Legfrissebb hírek


2020.05.20 - A tegnapi ünnepségen egy megvalósult és egy most induló fejlesztésről is beszámolt Baldauf Csaba, a Kolping Hotel ügyvezetője.

2020.04.24 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. április 23-án került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

2020.04.16 - Életének 88. évében elhunyt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, akinek sok évtizedes kimagasló, a magyar kultúráért végzett alkotói és közéleti munkásságáért, Zalaegerszeg és Zala megye kultúrájának példaértékű támogatásáért 2017-ben Zala Megye Díszpolgára címet adományozott a Zala Megyei Közgyűlés.

2020.03.16 - Pénteken a település hősi emlékművénél tartottak megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére, amelyen beszédet mondott Bene Csaba, a megyei közgyűlés alelnöke.

2020.03.12 - A szabad sajtó napja alkalmából sajtóreggelin látták vendégül a megyei médiumok munkatársait a Zala Megyei Kormányhivatal, a Zala Megyei Önkormányzat, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége vezetői.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Muravidéki megállapodás ünnepélyes aláírása
2015.02.11

A mai napon immár 22. alkalommal került aláírásra a Zala Megyei Önkormányzat és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség közötti együttműködési megállapodás, melynek célja a Muravidéken élő magyarság nemzeti kultúrájának, hagyományai megőrzésének támogatása.


A mai napon immár 22. alkalommal került aláírásra a Zala Megyei Önkormányzat és a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség közötti együttműködési megállapodás, melynek célja a Muravidéken élő magyarság nemzeti kultúrájának, hagyományai megőrzésének támogatása.

Először 1992-ben írt alá háromoldalú együttműködési megállapodást a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség, a Vas Megyei Önkormányzat és a Zala Megyei Önkormányzat, s az azóta eltelt évek tapasztalatai igazolták a megállapodásokban megfogalmazott célok helyességét.

A megyei önkormányzatok feladatában és finanszírozásában bekövetkezett változások ellenére a Zala Megyei Önkormányzat rendkívül fontosnak tartja a határon túl élő magyarság nemzeti identitásának megőrzését biztosító programok és szervezetek segítését, ezért a múlt évben egy 1 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki muravidéki és zalai szervezetek által közösen megvalósítandó események, programok támogatására.

Manninger Jenő elmondta, hogy az önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan, 2013-ban is pályázat útján kíván támogatást biztosítani a két térség közti együttműködésre, melynek tervezett költsége az előző évhez hasonlóan ezúttal is 1 millió Ft. A beérkezett pályázatokról a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség és a Zala Megyei Önkormányzat képviselőiből delegált négyfős testület dönt majd.

A Zala Megyei Közgyűlés 2013. április 25-i ülésén döntött a 2013. évi megállapodásról, ezt követően pedig mindkét fél részéről kijelölték a pályázat bíráló bizottságának tagjait.
A pályázat a megállapodás mai aláírását követően kerül meghirdetésre.  A felhívás letölthető a megyei önkormányzat honlapjáról (www.zala.hu), a beadási határidő pedig 2013. június 14. A pályázat lebonyolítója a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal, amely június 28-ig fogja értesíteni a pályázókat az elbírálás eredményéről.

Bízunk abban, hogy a lehetőséggel több muravidéki és zalai intézmény, szervezet is élni fog, segítve ezzel a két térség közötti együttműködést. A pályázati kiírásnak megfelelően elsősorban a közösségi, ifjúsági együttműködést kívánjuk támogatni, s mivel a pályázat célja a (történelmi) megyei identitás erősítése is, fontos bírálati szempont a Zalavári Történelmi Emlékpark meglátogatásának beépítése a pályázatokba.

A pályázaton kizárólag a Muravidéken és Zala megyében élő, működő személyek és intézmények pályázhatnak, a tervezett programokat pedig az év végéig meg kell valósítaniuk.
Zalaegerszeg, 2013. május 29.

           Manninger Jenő
a Zala Megyei Közgyűlés elnöke

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben