Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A horvát-magyar kapcsolatok elmélyítéséről
2018.11.18

A magyar és horvát együttműködési program keretein belül megvalósuló projektekről tartottak nemzetközi konferenciát a Park Inn Hotelben.


A rendezvényen bemutatkozott a baranyai határsávba a horvát honvédő háború során telepített taposóaknáktól mentesítő projekt, valamint a két ország kis- és közepes vállalkozásainak együttműködését támogató programja. Ezenkívül a természet- és környezetvédelmet, a turizmusfejlesztést támogató elképzelésekről s az oktatás fejlesztéséről is szó esett. A találkozón részt vevő partnerek betekintést kaphattak továbbá a soron következő, hamarosan megjelenő új pályázati felhívások lényegi tartalmába is.

Dr. Szűcs Márton, a szervező Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014–2020 közös titkárságának igazgatója elmondta: Zala megye kiemelkedik a régióból, hiszen nagyon sokan pályáznak Nagykanizsa térségéből, s szerencsére a nyertesek száma is jelentős. Sőt erős a horvátság jelenléte, több szervezet foglalkozik az innovációval, ami ugyancsak előre lendíti a közös ügyet és gondolkodást.

Hasonlóan vélekedett Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is.

– A konferencia hasznos, ugyanis a projektek során felmerülő tapasztalatokra világított rá – fűzte hozzá, majd megjegyezte: a stratégiai célok mellett fontos lenne, hogy a lassú zöldturizmus területén szülessenek olyan határon átnyúló pályázatok, amelyek ezt a nagyon dinamikusan fejlődő, a gazdaság számára lényeges területet célozzák meg.

Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti és regionális együttműködésért felelős helyettes államtitkára a konferencián elmondta: a pályázók eddig összesen közel 36 millió eurót fordíthattak fejlesztésekre, és januártól még újabb 20 millió euróval bővítik a keretet. Ugyanakkor a kormány nem titkolt célja, hogy a határon átnyúló közlekedési kapcsolatokat erősítse.

Mint elhangzott: a 355 kilométeres magyar–horvát határszakaszon összesen hét határátkelő működik, ám ezek számát a jövőben tovább bővítenék, kisebb közúti határátkelők kialakításával.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben