Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.04.18 - A vármegye önkormányzata által szervezett képzésben résztvevők a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével az elméleti előadásokat követően a gyakorlatban is áttekintették a gépjárművek biztonsági rendszereit, az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A busztársaság Zrínyi úti telephelyén felállított rutin pályán a falugondnokok bóják között tesztelhették reakció idejüket és gépjármű vezetési készségeiket.

2024.04.15 - A Zalai Polgári Körök Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen, szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében. Az eseményen a város és a vármegye vezetői is részt vettek, amelynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt. Zala vármegyét Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte az estélyen.

| 2024.04.12 - Zala Vármegye Önkormányzata szervezésében az INTERREG VI-A Ausztria-Magyarország Program támogatásával megvalósuló HyperBOT című projekt keretében 2024. április 12-13-án kétnapos hiperbár oxigénterápia konferencia és szakmai nap kerül megrendezésre Lentiben a Balance Resort Thermal Hotelben. A konferencián Dr. Pál Attila, a projektvezető szervezet Zala Vármegye Önkormányzatának elnöke mondott köszöntőt. A szakmai program keretében felszólal dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója, dr. Jörg Lindenmann, a Grazi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti és Hiperbár Oxigénterápiás Részlegének megbízott osztályvezetője, valamint a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatási dékánhelyettese és osztályvezetője, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, a budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ főorvosa, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezető helyettese, a máltai Mater Dei Kórház vezető klinikai orvosa, valamint a Csáktornyai Megyei Kórház főigazgatója.

2024.04.09 - 2024. április 9-én tartották az „Innovatív kerékpáros desztinációs modell kialakítása a szlovén-magyar határtérségben” című pályázat nyitórendezvényét. Az eseményen Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlevőket. Ezt követően az aktív turizmus fejlesztési irányairól, korábbi időszakokban megvalósult projektekről, kerékpáros és zarándokturizmussal kapcsolatos jó gyakorlatokról, tapasztalatokról hallhattak előadásokat a konferencia vendégei. Az ICDM rövid nevű pályázat 2024. januárjában kezdődött, Zala Vármegye Önkormányzatán kívül a Nyupan Nonprofit Kft., a Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sport Intézet, valamint a ptuji székhelyű ZRS Bistra vesz részt a szlovén-magyar Interreg forrásból megvalósuló együttműködésben.

2024.04.09 - Regionális egyeztetést tartottak hétfőn Zalaegerszegen a Megyeházán az Ausztria-Magyarország Interreg Programról Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyék vezetői a regionális koordinátorokkal. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke a pályázatok vármegyei területfejlesztési szempontból való megfelelőségét tekintette át.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


RURES projekt – A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben
2019.01.07

Lentiben tartotta első partner találkozóját a projekt megvalósításán dolgozó zalai munkacsoport. 2017. december 19-én került sor a CE933 azonosító számú RURES projekt keretében a megújuló energiaforrások hasznosításával és a fenntartható energiahatékonyság témájával foglalkozó partnerek első találkozójára.


Horváth László polgármester köszöntőjét követően Szabó Károly projektmenedzser ismertette röviden a projektet, melynek keretében félévente terveznek hasonló találkozókat, valamint beszélt a tervezett fejlesztésekről. Elmondta, hogy a három éves projekt célközönsége főként a döntéshozói szféra, s a tervek szerint készül a keretében egy energiahatékonysági online kalkulátor, valamint pilot beruházásokat is magában foglal, amelyek Lentiszombathelyen a bezárt iskolaépület udvarán valósulnak meg. A végső cél egy energiahatékonysági beruházási park kialakítása, amelyet más projektekkel szinergiában szeretnének majd tovább fejleszteni a későbbiekben. Itt számítanak a partnerek ötleteire, javaslataira is. Ezek mellett készül egy megvalósíthatósági tanulmány is a projekt keretei között, amely a finanszírozási és energetikai jó gyakorlatokat is felöleli.

20171219_101809_

A következőkben Kókai Miklós a ZMVA hitelmenedzsere beszélt az energetikai fejlesztésekhez használható támogatásokról, melyek főként az államtól és az európai uniótól nyerhetők el, valamint bemutatott egy társasházi energetikai korszerűsítés finanszírozásával kapcsolatos jó gyakorlatot.

Dr. Németh Kornél, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának egyetemi docense előadásában pillanatképet nyújtott a megújuló energiák helyzetéről Magyarországon és a világban. Kiemelte, hogy jellemző a cégek erősödő versenye a világban, s már a megújuló energiahasznosító rendszerek között is verseny van.

Ezt követően a műhelybeszélgetés keretében Polgár Tibor ismertette a projekt keretében készítendő online kalkulátorral kapcsolatos elképzeléseket (web alapú, teljesen nyitott dolog lesz a kalkulátor, amelyet bárki használhat majd, stb.) és elmondta, hogy számítanak a jelen lévő szakemberek javaslataira, ötleteire a kidolgozás során.

 rureskicsi

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben