Legfrissebb hírek


2019.10.10 - Dr. Mester László, a Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatta a sajtó munkatársait az október 13-án tartandó önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

2019.10.08 - Átadták a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata díjat, amelyet idén Hévíz és Páka nyert el. A méltatásban elhangzott, hogy mindkét településen példaadó módon viszonyulnak az ezüst generációhoz.

2019.10.08 - Közel 200 millió forintos pályázati és önerős forrásból elkészült a Tündérkert óvoda és bölcsőde épületének teljes felújítása, melyet a napokban avattak fel ünnepélyesen.

2019.10.04 - „Nagykanizsa, a zöldváros” címmel rendeztek konferenciát a városban, amelyen szó esett arról, hogy bár az országos átlagnál jóval nagyobb zöld területtel rendelkezik, jó kitörési lehetőséget jelenthetne a településnek, ha a jövőben a fenntarthatóság mintavárosává válna, melyhez jó alapot kínál földrajzi elhelyezkedése, hagyományai és középvárosi jellege.

2019.10.02 - Ünnepségen köszöntötték Zalaegerszegen az időskorúakat és elismeréseket adtak át a megyében működő nyugdíjasklubok kiemelkedő munkát végző tagjainak, valamint átadták az Idősbarát Polgármester címet.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Pelso 2011 VIII. Országos Kerámia és Gobelin Biennále
2015.02.11

1997 februárjában az országos művészeti szervezetek – a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetsége, Textil Szakosztálya, Magyar Keramikusok Társasága, az Iparművészeti Múzeum, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, Keszthely város polgármestere és a keszthelyi Balatoni Múzeum írták alá a PELSO alapító okiratát.


A kiállítás Keszthelyen a Balatoni Múzeumban kétévente, minden páratlan évben kerül megrendezésre.
A PELSO elnevezés, a Balaton ókori latin nevéből ered. a rendezvény logója a Seuso kincs ezüst tálja. A dombormű vízparti vadászatot és a vadászat utáni lakomát ábrázolja. A víz mellett a kompozíció részeként, íves vonalban jól látható a beütött felirat

Az országos kerámia és gobelin biennále a kezdetektől a Balaton Fesztivál kiemelt képzőművészeti rendezvénye.
A kiállítás sorozat nemcsak nevében, hanem témájában is BALATONI.
1999-től kezdődően alakult ki az a szokás, hogy már a megnyitón kihirdetésre kerül a következő kiállítás fő témája, vezérgondolata.
A 2011-es PELSO 2009 –ben meghirdetett témája a „PANNÓNIA PROVINCIA” A Római Birodalom provinciájában, Pannóniában hogyan, miként folyt az élet, milyenek voltak az ünnepek és a hétköznapok.
A Balatoni Múzeumban előzetes zsűrizés után kerülnek kiállításra a kerámia és a gobelin műtárgyak. A kiemelkedő alkotások díjazásban részesülnek.
A biennále jól reprezentálja a hazai kerámia- és textilművészet változatosságát, technikai sokszínűségét. A két művészeti ág megjelenése együtt nagyon szép, jól kiegészítik egymást a kerámiák és a gobelinek.

(www.alkotok.hu)

Megnyitó: 2011. május 7. (szombat) 16 óra
Balatoni Múzeum, Keszthely

A vendégeket köszönti:
Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke
Ruzsics Ferenc, Keszthely Város polgármestere
Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója

A kiállítást megnyitja:
Dr. Lovag Zsuzsa, régész, muzeológus

A kiállítás megtekinthető:
2011 május 7 – június 12.
hétfő kivételével, naponta 10-18 óra között

 

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK:

B. Csernyánszky Katalin
Balogh Edit
Barták Csaba
Bényi Eszter
Berzy Katalin
Csemán Ilona
Debreczeni Zsóka – Pelcz Zoltán
E. Szabó Margit
Erdős Júlia
Fodor Ilda
G. Heller Zsuzsa
Hőgye Katalin
Jáger Margit
Kányási Holb Margit
Katona Szabó Erzsébet
Kecseti Gabriella
Kis Iringó Márta
Kőházi Mária
Lévai Nóra
M. Kiss Katalin
Maevszka-Koncz Borjana
Makkai Márta
Málik Irén
Mészy Mészáros Gábor
Morvay Ibolya
Nagy Noémi
Németh János
Orient Enikő
P. Benkő Ilona
Pannonhalmi Zsuzsa
Pázmány Judit
Pusztai Ágoston
Rabie M. Hadie
Ráthonyi Kinga DLA
Ruttka Andrea
Solti Gizella
Szabó Verona
Székely Judit
Szekeres Károly
Széles Judit
Szemereki Teréz
Sziráki Katalin
Tamás Ákos
Tankó Judit
Tóth Lívia DLA
Ujj Zsuzsa
Vásárhelyi Emese
Vásárhelyi Kata
Zakar József
 

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben