Legfrissebb hírek


2019.10.10 - Dr. Mester László, a Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatta a sajtó munkatársait az október 13-án tartandó önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

2019.10.08 - Átadták a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata díjat, amelyet idén Hévíz és Páka nyert el. A méltatásban elhangzott, hogy mindkét településen példaadó módon viszonyulnak az ezüst generációhoz.

2019.10.08 - Közel 200 millió forintos pályázati és önerős forrásból elkészült a Tündérkert óvoda és bölcsőde épületének teljes felújítása, melyet a napokban avattak fel ünnepélyesen.

2019.10.04 - „Nagykanizsa, a zöldváros” címmel rendeztek konferenciát a városban, amelyen szó esett arról, hogy bár az országos átlagnál jóval nagyobb zöld területtel rendelkezik, jó kitörési lehetőséget jelenthetne a településnek, ha a jövőben a fenntarthatóság mintavárosává válna, melyhez jó alapot kínál földrajzi elhelyezkedése, hagyományai és középvárosi jellege.

2019.10.02 - Ünnepségen köszöntötték Zalaegerszegen az időskorúakat és elismeréseket adtak át a megyében működő nyugdíjasklubok kiemelkedő munkát végző tagjainak, valamint átadták az Idősbarát Polgármester címet.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


Kerékpárút Keszthely és Gyenesdiás között
2018.11.21

A Csapás út és a Táncsics Mihály utca kereszteződésénél kialakított pihenőhelyen tartották a Keszthelyt és Gyenesdiást összekötő új kerékpárút avatóját.


A három kilométeres szakasz a Bástya, majd a Sopron, ezt követően a Hévízi és Csapás úton át érkezik a Martinovics utcához, majd a közeli üzletközpont mellett haladva a 71. számú út keresztezésével vezet Gyenesdiás határáig. Az út építését a Zala Megyei Önkormányzat koordinálta.

A Festetics-kastélytól induló és Gyenesdiáson véget érő kerékpárút, -  érintve a Csapás út melletti bevásárlóközpontot is - nem csak a turistákat, hanem a munkába járókat és vásárlókat is szolgálja. Az avatóünnepségen elhangzott, hogy kiindulópontja csatlakozik a Hévíz felől kialakított úthoz, a másik végén pedig a Nagymező felé tartó – bár nem aszfaltozott – de jól kerékpározható szakaszhoz. Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke ismertette, hogy a beruházás uniós forrásból valósult meg, a Területi Operatív program támogatásával. A több településen megvalósuló kerékpáros fejlesztések tervezése során fontos szempont volt, hogy ezek a megyei fejlesztési és az országos kerékpárút-fejlesztési koncepcióhoz, valamint a Nyugat-Magyarországon is áthaladó EuroVelo rendszerhez (Európai Kerékpárút Hálózat) illeszkedjenek. A „Zala két keréken” nevet kapta a koncepció, melynek keretében elkészült ez a nagyon jó minőségű út, amely a balatoni bringakörutat összeköti Gyenesdiással.

A beruházás részleteiről szólva elhangzott, hogy az élhetőbb város megteremtését, környezetvédelmi szempontokat és az egészséges életmódot is szolgálja. A több településen megvalósuló fejlesztésekre több mint 325,8 millió forint támogatást nyert a megyei önkormányzat, ebből a most átadott három kilométeres szakaszra a keszthelyi önkormányzat közel 137 millió forint támogatást kapott, melyhez a város még 39 millió forintot biztosított.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben