Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com

Legfrissebb hírek


2024.03.28 - A KDNP „Ültessünk, hogy élhessünk” elnevezésű faültetési akciójának újabb állomásán, Lentiben huszonegyen vettek részt szerdán. Dr. Pál Attila, a Fidesz Lenti Szervezetének elnöke, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke Latorcai Csabával, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettesével, a KDNP ügyvezető alelnökével vett részt a munkában.

2024.03.28 - A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete, a Történelmi Vitézi Rend Délnyugat-Dunántúli Törzskapitánysága és a Pro Civitate Dei Egyesület II. Rákóczi Ferenc fejedelem születésének 348. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepséget szerdán Zalaegerszegen. A Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének legújabb történeti tablókiállítását Pácsonyi Imre, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a Mindszentyneumban.

2024.03.27 - Az elmúlt héten három zalai községben tettek látogatást a Zala Vármegye Önkormányzata által szervezett falu- és tanyagondnoki alapképzésben résztvevők. Csatárban, Szilvágyon és Zalaszentgyörgyön hallgatták meg a település vezetőjének, jegyzőjének helyi tapasztalatait és falugondnoki tevékenységgel kapcsolatos meglátásait. A település falugondnokának tolmácsolásában betekintést nyertek a falu sajátosságaiba, a felmerülő, igény szerinti feladatokba. A terepgyakorlat vezetője Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke volt. A csoport április közepén Szentgyörgyvölgyre érkezik, addig is zajlik az elméleti képzés és a kommunikációs tréning.

2024.03.27 - Zala Vármegye Önkormányzata szakmai tanulmányutat szervezett 2024. március 26-án, hogy a CE-Spaces4All projekt keretében feltérképezett akadálymentes helyszíneket bemutassa a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete tagjai számára. A program során először a szécsiszigeti Pajta kávézót, a vízimalom múzeumot tekintették meg a résztvevők, majd a Lendvai várba és Vinárium kilátótoronyba látogatott el a csoport.

2024.03.25 - Az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek közös eljárásban tartott 2024. évi általános választásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról tartott ma délután sajtótájékoztatót dr. Mester László, a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője a Megyeháza Zala György termében.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Integrált Lassú, Zöld és Egészségközpontú Turizmus Stratégiák
2019.01.07

A Zala Megyei Önkormányzat részvételével indult el 2.3 millió euro támogatással a Duna Régió turisztikai vonzerő növelését célzó együttműködés. Tizennégy partner indította el az INSIGHTS projektet – "Integrált Lassú, Zöld és Egészségközpontú Turizmus Stratégiák"


– Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Németországból, Magyarországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából. A partnerséget a komarnoi (Szlovákia) Pons Danubii Európai Területi Társulás vezeti. A 30 hónapig tartó projekt (2017. január – 2019. június) az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) által finanszírozott Interreg Duna Transznacionális Program keretében valósul meg. A Duna Transznacionális Program fő célja összehangolt eljárásmódok és tevékenységek kialakítása a program területen, erősítve az Európa 2020 stratégia elkötelezettségét az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés három dimenziója irányában.  

 

2017 február 27-28-án Tatán tartották az INSIGHTS projekt nyitó találkozóját és nyilvános indító rendezvényét, melynek házigazdája a Pons Danubii Európai Területi Társulás volt. Több mint 80 fő vett részt a ferencmajori Pikant Pajtában rendezett eseményen, ahol Mischl Jószef, Tata város polgármestere, Dr. Völner Pál, az Igazságügyminisztérium államtitkára és Bencsik János országgyűlési képviselő mutatta be az észak-nyugat magyarországi Tata és Komárom-Esztergom megye fenntartható turisztikai fejlesztéseit,

 

Csomor Gusztáv, a Duna Transznacionális Program képviselője gratulált a vezető partnernek és a konzorciumnak a sikeres projekt indításhoz és részletesen ismertette a Program fő célkitűzéseit és struktúráját. A Pons Danubii igazgatója, Bara Zoltánbemutatta az INSIGHTS projektet és annak főbb jellemzőit. Ulrike Pröbstl-Haider, az INSIGHTS projektben tudás átadó partnerként résztvevő bécsi Természeti Erőforrás és Élettudományi Egyetem professzora a zöld turizmus jelenlegi trendjeiről tartott előadást.

 

Az INSIGHTS projekt a természeti és kulturális erőforrások megőrzését középpontba helyező turisztikai stratégiák kialakításával keres megoldásokat a térségek vonzóbbá tételére. Az INSIGHTS-ban résztvevő régiók mindegyike egyedülálló természeti és kulturális erőforrásokkal rendelkezik, s egyúttal jelentős potenciállal bír a gyorsan növekvő rekreációs trend, a lassú, zöld és egészségközpontú turizmus terén.  

 

A partnerek szoros együttműködést alakítanak ki az érintettekkel nyolc régióban annak érdekében, hogy releváns helyi visszajelzéseket kapjanak a turizmus jelenlegi helyzetéről, valamint ötleteket és javaslatokat gyűjtsenek a lassú, zöld és egészségközpontú turizmus új lehetőségeit illetően. A partnerség tagjai nyolc integrált fenntartható turizmus stratégiát dolgoznak ki, amelyek alkalmazhatóak lesznek a Duna Régió teljes területén. A partner régiók a következő eredményeket várják a projekt megvalósítása révén: intelligens kártya rendszer, új turisztikai csomagok, útvonal tervező okostelefon-alkalmazások, öko-neveléssel kapcsolatos új turisztikai szolgáltatások, melyek környezetbarát és egészséges életmódra ösztönöznek, rekreációs programokat kínáló lassú turizmus hálózat, kerékpáros infrastruktúrák, és fenntartható turisztikai modellek vidéki és városias területekre vonatkozóan.    

 

Az INSIGHTS projekttel kapcsolatos további információ : www.interreg-danube.eu/insights

 


   A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt partnerek:

 

Vezető partner:

Pons Danubii Európai Területi Társulás (Szlovákia)
 

ERFA által társfinanszírozott partnerek:

Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyeteme, Bécs (Ausztria)
Turisztikai Intézet (Horvátország)
CEEweb a Biológiai Sokféleségért (Magyarország)
Szlovénia Szíve Fejlesztési Központ (Szlovénia)
Hargita Megyei Tanács (Románia)
Zala Megyei Önkormányzat (Magyarország)
“Közép-Isztria” Helyi Akciócsoport (Horvátország)
Regionális Fejlesztési Ügynökség KKV Támogatói Központtal (Bulgária)
Donautal-Aktiv e.V. (Németország)
 

IPA által társfinanszírozott partner:

Šumadija és Pomoravlje Regionális Gazdaságfejlesztési Ügynökség (Szerbia)
 

Társult stratégiai partnerek:

Plovdiv Járási Kormányzat (Bulgária)
Isztria Régió – Turisztikai Hivatala (Horvátország)
Komárom-Esztergom megye (Magyarország)
 

Kapcsolat:

 

Tóth Emőke, Pons Danubii Európai Területi Társulás, Szlovákia

Vezető partner

Námestie generála Klapku 1, Komárno, Slovakia

Email: komunikacia@ponsdanubii.eu, telephone: +421 353 811 327

 

Eva Vovk, Szlovénia Szíve Fejlesztési Központ, Szlovénia

Kommunikációs tevékenységek koordinátora

Kidričeva 1, 1270 Litija, Slovenia

Email: eva.vovk@razvoj.si, telephone: +386 1 896 27 17

 

Sajtóközlemény

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala vármegyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben