Legfrissebb hírek


2020.06.05 - Hat földrész 74 országában gyúltak őrtüzek a trianoni békediktátum századik évfordulóján az ezeresztendős államiságra, a százéves tragédiára és a tízéves állampolgársági törvényre emlékezve.

2020.06.04 - Rendhagyó módon - az online térben - szervezték meg az idei Hargita Megyenapokat a koronavírus-járványra tekintettel. Mivel a hagyományos rendezvényeket nem lehetett megtartani, így az interneten sugároztak dokumentumfilmeket, tartottak online konferenciát és élő bejelentkezések színesítették a műsort.

2020.06.02 - A település szentistvánlaki részében avattak emlékkövet a nemzeti összetartozás szimbólumaként. A rendezvényen a megyei közgyűlés képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt.

2020.06.02 - A Magyar Falu program keretében újult meg az orvosi rendelő a településen, melynek az átadásán részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

2020.06.02 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. júniusában került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Megerősített árvízvédelem a Murán
2015.11.18

2015. november 12-én tartották a „Murai árvízvédelmi szakasz fejlesztése” projekt záró rendezvényét,  az elkészült fejlesztés ünnepélyes átadását Murakeresztúron. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által megvalósított beruházás bemutatásán avatóbeszédet mondott Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.


A fejlesztés során a murakeresztúri öblözetben az elsőrendű árvízvédelmi töltések megerősítésére, magasítására, 5 db műtárgy átépítésére, a gátőrtelep felújítására, valamint Letenyén a védelmi központ és a gátőrtelep rekonstrukciójára került sor  2,8 milliárd forint felhasználásával.

A fejlesztést követően a Mura folyó mellett a  gát koronaszélessége a jelenlegi 3 méteres helyett 4 méteres, magassága pedig a mértékadó árvízszintet a megfelelő biztonsággal meghaladó lett. A Mura bal parti töltését 4,4 km-es szakaszon, a Principális- csatorna jobb parti töltését pedig 5 km-es szakaszon építették át. A murai árvízvédelmi szakasz fejlesztésével jelentősen megnőtt Murakeresztúron az árvízi élet- és vagyonbiztonság.

(Fotó: Zala Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben