Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


RURES projekt – A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben
2019.01.07

Lentiben tartotta első partner találkozóját a projekt megvalósításán dolgozó zalai munkacsoport. 2017. december 19-én került sor a CE933 azonosító számú RURES projekt keretében a megújuló energiaforrások hasznosításával és a fenntartható energiahatékonyság témájával foglalkozó partnerek első találkozójára.


Horváth László polgármester köszöntőjét követően Szabó Károly projektmenedzser ismertette röviden a projektet, melynek keretében félévente terveznek hasonló találkozókat, valamint beszélt a tervezett fejlesztésekről. Elmondta, hogy a három éves projekt célközönsége főként a döntéshozói szféra, s a tervek szerint készül a keretében egy energiahatékonysági online kalkulátor, valamint pilot beruházásokat is magában foglal, amelyek Lentiszombathelyen a bezárt iskolaépület udvarán valósulnak meg. A végső cél egy energiahatékonysági beruházási park kialakítása, amelyet más projektekkel szinergiában szeretnének majd tovább fejleszteni a későbbiekben. Itt számítanak a partnerek ötleteire, javaslataira is. Ezek mellett készül egy megvalósíthatósági tanulmány is a projekt keretei között, amely a finanszírozási és energetikai jó gyakorlatokat is felöleli.

20171219_101809_

A következőkben Kókai Miklós a ZMVA hitelmenedzsere beszélt az energetikai fejlesztésekhez használható támogatásokról, melyek főként az államtól és az európai uniótól nyerhetők el, valamint bemutatott egy társasházi energetikai korszerűsítés finanszírozásával kapcsolatos jó gyakorlatot.

Dr. Németh Kornél, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának egyetemi docense előadásában pillanatképet nyújtott a megújuló energiák helyzetéről Magyarországon és a világban. Kiemelte, hogy jellemző a cégek erősödő versenye a világban, s már a megújuló energiahasznosító rendszerek között is verseny van.

Ezt követően a műhelybeszélgetés keretében Polgár Tibor ismertette a projekt keretében készítendő online kalkulátorral kapcsolatos elképzeléseket (web alapú, teljesen nyitott dolog lesz a kalkulátor, amelyet bárki használhat majd, stb.) és elmondta, hogy számítanak a jelen lévő szakemberek javaslataira, ötleteire a kidolgozás során.

 rureskicsi

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben