Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Megerősített árvízvédelem a Murán
2015.11.18

2015. november 12-én tartották a „Murai árvízvédelmi szakasz fejlesztése” projekt záró rendezvényét,  az elkészült fejlesztés ünnepélyes átadását Murakeresztúron. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által megvalósított beruházás bemutatásán avatóbeszédet mondott Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.


A fejlesztés során a murakeresztúri öblözetben az elsőrendű árvízvédelmi töltések megerősítésére, magasítására, 5 db műtárgy átépítésére, a gátőrtelep felújítására, valamint Letenyén a védelmi központ és a gátőrtelep rekonstrukciójára került sor  2,8 milliárd forint felhasználásával.

A fejlesztést követően a Mura folyó mellett a  gát koronaszélessége a jelenlegi 3 méteres helyett 4 méteres, magassága pedig a mértékadó árvízszintet a megfelelő biztonsággal meghaladó lett. A Mura bal parti töltését 4,4 km-es szakaszon, a Principális- csatorna jobb parti töltését pedig 5 km-es szakaszon építették át. A murai árvízvédelmi szakasz fejlesztésével jelentősen megnőtt Murakeresztúron az árvízi élet- és vagyonbiztonság.

(Fotó: Zala Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben