Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.03.28 - A KDNP „Ültessünk, hogy élhessünk” elnevezésű faültetési akciójának újabb állomásán, Lentiben huszonegyen vettek részt szerdán. Dr. Pál Attila, a Fidesz Lenti Szervezetének elnöke, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke Latorcai Csabával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettesével, a KDNP ügyvezető alelnökével vett részt a munkában.

2024.03.28 - A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete, a Történelmi Vitézi Rend Délnyugat-Dunántúli Törzskapitánysága és a Pro Civitate Dei Egyesület II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 348. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget szerdán Zalaegerszegen. A Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének legújabb történeti tablókiállítását Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Mindszentyneumban.

2024.03.27 - Az elmúlt héten három zalai községben tettek látogatást a Zala Vármegye Önkormányzata által szervezett falu- és tanyagondnoki alapképzésben résztvevők. Csatárban, Szilvágyon és Zalaszentgyörgyön hallgatták meg a település vezetőjének, jegyzőjének helyi tapasztalatait és falugondnoki tevékenységgel kapcsolatos meglátásait. A település falugondnokának tolmácsolásában betekintést nyertek a falu sajátosságaiba, a felmerülő, igény szerinti feladatokba. A terepgyakorlat vezetője Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke volt. A csoport április közepén Szentgyörgyvölgyre érkezik, addig is zajlik az elméleti képzés és a kommunikációs tréning.

2024.03.27 - Zala Vármegye Önkormányzata szakmai tanulmányutat szervezett 2024. március 26-án, hogy a CE-Spaces4All projekt keretében feltérképezett akadálymentes helyszíneket bemutassa a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete tagjai számára. A program során először a szécsiszigeti Pajta kávézót, a vízimalom múzeumot tekintették meg a résztvevők, majd a Lendvai várba és Vinárium kilátótoronyba látogatott el a csoport.

2024.03.25 - Az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek közös eljárásban tartott 2024. évi általános választásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról tartott ma délután sajtótájékoztatót dr. Mester László, a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője a Megyeháza Zala György termében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Tematikus találkozó és transznacionális műhelymunka Hargita megyében
2019.01.07

Hargita megye Erdély keleti részén, a Keleti-Kárpátok ölelésében fekszik. Földrajzi elhelyezkedéslnek köszönhetően Hargita megye változatos tájakat és természeti csodákat kínál, nagyszerű lehetőségeket nyújtva az egészséges és zöld úticélokat kereső turistáknak.


Székelyudvarhely, a lombos vegetációval borított dombhátakkal tűzdelt, melegebb klímájú  Udvarhelyi térség egyik városa adott otthont az INSiGHTS partnerek 2018. június 18-21. között, Hargita Megye Tanácsa által rendezett találkozójának. A látogatás fókuszában a zöld és egészséges turizmussal, desztináció menedzsmenttel és termékfejlesztéssel kapcsolatos transznacionális ismeret szerzés és tapasztalat állt. A partnerek megismerhették Hargita megye legjobb gyakorlatait, a tajga rezervátummal, lepkeházzal és egy sóbányával kezdve, melyeket a Legendáriumok, a székely kapuk és egy sajt manufaktúra követett.

 

Hétfőn délután találkoztak a partnerek a négycsillagos Septimia Resort-Hotelben Székelyudvarhelyen, ahol Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Verzár Lóránt, a Septimia Resort-Hotel igazgatója köszöntötte őket. Ezt követően Dr. Miklós Zoltán István, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum igazgatója mutatta be röviden Hargita megyét, majd a mester kurzus keretei között Michael Meyer (CEEweb) előadása következett a turisztikai desztináció menedzsment programok és termékfejlesztés témakörét érintve. Ezt követte három szakmai előadás: Márton István, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületétől Márton István beszélt a székely termékfejlesztésről, Szabó Károly a Hargitai Közösségfejlesztő Egyesülettől a Via Maria zarándokutat mutatta be, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Szolgálatának képviseletében a hegyvidéki turizmusról szólt.

 

Kedd délelőtt a Septimia Resort-Hotelben került sor az Irányító Bizottság ülésére és a tematikus találkozóra. Projekt menedzsment kérdések és kommunikációs tevékenységek kerültek napirendre, valamint szó esett a nemzeti turizmus irányvonalak értékelését szolgáló módszertani útmutatóról.

 

A délelőtti programot egy tradícionális székely ebéd követte a Gizi Étteremben, melynek belső terét kézműves termékek díszítik, rendkívül lakályossá téve a helyiséget. Ebéd után Fenyőkútra utaztak a partnerek, ahol egy tőzegtelepi túrát tettek. A tajga tanösvényen végigsétálva egy egyedülálló természeti környezetet, néhány speciális természeti jelenséget és ritka fajt fedezhettek fel a partnerek. A tanulmányút következő állomása Parajd volt, ahol egy lepkeházba látogattak amely kikapcsolódást és izgalmat kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ez az első folyamatosan működő lepkeház Romániában. A 2012-ben kimondottan ebből a célból épített és megnyitott épület 9 különböző közönséges fajtának és sokszáz lepkefajnak ad otthont. Mivel a lepkék élettartama cask néhány hét, állandóan változnak a fajok, ezáltal lehetőséget kínálva a látogatóknak, hogy mindig valami új élményt szerezzenek. A parajdi sóbányában tett látogatás zárta a programot. 50 milliárd tonnára becsült  NaCl tartalékával ez rendelkezik Románia legnagyobb só készletével. A fold alatti látogatóközpont 120 méterrel a felszín alatt helyezkedik el és a légzési rendszerre kedvező hatással bíró sós levegőt kínál a látogatóknak. Számos sport felszerelésével, gyermek játszóterével és egy kápolnával a földfelszíni élet jelentős komfortját tudja kínálni.

 

Szerdán a Legendárium székelyudvarhelyi központjába látogattak a partnerek, ahol az erdélyi legendák misztériumairól szóló animált sorozatok készülnek. Megismerkedtek az animálás folyamatával és megtekintettek egy rajzfilmet. Ezt követően Szejkefürdőre utaztak, ahol folyamatban van egy a székely folklórnak szentelt hatalmas park építése. A hagyományos székely kapuk  állandó kiállítása mentén felsétáltak a dombtetőre, az Orbán Balázs emlékműhöz. Ezt követően Homoródalmásra utaztak és ellátogattak egy sajtkészítő manufaktúrába. A manufaktúrát üzemeltető család a sajtkészítők harmadik generációja. Egy hagyományos pajtát alakítottak át úgy, hogy a földszinten tudnak sajtot készíteni, a felső szinten pedig laknak. A manufaktúra bemutatását sajtkóstolás követte.

 

Ebéd után a partnerek ismét összegyűltek egy értékelő megbeszélésre, amelynek keretében az integrált menedzsment programokról tárgyaltak. Este pedig vacsorára gyűltek össze utoljára, hogy hivatalosan is lezárják a találkozót.

 

A következő multilaterális találkozóra 2018. novemberében kerül sor Komárnoban.  

 

A projektről

A 30 hónapig tartó projekt (2017. január – 2019. június) az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Előcsatlakozást Segítő Eszköz (IPA) által finanszírozott Interreg Duna Transznacionális Program keretében került jóváhagyásra. 

 

Az INSIGHTS projekt arra keresi a választ, hogyan lehet turisztikailag vonzóbbá tenni a régiókat olyan turizmus stratégiák kidolgozásával, amelyek a természeti és kulturális erőforrások megóvását helyezik középpontba. Az INSIGHTS projektben résztvevő régiók mind kimagasló természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek, ezenfelül nagyszerű lehetőség nyílik számukra a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban, amely egy gyorsan fejlődő rekreációs trend.

 

A partnerek szoros együttműködésben dolgoznak az érintettekkel nyolc régióban, hogy releváns helyi visszajelzéseket szerezzenek a turizmus jelenlegi helyzetéről, valamint ötleteket és javaslatokat a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban rejlő új lehetőségekről. Nyolc integrált fenntartható turizmus stratégia kerül kidolgozásra a partner régiók által és ezek alkalmazhatóak lesznek az egész Duna Régió területén.

INSiGHTS-Harghita-02_

Sajtóközlemény – Desztináció menedzsmentről és termékfejlesztésről tárgyaltak az INSiGHTS partnerek – Tematikus találkozó és transznacionális műhelymunka Hargita megyében

További információ az INSIGHTS projektről : www.interreg-danube.eu/insights

 

Kapcsolat:

Tóth Emőke, Pons Danubii Európai Területi Társulás, Szlovákia

vezető partner

Námestie generála Klapku 1, Komárno, Slovakia

Email: komunikacia@ponsdanubii.eu telephone: +421 353 811 327

 

Eva Vovk, Szlovénia Szíve Fejlesztési Központ, Szlovénia

kommunikációs tevékenységek koordinátora

Kidričeva 1, 1270 Litija, Slovenia

Email: eva.vovk@razvoj.si  telephone: +386 1 896 27 17

 

Kárpáti Veronika, Zala Megyei Önkormányzat

projekt menedzser

8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi út 10.

E-mail: karpati.veronika@zalamegye.hu  telefon: +36 92 500 714

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben