Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.04.18 - A vármegye önkormányzata által szervezett képzésben résztvevők a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság szakmai vezetésével az elméleti előadásokat követően a gyakorlatban is áttekintették a gépjárművek biztonsági rendszereit, az üzemeltetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A busztársaság Zrínyi úti telephelyén felállított rutin pályán a falugondnokok bóják között tesztelhették reakció idejüket és gépjármű vezetési készségeiket.

2024.04.15 - A Zalai Polgári Körök Egyesülete 12. alkalommal rendezte meg Polgári Estélyét Zalaegerszegen, szombaton, az Arany Bárány Hotel télikertjében. Az eseményen a város és a vármegye vezetői is részt vettek, amelynek fővédnöke Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt. Zala vármegyét Dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke képviselte az estélyen.

| 2024.04.12 - Zala Vármegye Önkormányzata szervezésében az INTERREG VI-A Ausztria-Magyarország Program támogatásával megvalósuló HyperBOT című projekt keretében 2024. április 12-13-án kétnapos hiperbár oxigénterápia konferencia és szakmai nap kerül megrendezésre Lentiben a Balance Resort Thermal Hotelben. A konferencián Dr. Pál Attila, a projektvezető szervezet Zala Vármegye Önkormányzatának elnöke mondott köszöntőt. A szakmai program keretében felszólal dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója, dr. Jörg Lindenmann, a Grazi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti és Hiperbár Oxigénterápiás Részlegének megbízott osztályvezetője, valamint a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatási dékánhelyettese és osztályvezetője, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, a budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ főorvosa, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezető helyettese, a máltai Mater Dei Kórház vezető klinikai orvosa, valamint a Csáktornyai Megyei Kórház főigazgatója.

2024.04.09 - 2024. április 9-én tartották az „Innovatív kerékpáros desztinációs modell kialakítása a szlovén-magyar határtérségben” című pályázat nyitórendezvényét. Az eseményen Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlevőket. Ezt követően az aktív turizmus fejlesztési irányairól, korábbi időszakokban megvalósult projektekről, kerékpáros és zarándokturizmussal kapcsolatos jó gyakorlatokról, tapasztalatokról hallhattak előadásokat a konferencia vendégei. Az ICDM rövid nevű pályázat 2024. januárjában kezdődött, Zala Vármegye Önkormányzatán kívül a Nyupan Nonprofit Kft., a Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sport Intézet, valamint a ptuji székhelyű ZRS Bistra vesz részt a szlovén-magyar Interreg forrásból megvalósuló együttműködésben.

2024.04.09 - Regionális egyeztetést tartottak hétfőn Zalaegerszegen a Megyeházán az Ausztria-Magyarország Interreg Programról Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyék vezetői a regionális koordinátorokkal. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Kondora Bálint, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke a pályázatok vármegyei területfejlesztési szempontból való megfelelőségét tekintette át.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Megyenap - Kitüntető cím és díjak átadása
2015.09.12

2015. szeptember 12-én tartotta a Zala Megyei Közgyűlés éves ünnepi ülését, amelyen átadásra került a megyei díszpolgári cím és a megyei kitüntetések. Elsőként Dr. Pál Attila, a megyei kögyűlés elnöke köszöntötte a meghívottakat és ismertette a megyei közgyűlés elmúlt éves munkáját, vázolta a jövőre vonatkozó terveket, feladatokat.


2015. szeptember 12-én tartotta a Zala Megyei Közgyűlés éves ünnepi ülését, amelyen átadásra került a megyei díszpolgári cím és a megyei kitüntetések. Elsőként Dr. Pál Attila, a megyei kögyűlés elnöke köszöntötte a meghívottakat és ismertette a megyei közgyűlés elmúlt éves munkáját, vázolta a jövőre vonatkozó terveket, feladatokat. Az ünnepség díszvendége Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere volt, aki ünnepi beszéde mellett miniszteri elismerést is átadott. A kitüntetések átadása előtt H. Horvát Gyula, Váci Mihály: Származás című versét szavalta el, majd a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett ifj. Horváth Károly vezette Zala Zenekar műsorával folytatódott az ünnepség. Elsőként Dr. PINTÉR SÁNDOR Magyarország belügyminisztere több évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenysége, tudományos munkássága, életútja elismeréséül a KÖZ SZOLGÁLATÁÉRT ÉRDEMJEL arany fokozatát adományozta Ördög Ferencnek a Magyar Tudományos Akadémia doktorának.

  A Közgyűlés Zala Megye Díszpolgára kitüntető címet adományozott Dr. GYIMESI ENDRE úrnak Zalaegerszeg és Zala megye fejlődése érdekében végzett több évtizedes munkássága és közéleti szerepvállalása elismeréséül. Dr. Gyimesi Endre Keszthelyen született, egyetemi tanulmányait ez ELTE Bölcsészettudományi Karának történelem-könyvtár szakán végezte. Felesége bőrgyógyász szakorvos, három gyermeke van. 1977-től a megyei könyvtárban dolgozott, majd a városi könyvtár, később a megyei levéltár igazgatója lett. 1972 óta rendszeres publikációs tevékenységet folytat, elsősorban a történettudomány és a művelődéstörténet tárgyában. 1994-től négy cikluson át volt Zalaegerszeg polgármestere. 2002-től 2014-ig országgyűlési képviselő. 2010-11-ben levéltári miniszteri biztosi feladatokat látott el, felmérve a levéltárak helyzetét, megújítási lehetőségeiket. 2008-ban elnyerte az „Év polgármester” címet, 2011-ben Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése díszpolgárává választotta. A kitüntető címet Dr. Gyimesi Endre távollétében fia, Gyimesi Márton vette át.

  A ZALA MEGYE KÖZSZOLGÁLATÁÉRT DÍJ-at SZUKICS FERENC  ny. dandártábornoknak adományozta a közgyűlés  több évtizeden keresztül hivatástudattal végzett, magas színvonalú munkájáért, mellyel hozzájárult Zala megye közbiztonsági helyzetének javításához, megszilárdításához. Szukics Ferenc ny. r. dandártábornok rendőri szolgálatát 1981-ben kezdte a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi szolgálatánál. Speciális szakterülete a gazdaságvédelem volt, ezért a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán is végzettséget szerzett.  Bűnügyi Igazgatói munkakörbe 2008-ban nevezték ki, majd 2012-től több alkalommal is megbízással látta el a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői feladatait. Munkavégzésére minden beosztásában a nagyfokú szakmai hozzáértés, precizitás, nagy munkabírás volt jellemző. Kimagasló szolgálatellátásáért 2008-ban az Ezüst Érdemkereszt katonai tagozatát vehette át a Magyar Köztársaság Elnökétől.

  Dr. RATKOVICS ÁGNESNEK a Közgyűlés ZALA MEGYE KÖZIGAZGATÁSÁÉRT DÍJ-at adományozott szakmai elkötelezettséggel, alázattal és szorgalommal végzett köztisztviselői munkájáért. Dr. Ratkovics Ágnes a Csörnyeföldi, majd a Bázakerettyei Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjeként 9 zalai település önkormányzati közigazgatási feladataiért volt felelős. Kis létszámú hivatal vezetőjeként valamennyi munkaterületen segítette munkatársai mindennapos feladatait. Munkáját a pontosság, precizitás és a szó szoros értelmében vett közszolgálat jellemezte. A 2014-es esztendőben elhunyt megyei díszpolgár, a 2015. évi Borászok Borásza elismerésben részesült Dr. Bussay László házastársa.

  A Közgyűlés ZALA MEGYE EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJ-at adományozott DR SZENES MÁRIA főorvosnak több évtizedes színvonalas, lelkiismeretes gyógyító és oktató munkájáért. Dr. Szenes Mária egyetemi tanulmányainak befejezésétől dolgozik a Zala Megyei Kórház Belgyógyászati Osztályán, 2005-től főorvosi munkakörben. Számos kongresszuson, tudományos rendezvényen tartott előadásokat és jelent meg közleménye, amelynek következtében országosan elismert szakemberré vált. Járó- és fekvőbeteg ellátás területén rendkívül lelkiismeretes, precíz, szakmailag magas színvonalú tevékenységgel széleskörű ismertséget és megbecsülést szerzett a betegek körében. Nyitottsága, valamint jó és türelmes tanítási képessége révén sok kollégája tanulja a szakmát tőle segítőkész és szeretetteljes légkörben.

  A Közgyűlés ZALA MEGYE FEJLESZTÉSÉÉRT DÍJ-at adományozott Dr. CSITE ANDRÁS ügyvezetőnek Zala megye területfejlesztési tervezési dokumentumainak elkészítéséért, a megye fejlesztésének előmozdítása érdekében végzett munkájáért. Dr. Csite András közgazdász, szociológus. Főbb szakterületei: a fejlesztéspolitika, a vidék és a vállalkozások. Több mint nyolcvan hazai és külföldi tudományos szakcikk szerzője, társszerzője. A MTA Politikai Tudományos Intézetének tudományos munkatársaként Akadémiai Ifjúsági Díjban részesült. Megkapta a Magyar Szociológiai Társaság Erdei Ferenc Emlékérmét. A HÉTFA kutatóintézet alapítója és ügyvezetője.

  A Közgyűlés ZALA MEGYE SZOCIÁLIS GONDOSKODÁSÁÉRT DÍJ-at adományozott HUSZ MÁRTA intézményvezetőnek a gyermekjóléti szolgáltatás területén  hivatástudattal, szakmai hozzáértéssel végzett példamutató munkája elismeréséül. Husz Márta a Zalaszentgróti Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ vezetője. 1998 óta dolgozik a szociális szférában, intézményvezetőként 25 településen élő család és gyermekek számára biztosítja a felzárkózás esélyét. A munka és a család mellett folyamatosan tanult, képezte magát. Megszerezte a gyermekjogi képviselői és a tereptanár végzettséget is. Szakmai és közösségépítő munkáját több fórumon elismerték. 2001-ben megkapta az Év családgondozója elismerést.

  A Közgyűlés ZALAI KÖZMŰVELŐDÉSÉRT DÍJ-at adományozott HORVÁTHNÉ NAGY ELVIRA könyvtárvezetőnek a közművelődés, különösen az olvasóvá nevelés terén végzett több évtizedes kiemelkedő és sokrétű tevékenysége elismeréséül. Horváthné Nagy Elvira közel húsz éve vezeti a városi és iskolai könyvtárat Zalakaroson. Az iskolával szorosan együttműködve szívügyének tekinti, hogy a gyermekek, fiatalok életének részévé váljanak a könyvek, az olvasás. Az általa kidolgozott olvasóvá nevelést szolgáló programok, játékok példaértékűek. Irányításával a könyvtár a város kulturális életének központjává is vált. Újszerű kezdeményezései, a gasztronómia és a művészetek különböző ágainak összekapcsolása, a hagyományok ápolása példaértékű mások számára.

  A Közgyűlés ZALAI PEDAGÓGUS DÍJ-at adományozott LINHART RITA igazgató-helyettesnek a színvonalas pedagógiai és szervező munkájáért, a nemzetközileg is elismert versenyző-felkészítésért. Linhart Rita kiváló pedagógus, nagyszerű szervező, melyet a keszthelyi Asbóth iskola igazgató-helyetteseként nap mint nap kamatoztat. 2009 óta vesz részt Magyarország képviseletében a szépségápolás versenyszámban a nemzetközi versenyeken indított versenyzők felkészítésében. Szakmai felkészültségét és elismertségét támasztja alá, hogy 2013-14-ben az általa felkészített tanuló kiválósági éremmel zárta a versenyeket és 2014-ben meghívást kapott a szöuli döntőre.  

  A Közgyűlés AZ ÉV ZALAI DIÁKJA DÍJ-at adományozott SZABÓ TIMEA gimnáziumi tanulónak kimagasló tanulmányi- és versenyeredményeiért, valamint példamutató közösségi munkájáért. Szabó Tímea 2010-ben kezdte tanulmányait a zalaegerszegi Zrínyi Gimnázium matematika tagozatán. Elkötelezettsége a matematika tantárgy iránt korán megmutatkozott, mely mellé a későbbiekben társult az informatika is. Személyiségét tekintve a gimnázium egyik meghatározó alakja, akinek képességeit a társai is nagyra becsülik. Számos hazai és nemzetközi matematika versenyen ért el első, illetve dobogós helyezést. Tehetséggondozó pályázat keretén belül több alkalommal a Dötki Matematika és Informatika táborban mentorként is részt vett, ahol a fiatalabb diákoknak oktatott matematikát. Megbízható, szorgalmas, segítőkész diák.

  A Közgyűlés ZALA MEGYE SPORTJÁÉRT DÍJ-at adományozott STEINDL JÓZSEF úrnak nemzetközi versenyeredményeiért és több sportágban végzett kiemelkedő és sikeres edzői munkájáért. Steindl József Nagykanizsán született és már általános iskolás korában részt vett az iskolai és iskolák közötti versenyeken. Sportolói pályafutását a Nagykanizsai Olajbányász SE ökölvívó szakosztályánál kezdte, majd az atlétikai szakosztályhoz igazolt. Az országos bajnokságok állandó résztvevője volt és mintegy húsz országos bajnokságot nyert. 1978-ban elvégezte az edzői tanfolyamot és mellette elkezdett utánpótlás korú gyerekekkel és felnőttekkel foglalkozni az Olajbányász sportegyesületnél. Irányította a teniszezők, női és férfi kézilabdázók edzését, majd az ifjúsági labdarúgókkal kezdett foglalkozni. Edzői munkáját jelenleg is végzi.

  A Közgyűlés ZALA MEGYE IFJÚSÁGI SPORTJÁÉRT DÍJ-at adományozott MAJOR VERONIKA futócéllövőnek a junior kategóriában elért két világbajnoki aranyérem elismeréséül. Major Veronika a keszthelyi Asbóth iskola tanulója és a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub egyesület versenyzője. 2014-ben a magyar sportlövészet legsikeresebb versenyzője. A juniorok között kettő világbajnoki aranyérmet szerzett futócéllövészetben. Egyesületével részt vesz falunapokon, vadászati rendezvényeken, hogy segítse a sportlövészet népszerűsítését. Eredményei, melyekkel dicsőséget szerzett Keszthelynek és megyénknek, odaadást, lemondást és rengeteg befektetett munkát igényelnek. Felemelő érzés volt, amikor a világbajnokságon magasra emelhette a Keszthelyről magával vitt magyar zászlót.

  A Közgyűlés ZALA MEGYEI SAJTÓDÍJ-at adományozott FRAUENHOFFER MÁRTA ügyvezetőnek kimagasló szakmai színvonalon végzett riporteri, szerkesztői, újságírói munkájának elismeréséül. Frauenhoffer Márta a Zalaegerszegi Televízió ügyvezetője. Zalaegerszegen született, diplomáját televíziós szakirányon szerezte. 1997-től a lett a Zalaegerszegi Televízió szerkesztője, 2000-től a napi híradóé. Szerkesztői munkája mellett a helyi és országos csatornákkal való kapcsolattartást végezte. 2008-tól egy jó, gyakorlott és fiatal újságírói csapattal egy zalaegerszegi közösségi rádiót vezetett 6 éven keresztül, tájékoztatva a zalaegerszegieket a helyi hírekről, történésekről. Idén tért vissza a Zalaegerszegi Televízióhoz, immár vezetőként.

  A Közgyűlés ZALAI CIVIL TÁRSADALOMÉRT ÉS NEMZETISÉGEKÉRT DÍJ-at adományozott CZINKI FERENC  ügyvezető igazgatónak a civil szervezeteket támogató áldozatos és a német nemzetiségért végzett önzetlen munkájáért. Czinki Ferenc Magyarszentmiklóson született. 12 évig volt a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a településen. Rendszeresen részt vesz civil kezdeményezések támogatásában, mint például német nemzetiségi kórustalálkozó szervezése, oldtimer autók felújítása. Támogatta a nagykanizsai Jézus Szíve Plébánia templom felújítását. Részt vesz a nagykanizsai Faipari Szakosztály munkájában. Tagja a vajdasági Borlovagrendnek. Boraival a Magyarországi Németek Országos Borversenyén és a Zalai Borvidék Hegyközség Tanács Borversenyén is több arany minősítést szerzett.

  A Közgyűlés ZALA TURIZMUSÁÉRT DÍJ-at adományozott PÉCSVÁRADY KLÁRA  részére több évtizedes magas színvonalú idegenforgalmi munkájáért, a fiatal szakemberek patronálásáért, színvonalas igazgatói tevékenyégéért. Pécsvárady Klára Keszthely-Hévíz térségének több évtizeden keresztül meghatározó idegenforgalmi személyisége, szakembere volt. Munkája során nem csak a fiatal szakembereket karolta fel, hanem a térségi rendezvények kulturális események patronálását a tradicionális szakmai folyamatok és színvonal megtartását. Több évtizeden át volt a keszthelyi Helikon Hotel igazgatója, majd a hévízi Aqua hotelé. 2010-től szállodai tanácsadóként dolgozott, melynek keretében több zalai szálloda sikeres megnyitásához és üzemeltetéséhez járult hozzá.

  A Közgyűlés ZALA MEGYE ÉPÍTÉSZETÉÉRT DÍJ-at adományozott PAPP NÁNDOR ny. építészmérnöknek több évtizedes kiemelkedő és színvonalas építésztervezői tevékenységéért. Papp Nándor Nagykanizsán született, nős, két gyermeke van. 1977-től dolgozik a Zalaerdő Zrt-nél, mellette magántervező. Családi házak, vadászházak, nyaralók és üzemi épületek tervezését végezte. Legismertebbek például a pusztaapáti, sohollári, budafai vadászházak, vagy a lenti kisvasúti állomásépület és kiállítóhely. 1966-tól versenyszerűen sakkozik. A 1999-2009 között az NB I-es nagykanizsai Tungsram Sakk Klub vezetője, majd technikai vezetője. Ötszörös városi bajnok.

  A Közgyűlés VAJDA  LAJOS  DÍJ-at adományozott KONRÁD LAJOS népi iparművésznek Zala megye fafaragó hagyományainak ápolásáért, továbbadásáért, művészeti hagyományainak gazdagításáért. Konrád Lajos Bucsuszentlászlón született. A fafaragással gyermekkorában ismerkedett meg faragó édesapja és a környék szerte híres Breglovics Kálmán mellett. A családi hagyományt folytatva a nyugat-dunántúli pásztorfaragás és ezen belül is a zalai hagyományok lett a kedvenc területe. A régi zalai gyermekjátékok nagy szakértője és lelkes továbbadója. Fafaragó szakköröket vezetett több zalai és muravidéki településen. Rendszeres résztvevője a megyei és országos népművészeti rendezvényeknek és kiállításoknak. 1993-ban lett Népi Iparművész.

  Az ünnepi közgyűlést a Zala Zenekar műsora és állófogadás zárta, ahol pohárköszöntőt mondott Dr. Pintér Sándor belügyminiszter. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Farkasné dr. Gasparics Emese önkormányzati helyettes államtitkár, Rigó Csaba kormánymegbízott, Vigh László országgyűlési képviselő, Dr. Sipos Gyula r. vezérőrnagy, megyei rendőr-főkapitány, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg MJV polgármestere, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önk. Nemzeti Közösség elnöke, számos önkormányzati képviselő és vezető.  

   

       

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben