Legfrissebb hírek


2019.10.10 - Dr. Mester László, a Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatta a sajtó munkatársait az október 13-án tartandó önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

2019.10.08 - Átadták a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata díjat, amelyet idén Hévíz és Páka nyert el. A méltatásban elhangzott, hogy mindkét településen példaadó módon viszonyulnak az ezüst generációhoz.

2019.10.08 - Közel 200 millió forintos pályázati és önerős forrásból elkészült a Tündérkert óvoda és bölcsőde épületének teljes felújítása, melyet a napokban avattak fel ünnepélyesen.

2019.10.04 - „Nagykanizsa, a zöldváros” címmel rendeztek konferenciát a városban, amelyen szó esett arról, hogy bár az országos átlagnál jóval nagyobb zöld területtel rendelkezik, jó kitörési lehetőséget jelenthetne a településnek, ha a jövőben a fenntarthatóság mintavárosává válna, melyhez jó alapot kínál földrajzi elhelyezkedése, hagyományai és középvárosi jellege.

2019.10.02 - Ünnepségen köszöntötték Zalaegerszegen az időskorúakat és elismeréseket adtak át a megyében működő nyugdíjasklubok kiemelkedő munkát végző tagjainak, valamint átadták az Idősbarát Polgármester címet.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Tematikus partner találkozó Bécsben a turisztikai stratégiák kialakításáról
2019.01.07

A Zala Megyei Önkormányzat részvételével megvalósuló INSIGHTS projekt – “Integrált Lassú, Zöld és Egészségközpontú Turizmus Stratégiák” – második tematikus találkozójára gyűltek össze az oszrák, bolgár, német, magyar, román, szerb, szlovák és szlovén partnerek Bécsben 2017. május 10-én. Az esemény házigazdája a Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyeteme (BOKU) volt.


A megbeszélés fókuszában a helyi stratégiákról szóló munkacsomag állt, melynek keretében a partnerek elemezték a bevont térségek önértékelési felmérésre adott válaszait. A BOKU által, Ulrike Pröbstl-Haider professzor szakértői iránymutatása mellett összeállított kérdőív célja a helyi erőforrások feltérképezése, az erősségek és gyengeségek elemzése, valamint a fenntarthatósági célkitűzések meghatározása volt az érintett desztinációkban. Szó esett a résztvevő térségek eddigi tapasztalatairól is a projekt megvalósításába bevonni kívánt érdekelti kört illetően. Már ez az első lépés megmutatta, hogy minden partner régió javítani kívánja desztinációja stratégiáját, hogy nagyobb társadalmi-gazdasági hasznot realizálhasson, illetve termékfejlesztés révén növelni kívánja az oda látogató turisták elégedettségét. A workshop rávilágított arra is, hogy az egyes régiókban meglehetősen eltérő a helyi ajánlatok és egyedi termékek ismerete – vagyis nem olyan könnyű meglátni a saját térségünk szépségeit és rendkívüliségét.

Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatójának prezentációja nyomán megvitatták a partnerek az érdekeltek bevonásával kapcsolatos tevékenységeket, valamint Krisztina Campbell és Michael Mayer (CEEweb a Biodiverzitásért) moderálása mellett szót váltottak az aktuális jó gyakorlatok megközelítésről. Fontosnak bizonyul a jó gyakorlatok felkutatása, hiszen “a fiatal régiók tanulhatnak azoktól, amelyek jól megalapozott ajánlatokkal rendelkeznek. Mások pedig azt tanulhatják meg, hogyan lehet vonzóbbá tenni a mellékszezonokat (tavasz és ősz)”, magyarázta prof. Ulrike Pröbstl-Haider.

A találkozó témája volt még egy műhely-találkozó koncepció kialakítása is, amely tanulmányutakat, tantermi megbeszéléseket és egy mesterkurzust foglal magában. Az első kétoldalú tanulmányi látogatásra 2017 júniusában kerül sor Plovdivban (Bulgária), ahol a Regionális Fejlesztési Ügynökség KKV Támogatói Központja fogadja a szerbiai projekt partnereket. 2017. júniusra tervezünk egy walkshopot a projekt 3. tematikus találkozójával összevonva, amikor a Šumadija és Pomoravlje Regionális Gazdaságfejlesztési Ügynökség fogadja az összes INSIGHTS projekt partnert Aranđelovacban (Szerbia).

 


A projektről

 A 30 hónapig tartó projekt (2017. január – 2019. június) az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Előcsatlakozást Segítő Eszköz (IPA) által finanszírozott Interreg Duna Transznacionális Program keretében került jóváhagyásra.. 

Az INSIGHTS projekt arra keresi a választ, hogyan lehet turisztikailag vonzóbbá tenni a régiókat olyan turizmus stratégiák kidolgozásával, amelyek a természeti és kulturális erőforrások megóvását helyezik középpontba. Az INSIGHTS projektben résztvevő régiók mind kimagasló természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek, ezenfelül nagyszerű lehetőség nyílik számukra a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban, amely egy gyorsan fejlődő rekreációs trend.

A partnerek szoros együttműködésben dolgoznak az érintettekkel nyolc régióban, hogy releváns helyi visszajelzéseket szerezzenek a turizmus jelenlegi helyzetéről, valamint ötleteket és javaslatokat a lassú, zöld és egészségközpontú turizmusban rejlő új lehetőségekről. Nyolc integrált fenntartható turizmus stratégia kerül kidolgozásra a partner régiók által és ezek alkalmazhatóak lesznek az egész Duna Régió területén.

További információ az INSIGHTS projektről : www.interreg-danube.eu/insights

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

INSIGHTS sajtóközlemény_Vienna

 Kapcsolat:

 Tóth Emőke, Pons Danubii Európai Területi Társulás, Szlovákia

vezető partner

Námestie generála Klapku 1, Komárno, Slovakia

Email: komunikacia@ponsdanubii.eu, telephone: +421 353 811 327

Eva Vovk, Szlovénia Szíve Fejlesztési Központ, Szlovénia

kommunikációs tevékenységek koordinátora

Kidričeva 1, 1270 Litija, Slovenia

Email: eva.vovk@razvoj.si, telephone: +386 1 896 27 17

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben