Legfrissebb hírek


2019.10.10 - Dr. Mester László, a Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatta a sajtó munkatársait az október 13-án tartandó önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

2019.10.08 - Átadták a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata díjat, amelyet idén Hévíz és Páka nyert el. A méltatásban elhangzott, hogy mindkét településen példaadó módon viszonyulnak az ezüst generációhoz.

2019.10.08 - Közel 200 millió forintos pályázati és önerős forrásból elkészült a Tündérkert óvoda és bölcsőde épületének teljes felújítása, melyet a napokban avattak fel ünnepélyesen.

2019.10.04 - „Nagykanizsa, a zöldváros” címmel rendeztek konferenciát a városban, amelyen szó esett arról, hogy bár az országos átlagnál jóval nagyobb zöld területtel rendelkezik, jó kitörési lehetőséget jelenthetne a településnek, ha a jövőben a fenntarthatóság mintavárosává válna, melyhez jó alapot kínál földrajzi elhelyezkedése, hagyományai és középvárosi jellege.

2019.10.02 - Ünnepségen köszöntötték Zalaegerszegen az időskorúakat és elismeréseket adtak át a megyében működő nyugdíjasklubok kiemelkedő munkát végző tagjainak, valamint átadták az Idősbarát Polgármester címet.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Zalavár 1000
2017.05.19

A Zalavári és Zalaapáti bencés és nemzeti értékek megmentésére szervezett konferenciára került sor 2017. május 18-án. Szent István király 1019-ben alapította újjá Zalaváron a Szent Adorján tiszteletére létrehozott bencés monostort, mely 1702-ig állt Zalavár-Várszigeten.


A felrobbantott monostor újjáépítésére nem került sor, a török kiűzése után a bencések Zalaapátiban építették fel új monostorukat, mely nevében (Zalavári – Szent Adorján) vitte tovább egykori örökségét.

A közeledő ezer éves évfordulóra hívta össze a két település polgármestere a konferenciát, hogy partnereket keressen a millennium méltó megünneplésére. A konferenciát Horváth Ildikó zalavári polgármester köszöntőjét követően Dr. Várszegi Asztrik c. püspök, pannonhalmi bencés főapát nyitotta meg. A megyei önkormányzat zalavári fejlesztéseit és jövőre vonatkozó lehetséges terveket, megoldandó problémákat Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke ismertette. Kiemelve, hogy a következő megvalósítandó feladat a “Történelmi emlékhely” minősítés megszerzése lesz.

20170518_zvar_02

A konferencián a zalavári ásatásokat vezető Szőke Béla Miklós (MTA, BTK Régészeti Intézet) és Ritoók Ágnes (Magyar Nemzeti Múzeum) ismertette Zalavár Karoling örökségét és a bencés monostor történetét. A szakmai előadásokat a feltárások helyszíni bemutatása követte.

Az apátság történelmi “útját követve” a konferencia az egykori Zalaapáti Bencés Monostorban folytatódott, ahol Bóka Tibor Zalaapáti plébános és Takáts István, a Veszprémi Érsekség kancellárja köszöntötte a résztvevőket. A bencések zalaapáti történetét Dr. Zágorhidi Czigány Ákos ismertette, míg a konferencia összefoglalásaként a jövőre vonatkozó terveket Vincze Tibor zalaapáti polgármester foglalta össze.

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben