Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.03.28 - A KDNP „Ültessünk, hogy élhessünk” elnevezésű faültetési akciójának újabb állomásán, Lentiben huszonegyen vettek részt szerdán. Dr. Pál Attila, a Fidesz Lenti Szervezetének elnöke, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke Latorcai Csabával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettesével, a KDNP ügyvezető alelnökével vett részt a munkában.

2024.03.28 - A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete, a Történelmi Vitézi Rend Délnyugat-Dunántúli Törzskapitánysága és a Pro Civitate Dei Egyesület II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 348. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget szerdán Zalaegerszegen. A Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének legújabb történeti tablókiállítását Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Mindszentyneumban.

2024.03.27 - Az elmúlt héten három zalai községben tettek látogatást a Zala Vármegye Önkormányzata által szervezett falu- és tanyagondnoki alapképzésben résztvevők. Csatárban, Szilvágyon és Zalaszentgyörgyön hallgatták meg a település vezetőjének, jegyzőjének helyi tapasztalatait és falugondnoki tevékenységgel kapcsolatos meglátásait. A település falugondnokának tolmácsolásában betekintést nyertek a falu sajátosságaiba, a felmerülő, igény szerinti feladatokba. A terepgyakorlat vezetője Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke volt. A csoport április közepén Szentgyörgyvölgyre érkezik, addig is zajlik az elméleti képzés és a kommunikációs tréning.

2024.03.27 - Zala Vármegye Önkormányzata szakmai tanulmányutat szervezett 2024. március 26-án, hogy a CE-Spaces4All projekt keretében feltérképezett akadálymentes helyszíneket bemutassa a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete tagjai számára. A program során először a szécsiszigeti Pajta kávézót, a vízimalom múzeumot tekintették meg a résztvevők, majd a Lendvai várba és Vinárium kilátótoronyba látogatott el a csoport.

2024.03.25 - Az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek közös eljárásban tartott 2024. évi általános választásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról tartott ma délután sajtótájékoztatót dr. Mester László, a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője a Megyeháza Zala György termében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Pelso 2011 VIII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále
2015.02.11

1997 februárjában az országos művészeti szervezetek – a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetsége, Textil Szakosztálya, Magyar Keramikusok Társasága, az Iparművészeti Múzeum, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, Keszthely város polgármestere és a keszthelyi Balatoni Múzeum írták alá a PELSO alapító okiratát.


A kiállítás Keszthelyen a Balatoni Múzeumban kétévente, minden páratlan évben kerül megrendezésre.
A PELSO elnevezés, a Balaton ókori latin nevéből ered. a rendezvény logója a Seuso kincs ezüst tálja. A dombormű vízparti vadászatot és a vadászat utáni lakomát ábrázolja. A víz mellett a kompozíció részeként, íves vonalban jól látható a beütött felirat

Az országos kerámia és gobelin biennále a kezdetektől a Balaton Fesztivál kiemelt képzőművészeti rendezvénye.
A kiállítás sorozat nemcsak nevében, hanem témájában is BALATONI.
1999-től kezdődően alakult ki az a szokás, hogy már a megnyitón kihirdetésre kerül a következő kiállítás fő témája, vezérgondolata.
A 2011-es PELSO 2009 –ben meghirdetett témája a „PANNÓNIA PROVINCIA” A Római Birodalom provinciájában, Pannóniában hogyan, miként folyt az élet, milyenek voltak az ünnepek és a hétköznapok.
A Balatoni Múzeumban előzetes zsűrizés után kerülnek kiállításra a kerámia és a gobelin műtárgyak. A kiemelkedő alkotások díjazásban részesülnek.
A biennále jól reprezentálja a hazai kerámia- és textilművészet változatosságát, technikai sokszínűségét. A két művészeti ág megjelenése együtt nagyon szép, jól kiegészítik egymást a kerámiák és a gobelinek.

(www.alkotok.hu)

Megnyitó: 2011. május 7. (szombat) 16 óra
Balatoni Múzeum, Keszthely

A vendégeket köszönti:
Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke
Ruzsics Ferenc, Keszthely Város polgármestere
Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja:
Dr. Lovag Zsuzsa, régész, muzeológus

A kiállítás megtekinthető:
2011 május 7 – június 12.
hétfő kivételével, naponta 10-18 óra között

 

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK:

B. Csernyánszky Katalin
Balogh Edit
Barták Csaba
Bényi Eszter
Berzy Katalin
Csemán Ilona
Debreczeni Zsóka – Pelcz Zoltán
E. Szabó Margit
Erdős Júlia
Fodor Ilda
G. Heller Zsuzsa
Hőgye Katalin
Jáger Margit
Kányási Holb Margit
Katona Szabó Erzsébet
Kecseti Gabriella
Kis Iringó Márta
Kőházi Mária
Lévai Nóra
M. Kiss Katalin
Maevszka-Koncz Borjana
Makkai Márta
Málik Irén
Mészy Mészáros Gábor
Morvay Ibolya
Nagy Noémi
Németh János
Orient Enikő
P. Benkő Ilona
Pannonhalmi Zsuzsa
Pázmány Judit
Pusztai Ágoston
Rabie M. Hadie
Ráthonyi Kinga DLA
Ruttka Andrea
Solti Gizella
Szabó Verona
Székely Judit
Szekeres Károly
Széles Judit
Szemereki Teréz
Sziráki Katalin
Tamás Ákos
Tankó Judit
Tóth Lívia DLA
Ujj Zsuzsa
Vásárhelyi Emese
Vásárhelyi Kata
Zakar József
 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben