Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.04.22 - A szépkorúakat köszöntötték pénteken a göcseji település művelődési házában. Bécs Tiborné polgármester köszöntő szavaihoz Vigh László országgyűlési képviselő is csatlakozott. A rendezvényen részt vett Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a Zala Vármegyei Idősügyi Tanács elnöke is, aki az előtte szólókhoz csatlakozva méltatta az ünnepelteket. Külön köszöntötték a település legidősebbjeit: a 79 éves Bodó Lászlónét és férjét, a 83 esztendős Bodó Lászlót.

2024.04.19 - Haladó Kerékpárosbarát Település 2023 címben részesült a Zala vármegyei Külsősárd Község Önkormányzata. A Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár által aláírt oklevél elismeri a község kerékpárosok érdekében végzett erőfeszítéseit. Ezt méltatta a díj apropójából csütörtökön rendezett közösségi kerékpározás alkalmából Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

2024.04.18 - A vármegye önkormányzata által szervezett képzésben résztvevők a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével az elméleti előadásokat követően a gyakorlatban is áttekintették a gépjárművek biztonsági rendszereit, az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A busztársaság Zrínyi úti telephelyén felállított rutin pályán a falugondnokok bóják között tesztelhették reakció idejüket és gépjármű vezetési készségeiket.

2024.04.15 - A Zalai Polgári Körök Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen, szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében. Az eseményen a város és a vármegye vezetői is részt vettek, amelynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt. Zala vármegyét Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte az estélyen.

| 2024.04.12 - Zala Vármegye Önkormányzata szervezésében az INTERREG VI-A Ausztria-Magyarország Program támogatásával megvalósuló HyperBOT című projekt keretében 2024. április 12-13-án kétnapos hiperbár oxigénterápia konferencia és szakmai nap kerül megrendezésre Lentiben a Balance Resort Thermal Hotelben. A konferencián Dr. Pál Attila, a projektvezető szervezet Zala Vármegye Önkormányzatának elnöke mondott köszöntőt. A szakmai program keretében felszólal dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója, dr. Jörg Lindenmann, a Grazi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti és Hiperbár Oxigénterápiás Részlegének megbízott osztályvezetője, valamint a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatási dékánhelyettese és osztályvezetője, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, a budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ főorvosa, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezető helyettese, a máltai Mater Dei Kórház vezető klinikai orvosa, valamint a Csáktornyai Megyei Kórház főigazgatója.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Tematikus találkozó Komáromban
2019.01.07

Az 5. bizottsági és a 7. tematikus találkozóra gyűltek össze az projekt osztrák, bolgár, horvát, német, magyar, román, szerb és szlovén partnerei. A találkozót 2018. november 22-23-án tartották Komárnoban. A találkozó házigazdája a projekt vezető partnere, a Pons Danubii EGTC volt.


Csütörtök reggel a régi, ám felújított erődben kialakított Kortina Étteremben találkoztak a projektpartnerek, ahol a Pons Danubii munkatársa, Bara Zoltán  üdvözölte őket. A köszöntő beszédet egy rövid történeti előadás követte Komárom városáról és a Pons Danubii EGTC munkájáról a városban. A bevezető szavakat a projektmenedzsmenttel kapcsolatos kérdések megvitatása, és a munkacsomagokról szóló beszámolók követték. Tájékoztatást kaptak projektpartnerek, hogy hogyan halad a projekt megvalósítása, és milyen feladatok állnak előttük a projekt utolsó időszakában és a beszámolókkal kapcsolatban. A projekt hátralévő részében túrával egybekötött piknikeket is szerveznek, ezeket mutatták be a partnerek a helyi regionális akciójukkal együtt.  A projektben elkészült tanulmányok eredményeit  CEEweb munkatársa, Michael Meyer, és a bécsi BOKU egyetem munkatársa, Ulrike Pröbstl-Haider professzor asszony foglalta össze. Eva Vovk, a szlovén fejlesztési központból pedig a projektben elkészülő zöld turizmust népszerűsítő videó első verzióját mutatta be. Ebéd után a találkozó  a regionális zöld turizmus stratégiák elkészítésével folytatódott. A délután további része a fenntartható turizmus marketingjéről és promóciójáról, majd a zöld utakhoz és az integrált menedzsment megoldásokhoz köthető, a fenntartható kínálatok összehangolását segítő okos eszközökről és módszertanról szólt.

Az első napot vezetett városi túrával és a komáromi erőd meglátogatásával zárták.  A résztvevőknek lehetőségük nyílt a jó állapotban megőrzött erődöt, Komárom legfontosabb történelmi emlékművét körbejárni, ami egyben a történelmileg fontos város büszkeségét és ellenállóképességét is szimbolizálja. Az erődrendszer az Öreg- és Újvárból áll, a Vág folyó dunai torkolatánál, és a Nádor-vonal részét képező bástyából, ami a várost védte nyugati irányból. Ezután a projektpartnerek a belvároson keresztül átsétáltak az Európa-udvarba. Az egyedülálló építészeti munka az építészeti szakszargonban tömbrekonstrukciónak nevezett térkialakítás, mely az Európai Unió tagállamainak tipikus építészetét örökíti meg. Az Európa-udvar közepén az 1878-ig itt álló kút eredetijének másolata található. A séta további részében a projektpartnerek megtekintették Komárom híres szülötteinek emlékműveit, Lehár Ferenc, zeneszerző, és Jókai Mór, világhíres romantikus író szobrait.

A résztvevők pénteken ismét a Kortina Étteremben találkoztak, és megvitatták a helyi kísérleti akcióterveket: először egy átfogó képet kaptak az akciótervekről, utána pedig minden  partner egyesével bemutatta, hogy miként haladnak a megvalósítással. Ennek részeként a vendéglátó szervezet bemutatta a komáromi erőd népszerűsítését szolgáló 3D-és szemüvegben programozott virtuális valóság túráját. A projekt partnerek is kipróbálhatták a virtuális valóság túrát, amely során bepillantást nyertek, hogy milyen volt az élet az erődben egykoron. A találkozó hivatalos zárásaként a partnerek áttekintették, milyen teendőik vannak a következő hónapokra.  

Az utolsó multilaterális találkozóra a szlovéniai Litija and Šmartno pri Litiji településeken kerül majd sor 2019 májusában.

 

A projektről

A 30 hónap hosszú projektet (2017. januártól – 2019. júniusig) az Interreg Duna Transznacionáls Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) és az előcsatlakozási alapok (IPA) támogatja.

Az INSiGHTS projekt keretében turisztikai stratégiákat dolgozunk ki, ami abban segíti a résztvevő régiókat, hogy olyan megoldásokat találjanak, ami vonzóvá teszi őket a turisták számára és ami figyelembe veszi a természeti és a kulturális erőforrások megőrzését. Az INSIGHTS projektben résztvevő régiók mind kiemelkedő természeti és kulturális erőforrásokkal rendelkeznek, és ezzel egy időben óriási lehetőségük van a gyorsan növekvő lassú, zöld és egészséges turizmus területén.

A projektpartnerek szoros együttműködésben dolgoznak az érintettekkel, hogy megfelelő visszajelzéseket kapjanak a helyi viszonyokról, új ötleteket és javaslatokat a lassú, zöld és egészséges turizmus fejlesztéséhez. Összesen nyolc integrált fenntartható turizmus stratégiát fognak a partnerek kidolgozni, melyek a Duna Régió más területein is használhatóak lesznek.

További információért az INSIGHT projektről látogassa meg az alábbi honlapot: www.interreg-danube.eu/insights

/Sajtóközlemény – A fenntartható turizmus marketingjéről és az integrált menedzsment lehetőségeiről szólt az INSiGHTS projekt találkozója /


Kapcsolat:

Tóth Emőke, vezető partner
Pons Danubii EGTC, Námestie generála Klapku 1, Komárom, Szlovákia

Email: komunikacia@ponsdanubii.eu

Eva Vovk, kommunikációs tevékenységek koordinátora

Development Centre of the Heart of Slovenia, Jerebova 14, 1270 Litija, Szlovénia

Email: eva.vovk@razvoj.si

Kárpáti Veronika, projekt menedzser

Zala Megyei Önkormányzat, 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi út 10.

Email: karpati.veronika@zalamegye.hu

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben