Legfrissebb hírek


2019.11.20 - A Magyar Fürdőszövetség Zalakaroson tartott közgyűlésén adták át a fürdőinnovációs díjakat.

2019.11.13 - 5 millió forint saját forrás ráfordításával új fogorvosi rendelőt alakítottak ki Zalakaroson a mentőállomás épületében, melyet kedden adtak át ünnepélyesen.

2019.11.11 - Döntöttek a közgyűlés állandó bizottságairól.

2019.11.11 - A napokban adta át a megválasztott ülnökök megbízólevelét dr. Pál Attila, a közgyűlés elnöke.

2019.11.08 - Jelentős érdeklődés mellett, Nagykanizsán a Zsigmondy iskolában tartotta éves konferenciáját a Zalai innovatív foglalkoztatási paktum mikrovállalkozási munkacsoportja.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Integrált Lassú, Zöld és Egészségközpontú Turizmus Stratégiák
2019.01.07

A Zala Megyei Önkormányzat részvételével indult el 2.3 millió euro támogatással a Duna Régió turisztikai vonzerő növelését célzó együttműködés. Tizennégy partner indította el az INSIGHTS projektet – "Integrált Lassú, Zöld és Egészségközpontú Turizmus Stratégiák"


– Ausztriából, Bulgáriából, Horvátországból, Németországból, Magyarországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából. A partnerséget a komarnoi (Szlovákia) Pons Danubii Európai Területi Társulás vezeti. A 30 hónapig tartó projekt (2017. január – 2019. június) az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) által finanszírozott Interreg Duna Transznacionális Program keretében valósul meg. A Duna Transznacionális Program fő célja összehangolt eljárásmódok és tevékenységek kialakítása a program területen, erősítve az Európa 2020 stratégia elkötelezettségét az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés három dimenziója irányában.  

 

2017 február 27-28-án Tatán tartották az INSIGHTS projekt nyitó találkozóját és nyilvános indító rendezvényét, melynek házigazdája a Pons Danubii Európai Területi Társulás volt. Több mint 80 fő vett részt a ferencmajori Pikant Pajtában rendezett eseményen, ahol Mischl Jószef, Tata város polgármestere, Dr. Völner Pál, az Igazságügyminisztérium államtitkára és Bencsik János országgyűlési képviselő mutatta be az észak-nyugat magyarországi Tata és Komárom-Esztergom megye fenntartható turisztikai fejlesztéseit,

 

Csomor Gusztáv, a Duna Transznacionális Program képviselője gratulált a vezető partnernek és a konzorciumnak a sikeres projekt indításhoz és részletesen ismertette a Program fő célkitűzéseit és struktúráját. A Pons Danubii igazgatója, Bara Zoltánbemutatta az INSIGHTS projektet és annak főbb jellemzőit. Ulrike Pröbstl-Haider, az INSIGHTS projektben tudás átadó partnerként résztvevő bécsi Természeti Erőforrás és Élettudományi Egyetem professzora a zöld turizmus jelenlegi trendjeiről tartott előadást.

 

Az INSIGHTS projekt a természeti és kulturális erőforrások megőrzését középpontba helyező turisztikai stratégiák kialakításával keres megoldásokat a térségek vonzóbbá tételére. Az INSIGHTS-ban résztvevő régiók mindegyike egyedülálló természeti és kulturális erőforrásokkal rendelkezik, s egyúttal jelentős potenciállal bír a gyorsan növekvő rekreációs trend, a lassú, zöld és egészségközpontú turizmus terén.  

 

A partnerek szoros együttműködést alakítanak ki az érintettekkel nyolc régióban annak érdekében, hogy releváns helyi visszajelzéseket kapjanak a turizmus jelenlegi helyzetéről, valamint ötleteket és javaslatokat gyűjtsenek a lassú, zöld és egészségközpontú turizmus új lehetőségeit illetően. A partnerség tagjai nyolc integrált fenntartható turizmus stratégiát dolgoznak ki, amelyek alkalmazhatóak lesznek a Duna Régió teljes területén. A partner régiók a következő eredményeket várják a projekt megvalósítása révén: intelligens kártya rendszer, új turisztikai csomagok, útvonal tervező okostelefon-alkalmazások, öko-neveléssel kapcsolatos új turisztikai szolgáltatások, melyek környezetbarát és egészséges életmódra ösztönöznek, rekreációs programokat kínáló lassú turizmus hálózat, kerékpáros infrastruktúrák, és fenntartható turisztikai modellek vidéki és városias területekre vonatkozóan.    

 

Az INSIGHTS projekttel kapcsolatos további információ : www.interreg-danube.eu/insights

 


   A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt partnerek:

 

Vezető partner:

Pons Danubii Európai Területi Társulás (Szlovákia)
 

ERFA által társfinanszírozott partnerek:

Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyeteme, Bécs (Ausztria)
Turisztikai Intézet (Horvátország)
CEEweb a Biológiai Sokféleségért (Magyarország)
Szlovénia Szíve Fejlesztési Központ (Szlovénia)
Hargita Megyei Tanács (Románia)
Zala Megyei Önkormányzat (Magyarország)
“Közép-Isztria” Helyi Akciócsoport (Horvátország)
Regionális Fejlesztési Ügynökség KKV Támogatói Központtal (Bulgária)
Donautal-Aktiv e.V. (Németország)
 

IPA által társfinanszírozott partner:

Šumadija és Pomoravlje Regionális Gazdaságfejlesztési Ügynökség (Szerbia)
 

Társult stratégiai partnerek:

Plovdiv Járási Kormányzat (Bulgária)
Isztria Régió – Turisztikai Hivatala (Horvátország)
Komárom-Esztergom megye (Magyarország)
 

Kapcsolat:

 

Tóth Emőke, Pons Danubii Európai Területi Társulás, Szlovákia

Vezető partner

Námestie generála Klapku 1, Komárno, Slovakia

Email: komunikacia@ponsdanubii.eu, telephone: +421 353 811 327

 

Eva Vovk, Szlovénia Szíve Fejlesztési Központ, Szlovénia

Kommunikációs tevékenységek koordinátora

Kidričeva 1, 1270 Litija, Slovenia

Email: eva.vovk@razvoj.si, telephone: +386 1 896 27 17

 

Sajtóközlemény

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben