A pályázat a megállapodás mai aláírását követően kerül meghirdetésre.  A felhívás letölthető a megyei önkormányzat honlapjáról (www.zala.hu), a beadási határidő pedig 2013. június 14. A pályázat lebonyolítója a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal, amely június 28-ig fogja értesíteni a pályázókat az elbírálás eredményéről.

Bízunk abban, hogy a lehetőséggel több muravidéki és zalai intézmény, szervezet is élni fog, segítve ezzel a két térség közötti együttműködést. A pályázati kiírásnak megfelelően elsősorban a közösségi, ifjúsági együttműködést kívánjuk támogatni, s mivel a pályázat célja a (történelmi) megyei identitás erősítése is, fontos bírálati szempont a Zalavári Történelmi Emlékpark meglátogatásának beépítése a pályázatokba.

A pályázaton kizárólag a Muravidéken és Zala megyében élő, működő személyek és intézmények pályázhatnak, a tervezett programokat pedig az év végéig meg kell valósítaniuk.
Zalaegerszeg, 2013. május 29.

           Manninger Jenő
a Zala Megyei Közgyűlés elnöke

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben