Legfrissebb hírek


2019.10.10 - Dr. Mester László, a Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatta a sajtó munkatársait az október 13-án tartandó önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

2019.10.08 - Átadták a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata díjat, amelyet idén Hévíz és Páka nyert el. A méltatásban elhangzott, hogy mindkét településen példaadó módon viszonyulnak az ezüst generációhoz.

2019.10.08 - Közel 200 millió forintos pályázati és önerős forrásból elkészült a Tündérkert óvoda és bölcsőde épületének teljes felújítása, melyet a napokban avattak fel ünnepélyesen.

2019.10.04 - „Nagykanizsa, a zöldváros” címmel rendeztek konferenciát a városban, amelyen szó esett arról, hogy bár az országos átlagnál jóval nagyobb zöld területtel rendelkezik, jó kitörési lehetőséget jelenthetne a településnek, ha a jövőben a fenntarthatóság mintavárosává válna, melyhez jó alapot kínál földrajzi elhelyezkedése, hagyományai és középvárosi jellege.

2019.10.02 - Ünnepségen köszöntötték Zalaegerszegen az időskorúakat és elismeréseket adtak át a megyében működő nyugdíjasklubok kiemelkedő munkát végző tagjainak, valamint átadták az Idősbarát Polgármester címet.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Kovászna Megyei Értéktár
2016.09.02

A Kovászna Megyei Művelődési Központ több éve módszeresen térképezi fel a megye értékeit és ezen információkat különböző kiadványokban, projektekben vagy rendezvényeken keresztül hasznosítja, népszerűsíti. A Kúriák földje, Háromszék című könyv ma már három nyelven, a negyedik kiadásnál tartva mutatja be a megye épített örökségének sajátos részét.


A Nagyjaink kötet pedig a szellemtörténet jeles személyiségeinek érdemeinek, munkásságának állít emléket. A népi mesterekről, mesterségekről egy Izland, Lichtenstein és Norvégia által támogatott felmérés eredményeképpen jött létre egy digitális adatbázis, értéktérkép és marketing-stratégia, és a felsorolást szakterületenként folytathatnánk.

Ez a tevékenység találkozott igen szerencsésen a 2012 áprilisában a Magyar Országgyűlés által elfogadott hungarikum törvénnyel, amely külhoni értéktárak megalakulását is támogatja.
Ennek köszönhetően Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ egy Zala testvérmegyével közös pályázat útján 2016 májusában létrehozta a Kovászna megyei értéktárat és megyei értéktár bizottságot. Ennek feladata szervezni a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, dönteni a megyei értéktárba felterjesztett értékekről és ajánlásokat küldeni a Székelyföldi, illetve az Erdélyi Értéktáraknak, valamint javaslatokat tenni a kiemelt megyei értékek népszerűsítése, támogatása és éltetése érdekében.

A Kovászna Megyei Értéktár kompatibilis a magyar értéktár rendszerrel és értékpiramissal, amelyet a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény szabályoz. Ezen keresztül bármely Kovászna megyei értéknek is megvan az esélye arra, hogy nemzeti értékké vagy akár hungaricummá váljon.

14034862_1277461688964724_8013450719591526041_n

A pályázat eredményeként készült el a Kovászna Megyei Értéktár internet oldala ( http://www.repertorium.ro/ ) melynek bemutatására Zala megyei delegáció részvételével került sor a projekt zárásaként 2016. augusztus 27-én Kézdivásárhelyen. A megelőző napon, Sepsiszentgyörgyön szakmai konferencia keretében ismerhették meg a résztvevők a kovásznai értékeket, az értékőrző munkát. A Zala megyei delegációt  Pácsonyi Imre megyei közgyűlési alelnök vezette.

A Háromszék napilap beszámolója itt érhető el: http://www.3szek.ro/load/cikk/94746/megorizni_kincseinket – A Székely Hírmondó beszámolója, pedig ezen a linken: http://www.hirmondo.ro/web/index.php/megyehaza/80943-Zala-Kovszna-kincsei.html . Tanulságos írás Nagy B. Sándortól : http://www.3szek.ro/load/cikk/94747/ertektar_es_erdektelenseg_karmento .

(Fotó: Vargyasi Levente)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben