Legfrissebb hírek


2019.10.10 - Dr. Mester László, a Területi Választási Iroda vezetője tájékoztatta a sajtó munkatársait az október 13-án tartandó önkormányzati választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

2019.10.08 - Átadták a Zala Megye Idősbarát Önkormányzata díjat, amelyet idén Hévíz és Páka nyert el. A méltatásban elhangzott, hogy mindkét településen példaadó módon viszonyulnak az ezüst generációhoz.

2019.10.08 - Közel 200 millió forintos pályázati és önerős forrásból elkészült a Tündérkert óvoda és bölcsőde épületének teljes felújítása, melyet a napokban avattak fel ünnepélyesen.

2019.10.04 - „Nagykanizsa, a zöldváros” címmel rendeztek konferenciát a városban, amelyen szó esett arról, hogy bár az országos átlagnál jóval nagyobb zöld területtel rendelkezik, jó kitörési lehetőséget jelenthetne a településnek, ha a jövőben a fenntarthatóság mintavárosává válna, melyhez jó alapot kínál földrajzi elhelyezkedése, hagyományai és középvárosi jellege.

2019.10.02 - Ünnepségen köszöntötték Zalaegerszegen az időskorúakat és elismeréseket adtak át a megyében működő nyugdíjasklubok kiemelkedő munkát végző tagjainak, valamint átadták az Idősbarát Polgármester címet.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Keresztúr és Kotoriba közti átkelőről
2018.11.10

Egy nagy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz a Murakeresztúr és a horvátországi Kotoriba község közötti közúti határátkelő ügye, mely kapcsán csütörtökön szándéknyilatkozatot írtak alá az érdekelt felek, a Mura-térség horvát és magyar településeinek polgármesterei.


Az eseményre a Mura Régió Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (Mura Régió ETT) Semjénházán, a faluházban megrendezett horvát–magyar együttműködési és projektfejlesztési fórumán került sor, amelyen a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében részt vett Bene Csaba, a közgyűlés alelnöke.

A szándéknyilatkozat, melyet összesen 31 önkormányzati vezető látott el szignójával, arról szól: a felek elkötelezettek abban, hogy a térségeik együttműködését és az azok közötti átjárhatóságot lehetőség szerint uniós források felhasználásával fejlesszék; továbbá kifejezték abbéli szándékukat is, hogy megkezdik Murakeresztúr és Kotoriba község térségében a határon átvezető közúti közlekedés biztosításához szükséges lépések vizsgálatát, szakmai egyeztetések előkészítését, s beazonosítják az elérhető finanszírozási forrásokat (nagy hangsúlyt fektetve az uniós pályázati lehetőségekre) a közúti kapcsolat kivitelezéséhez. A projektet a fórumon valamennyi felszólaló politikus magyar és horvát oldalról egyaránt támogatta. Az viszont nem eldöntött még pontosan, hogy a meglévő letenyei közúti határátkelőhöz képest jóval rövidebb horvátországi eljutást biztosító megoldás, a Murakeresztúr és Kotoriba közti vasúti híd személygépkocsik közlekedésére is alkalmassá tétele vagy új kishatárátkelő létesítése kap prioritást.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben