Legfrissebb hírek


2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

2019.07.02 - Jövő pénteken a Dombérozó Dobbantó című esttel vesz kezdő lendületet a szegek 24 települését mozgósító IV. Göcseji Dombérozó.

2019.06.28 - Semmelweis-napi ünnepséget tartottak a megye három városában – Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Lentiben -, ahol a Magyar Egészségügy Napja alkalmából megemlékeztek Semmelweis Ignácról, aki munkássága során rámutatott a fertőzések megelőzésének életmentő módszerére, s ezzel az egész emberiséget szolgálta. Születésnapja módot ad arra, hogy kifejezzük hálánkat mindazok iránt, akik a gyógyítás hivatását gyakorolják.

2019.06.25 - Keszthelyre látogattak a megyei idősügyi tanács tagjai, ahol megismerkedhettek a város idősekért végzett munkájával és meghirdették a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata címért kiírt pályázatot.

2019.06.24 - A szombati falunapon adták át a megújult Hősök utcai járdát a településen.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Kerékpárút Keszthely és Gyenesdiás között
2018.11.21

A Csapás út és a Táncsics Mihály utca kereszteződésénél kialakított pihenőhelyen tartották a Keszthelyt és Gyenesdiást összekötő új kerékpárút avatóját.


A három kilométeres szakasz a Bástya, majd a Sopron, ezt követően a Hévízi és Csapás úton át érkezik a Martinovics utcához, majd a közeli üzletközpont mellett haladva a 71. számú út keresztezésével vezet Gyenesdiás határáig. Az út építését a Zala Megyei Önkormányzat koordinálta.

A Festetics-kastélytól induló és Gyenesdiáson véget érő kerékpárút, -  érintve a Csapás út melletti bevásárlóközpontot is - nem csak a turistákat, hanem a munkába járókat és vásárlókat is szolgálja. Az avatóünnepségen elhangzott, hogy kiindulópontja csatlakozik a Hévíz felől kialakított úthoz, a másik végén pedig a Nagymező felé tartó – bár nem aszfaltozott – de jól kerékpározható szakaszhoz. Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke ismertette, hogy a beruházás uniós forrásból valósult meg, a Területi Operatív program támogatásával. A több településen megvalósuló kerékpáros fejlesztések tervezése során fontos szempont volt, hogy ezek a megyei fejlesztési és az országos kerékpárút-fejlesztési koncepcióhoz, valamint a Nyugat-Magyarországon is áthaladó EuroVelo rendszerhez (Európai Kerékpárút Hálózat) illeszkedjenek. A „Zala két keréken” nevet kapta a koncepció, melynek keretében elkészült ez a nagyon jó minőségű út, amely a balatoni bringakörutat összeköti Gyenesdiással.

A beruházás részleteiről szólva elhangzott, hogy az élhetőbb város megteremtését, környezetvédelmi szempontokat és az egészséges életmódot is szolgálja. A több településen megvalósuló fejlesztésekre több mint 325,8 millió forint támogatást nyert a megyei önkormányzat, ebből a most átadott három kilométeres szakaszra a keszthelyi önkormányzat közel 137 millió forint támogatást kapott, melyhez a város még 39 millió forintot biztosított.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben