Legfrissebb hírek


2020.06.05 - Hat földrész 74 országában gyúltak őrtüzek a trianoni békediktátum századik évfordulóján az ezeresztendős államiságra, a százéves tragédiára és a tízéves állampolgársági törvényre emlékezve.

2020.06.04 - Rendhagyó módon - az online térben - szervezték meg az idei Hargita Megyenapokat a koronavírus-járványra tekintettel. Mivel a hagyományos rendezvényeket nem lehetett megtartani, így az interneten sugároztak dokumentumfilmeket, tartottak online konferenciát és élő bejelentkezések színesítették a műsort.

2020.06.02 - A település szentistvánlaki részében avattak emlékkövet a nemzeti összetartozás szimbólumaként. A rendezvényen a megyei közgyűlés képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt.

2020.06.02 - A Magyar Falu program keretében újult meg az orvosi rendelő a településen, melynek az átadásán részt vett Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

2020.06.02 - A Zala Megyei Közgyűlés elfogadott éves munkaterve alapján 2020. júniusában került volna megtartásra a testület soron következő rendes ülése.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A horvát-magyar kapcsolatok elmélyítéséről
2018.11.18

A magyar és horvát együttműködési program keretein belül megvalósuló projektekről tartottak nemzetközi konferenciát a Park Inn Hotelben.


A rendezvényen bemutatkozott a baranyai határsávba a horvát honvédő háború során telepített taposóaknáktól mentesítő projekt, valamint a két ország kis- és közepes vállalkozásainak együttműködését támogató programja. Ezenkívül a természet- és környezetvédelmet, a turizmusfejlesztést támogató elképzelésekről s az oktatás fejlesztéséről is szó esett. A találkozón részt vevő partnerek betekintést kaphattak továbbá a soron következő, hamarosan megjelenő új pályázati felhívások lényegi tartalmába is.

Dr. Szűcs Márton, a szervező Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014–2020 közös titkárságának igazgatója elmondta: Zala megye kiemelkedik a régióból, hiszen nagyon sokan pályáznak Nagykanizsa térségéből, s szerencsére a nyertesek száma is jelentős. Sőt erős a horvátság jelenléte, több szervezet foglalkozik az innovációval, ami ugyancsak előre lendíti a közös ügyet és gondolkodást.

Hasonlóan vélekedett Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is.

– A konferencia hasznos, ugyanis a projektek során felmerülő tapasztalatokra világított rá – fűzte hozzá, majd megjegyezte: a stratégiai célok mellett fontos lenne, hogy a lassú zöldturizmus területén szülessenek olyan határon átnyúló pályázatok, amelyek ezt a nagyon dinamikusan fejlődő, a gazdaság számára lényeges területet célozzák meg.

Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határ menti és regionális együttműködésért felelős helyettes államtitkára a konferencián elmondta: a pályázók eddig összesen közel 36 millió eurót fordíthattak fejlesztésekre, és januártól még újabb 20 millió euróval bővítik a keretet. Ugyanakkor a kormány nem titkolt célja, hogy a határon átnyúló közlekedési kapcsolatokat erősítse.

Mint elhangzott: a 355 kilométeres magyar–horvát határszakaszon összesen hét határátkelő működik, ám ezek számát a jövőben tovább bővítenék, kisebb közúti határátkelők kialakításával.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben