Legfrissebb hírek


2019.07.18 - Négy napon át várták gazdag programmal a látogatókat a bor és a zene jegyében Gyenesdiáson. A megnyitón a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Pácsonyi Imre alelnök vett részt. Az első nap gálaműsorral indult, mely egyúttal a Vass Lajos népzenei tábor záró programja is volt.

2019.07.18 - A Göcseji Dombérozó programsorozat nyitányaként rendezték meg a Nován 31. kézikaszás arató- és cséphadarós cséplőversenyt. A Zala Megyei Önkormányzat - mint a rendezvény egyik támogatója - képviseletében Pácsonyi Imre alelnök is köszöntötte a résztvevőket, látogatókat.

2019.07.17 - Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a Megyeházán Krzysztof Żarnát, a Közép-európai Közlekedési Folyosó ETT igazgatóját.

2019.07.16 - A Széchenyi 2020 program keretében bővítették és újították fel a türjei és a batyki óvodát. A 108 milliós beruházás 100 %-os támogatással valósult meg.

2019.07.03 - Szombaton adták át ünnepélyesen az ifj. Paál István egyházközségi tag kezdeményezésére, a megyei önkormányzat támogatásával felújított, korábban a szél által ledöntött 1897-ben állított keresztet a kerkabarabási kápolna melletti temetőben.

Közadattár

Zala a termálfürdők hazája


A Keresztúr és Kotoriba közti átkelőről
2018.11.10

Egy nagy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz a Murakeresztúr és a horvátországi Kotoriba község közötti közúti határátkelő ügye, mely kapcsán csütörtökön szándéknyilatkozatot írtak alá az érdekelt felek, a Mura-térség horvát és magyar településeinek polgármesterei.


Az eseményre a Mura Régió Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (Mura Régió ETT) Semjénházán, a faluházban megrendezett horvát–magyar együttműködési és projektfejlesztési fórumán került sor, amelyen a Zala Megyei Önkormányzat képviseletében részt vett Bene Csaba, a közgyűlés alelnöke.

A szándéknyilatkozat, melyet összesen 31 önkormányzati vezető látott el szignójával, arról szól: a felek elkötelezettek abban, hogy a térségeik együttműködését és az azok közötti átjárhatóságot lehetőség szerint uniós források felhasználásával fejlesszék; továbbá kifejezték abbéli szándékukat is, hogy megkezdik Murakeresztúr és Kotoriba község térségében a határon átvezető közúti közlekedés biztosításához szükséges lépések vizsgálatát, szakmai egyeztetések előkészítését, s beazonosítják az elérhető finanszírozási forrásokat (nagy hangsúlyt fektetve az uniós pályázati lehetőségekre) a közúti kapcsolat kivitelezéséhez. A projektet a fórumon valamennyi felszólaló politikus magyar és horvát oldalról egyaránt támogatta. Az viszont nem eldöntött még pontosan, hogy a meglévő letenyei közúti határátkelőhöz képest jóval rövidebb horvátországi eljutást biztosító megoldás, a Murakeresztúr és Kotoriba közti vasúti híd személygépkocsik közlekedésére is alkalmassá tétele vagy új kishatárátkelő létesítése kap prioritást.

(Fotó: Zalai Hírlap)

vissza...

A Zalai borvidék

A Zalai borvidék Zala megyében a Zalai-dombság oldalain és fennsíkjain, illetve a Keszthelyi-hegység északnyugati részének lejtőin a Zalai-dombság agroökológiai körzetben alakult ki. A borvidéknek két körzete van.


Bővebben