Legfrissebb hírek


2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

2019.07.02 - Jövő pénteken a Dombérozó Dobbantó című esttel vesz kezdő lendületet a szegek 24 települését mozgósító IV. Göcseji Dombérozó.

2019.06.28 - Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a megye három városában – Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Lentiben -, ahol a Magyar Egészségügy Napja alkalmából megemlékeztek Semmelweis Ignácról, aki munkássága során rámutatott a fertőzések megelőzésének életmentő módszerére, s ezzel az egész emberiséget szolgálta. Születésnapja módot ad arra, hogy kifejezzük hálánkat mindazok iránt, akik a gyógyítás hivatását gyakorolják.

2019.06.25 - Keszthelyre látogattak a megyei idősügyi tanács tagjai, ahol megismerkedhettek a város idősekért végzett munkájával és meghirdették a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata címért kiírt pályázatot.

2019.06.24 - A szombati falunapon adták át a megújult Hősök utcai járdát a településen.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Zalavár 1000
2017.05.19

A Zalavári és Zalaapáti bencés és nemzeti értékek megmentésére szervezett konferenciára került sor 2017. május 18-án. Szent István király 1019-ben alapította újjá Zalaváron a Szent Adorján tiszteletére létrehozott bencés monostort, mely 1702-ig állt Zalavár-Várszigeten.


A felrobbantott monostor újjáépítésére nem került sor, a török kiűzése után a bencések Zalaapátiban építették fel új monostorukat, mely nevében (Zalavári – Szent Adorján) vitte tovább egykori örökségét.

A közeledő ezer éves évfordulóra hívta össze a két település polgármestere a konferenciát, hogy partnereket keressen a millennium méltó megünneplésére. A konferenciát Horváth Ildikó zalavári polgármester köszöntőjét követően Dr. Várszegi Asztrik c. püspök, pannonhalmi bencés főapát nyitotta meg. A megyei önkormányzat zalavári fejlesztéseit és jövőre vonatkozó lehetséges terveket, megoldandó problémákat Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke ismertette. Kiemelve, hogy a következő megvalósítandó feladat a “Történelmi emlékhely” minősítés megszerzése lesz.

20170518_zvar_02

A konferencián a zalavári ásatásokat vezető Szőke Béla Miklós (MTA, BTK Régészeti Intézet) és Ritoók Ágnes (Magyar Nemzeti Múzeum) ismertette Zalavár Karoling örökségét és a bencés monostor történetét. A szakmai előadásokat a feltárások helyszíni bemutatása követte.

Az apátság történelmi “útját követve” a konferencia az egykori Zalaapáti Bencés Monostorban folytatódott, ahol Bóka Tibor Zalaapáti plébános és Takáts István, a Veszprémi Érsekség kancellárja köszöntötte a résztvevőket. A bencések zalaapáti történetét Dr. Zágorhidi Czigány Ákos ismertette, míg a konferencia összefoglalásaként a jövőre vonatkozó terveket Vincze Tibor zalaapáti polgármester foglalta össze.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben